Απώλεια των αχλαδιών 100%  στην Ιταλία

Ένας επείγων πίνακας κρίσεων, ο οποίος θα επεκταθεί και στα άλλα αρμόδια υπουργεία (Υγεία, περιβάλλον) και σε όλες τις εμπλεκόμενες περιφέρειες, προκειμένου να αξιολογηθεί κάθε δυνατή πρωτοβουλία και η χορήγηση έκτακτων πόρων, ώστε να δοθεί άμεση απάντηση στους χιλιάδες παραγωγούς γεωργικών προϊόντων έκτακτης ανάγκης του ασιατικού σφάλματος, το οποίο προκαλεί απώλεια έως και 100% της καλλιέργειας αχλαδιών.

Η επιστολή
Αυτό είναι το αίτημα που περιέχεται στην επιστολή που έστειλε σήμερα ο πρόεδρος της Συμμαχίας γεωργικών συνεταιρισμών, Giorgio Mercuri, στον Υπουργό Γεωργίας, τον Gian Marco Centinaio. Οι στόχοι του πίνακα, σύμφωνα με την Συνεταιριστική Συμμαχία, είναι ο εντοπισμός των ταχέων παρεμβάσεων για την υποστήριξη των επηρεαζόμενων παραγωγών και ο καθορισμός νέων επειγόντων εργαλείων για την αντιμετώπιση της εξάπλωσης του ασιατικού σφάλματος σε όλη την εθνική επικράτεια, επιταχύνοντας επίσης την εισαγωγή του «μόνο αληθινός ανταγωνιστής του σφάλματος ή του vespa samurai». «Είναι πλέον πολύ έντονη η ανησυχία για την κρίση που πλήττει την καλλιέργεια φρούτων στην περιοχή της βόρειας Ιταλίας, ιδιαίτερα στην Emilia Romagna και στο Veneto, λόγω της ταυτόχρονης παρουσίας πολύ βαριών ζημιών που προκαλούνται από το ασιατικό bug, από την εκτός ελέγχου και πολύ επιθετικές μυκητιακές ασθένειες και την εμφάνιση ταυτόχρονου και σημαντικού θανάτου των οπωροφόρων δένδρων », αναφέρει ένα σημείωμα. Μια κατάσταση που, σύμφωνα με τη Συμμαχία των γεωργικών συνεταιρισμών, «επιδεινώνεται φέτος από μια εξαιρετική κλιματολογική τάση που θέτει σε κίνδυνο την επιβίωση πολλών γεωργικών εκμεταλλεύσεων και την ανταγωνιστικότητα της ίδιας αλυσίδας παραγωγής, με απώλειες παραγωγής των μεμονωμένων εταιρειών να υπολογίζονται από 40 % έως 100% ".

Η μάστιγα
Στις κύριες περιοχές με φρούτα, το ασιατικό σφάλμα, αφού επιτίθεται στα δέντρα (ροδάκινα, νεκταρίνια, δαμάσκηνα και κεράσια) και τα μήλα, «πέφτει τώρα σαν μάστιγα στα αχλαδιά, μια παραγωγή της οποίας η περιοχή είναι ηγέτης 70% των εθνικών ποσοτήτων που υπερβαίνουν τις 700 χιλιάδες τόνους », λέει η ένωση. "Πολλά από τα αγροκτήματα που δίνουν το προϊόν στους συνεταιρισμούς μας έχουν ζημιές στο 100% των εγκαταστάσεών τους, η κατάσταση διακυβεύεται έντονα και υπάρχει κίνδυνος σε πολλές περιοχές, ειδικά στην περιοχή της Ferrara, να μην συλλέγει το προϊόν".

Η προέλευση της κρίσης
Φτάνοντας στην Ιταλία το 2012, χάρη στην εισαγωγή οπωροφόρων δέντρων, το ασιατικό σφάλμα, με την βοήθεια της κλιματικής αλλαγής, αναπαράγει με πολύ υψηλό ρυθμό, ένα θηλυκό που ανέρχεται σε 400 αυγά, αντέχει τόσο στους φυσικούς ανταγωνιστές όσο και στα συνηθέστερα φυτοφάρμακα. «Αυτή η δραματική κρίση, η οποία έχει αξιοσημείωτο οικονομικό αντίκτυπο στις επιχειρήσεις - διαβλέπει την επιστολή του Προέδρου Mercuri - εξαπλώνεται τώρα και σε άλλα προϊόντα (λαχανικά, σόγια και σιτάρι) και περιοχές όπως η Friuli Venezia Giulia και το Piedmont. προέβλεψε ότι η ζημιά θα αυξηθεί περαιτέρω ".
 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις