Οι προτάσεις της ΠΟΜΙΔΑ για τη φορολογία ακινήτων

Συνάντηση εργασίας πραγματοποίησε το προεδρείο της ΠΟΜΙΔΑ χτες 5 Σεπτεμβρίου 2019 με τον Υφυπουργό Οικονομικών κ.Απόστολο Βεσυρόπουλο, υπεύθυνο για τη φορολογική πολιτική, και με την Γενική Γραμματέα Φορολογικής Πολιτικής και Δημόσιας Περιουσίας κα Αθηνά Καλύβα, με θέμα την ενημέρωση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου για τις προτάσεις της ΠΟΜΙΔΑ επί της φορολογίας της ιδιωτικής ακίνητης περιουσίας.

Ο Πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ κ. Στράτος Παραδιάς τόνισε κατά τη συνάντηση ότι η κατά τα τελευταία χρόνια πολυμέτωπη φορολογική «επίθεση» κατά της ιδιωτικής ακίνητης περιουσίας, μέσω της διπλής επαύξησης της προοδευτικότητας της φορολογίας τόσο στο εισόδημα όσο και ιδιαίτερα στο κεφάλαιο, κατεδάφισε κυριολεκτικά το σημαντικότερο περιουσιακό στοιχείο του ελληνικού λαού και της ελληνικής οικογένειας, της οποίας αποτελεί τον βασικό λόγο «φτωχοποίησης»! Η εφιαλτική αυτή πραγματικότητα μπορεί και πρέπει να αναστραφεί το συντομότερο δυνατόν,  με την υιοθέτηση μιας σειράς μέτρων για την ανάκαμψη της κτηματαγοράς, της οικοδομικής δραστηριότητας, με την υιοθέτηση μέτρων με τα οποία θα καταστεί δυνατός ο τερματισμός της λεηλασίας της ιδιωτικής ακίνητης περιουσίας, αλλά και η ανάκαμψη της Εθνικής Οικονομίας γενικότερα. 

Επίσης πρόσθεσε ότι η επανεκκίνηση της οικοδομής θα πρέπει να γίνει με προσανατολισμό όχι τόσο την ανέγερση νέων οικοδομών, όσο την ενεργειακή, λειτουργική και αισθητική αναβάθμιση των υπαρχόντων κτιρίων, με ουσιαστική φορολογική επιδότηση των σχετικών εργασιών, εφόσον αυτές διεξάγονται με νόμιμα παραστατικά. 

Τα θέματα στα οποία επικεντρώθηκαν οι προτάσεις της ΠΟΜΙΔΑ είναι τα εξής:

Α. ΕΤΗΣΙΟΣ ΦΟΡΟΣ ΑΚΙΝΗΤΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ (ΕΝΦΙΑ). Σημαντικό μέτρο η πρόωρη μείωση ΕΝΦΙΑ, που επιβάλλεται να ολοκληρωθεί με την μείωση κατά 30% για όλους τους φορολογουμένους. Απαραίτητη η διεύρυνση φορολογικής βάσης, και η δικαιότερη κατανομή φορολογικών βαρών.

Β. ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΕΣ ΑΞΙΕΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ. Προσαρμογή στην πραγματικότητα των επί μέρους συντελεστών εμπορικότητας παλαιότητας κλπ. 

Γ. ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΜΙΣΘΩΜΑΤΩΝ – ΕΙΣΦΟΡΑ «ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ». Εκλογίκευση της φορολογικής κλίμακας.

Δ. ΕΚΠΤΩΣΗ ΤΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΤΡΩΝ ΚΤΙΡΙΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΦΟΡΟΛΟΓΗΤΕΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ, ενόψει και των συνεχώς αυξανομένων φυσικών καταστροφών. 

Ε. ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΕΠΙΔΟΤΗΣΗ ΤΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ, ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΗΣ & ΑΙΣΘΗΤΙΚΗΣ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗΣ ΤΩΝ ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΩΝ ΚΤΙΡΙΩΝ με έκπτωση του 40-50% από οφειλόμενους κάθε είδους φόρους, και όχι απλή έκπτωση από το φορολογητέο εισόδημα.  

Ζ. ΑΥΤΟΤΕΛΗΣ ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗ ΤΟΥ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ ΑΠΟ ΕΚΜΙΣΘΩΣΗ ΚΟΙΝΟΧΡΗΣΤΩΝ ΧΩΡΩΝ ΠΟΛΥΚΑΤΟΙΚΙΩΝ.

Η. ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΕΣ ΚΑΙ ΤΟΝ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟ ΤΩΝ ΑΠΟΠΟΙΗΣΕΩΝ για την περιστολή του κοινωνικού φαινομένου …«Δεν Κληρονομώ».

Θ. ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΑΧΥΤΕΡΗ ΔΙΕΚΠΕΡΑΙΩΣΗ ΤΩΝ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ ΕΠΙ ΑΚΙΝΗΤΩΝ. Παρακράτηση από τον συμβολαιογράφο και των οφειλών ΕΝΦΙΑ.  

Η ενημέρωση έγινε σε ιδιαίτερα θετικό κλίμα, ενώ με ενδιαφέρον αναμένεται η αναφορά του Πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη κατά την ομιλία του στη ΔΕΘ. 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις