Συνάντηση της Ζ. Μακρή με τον Γ.Γ. Περιβάλλοντος για τους δασικούς χάρτες στη Μαγνησία

Μετά από εντολή του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Κωστή Χατζηδάκη, συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων, κ. Κωνσταντίνο Αραβώση και με υπηρεσιακούς παράγοντες, είχε τη Δευτέρα 16-09-2019, η κ. Ζέττα Μ. Μακρή, Βουλευτής Ν. Μαγνησίας και Πρόεδρος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής των Περιφερειών της Βουλής, η οποία συνοδευόταν από γεωπόνους, γνώστες του αντικειμένου, και νομικούς που χειρίζονται υποθέσεις κύρωσης δασικών χαρτών στο Ν. Μαγνησίας και των σοβαρών προβλημάτων που ανακύπτουν από αυτήν.

Στη συνάντηση τέθηκε εκτενώς το θέμα που έχει προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση στην περιοχή και είναι η μερική κύρωση των δασικών χαρτών, μετά την απόφαση του ΣτΕ, προς την κατεύθυνση της νομοθετικής επίλυσης, ώστε μεγάλος αριθμός ιδιοκτητών, που δεν έχει υποβάλλει εμπρόθεσμη αντίρρηση ή έχει υποβάλει αιτήματα εξαγοράς, ενώ  υπάρχουν ιδιοκτησιακά και πολεοδομικά τεκμήρια,  να δύναται να διεκδικήσει όχι μόνο σε επόμενο στάδιο της κύρωσης του Δασικού Χάρτη την περιουσία του έναντι του Δημοσίου αλλά και τις κοινοτικές επιδοτήσεις για εκτάσεις που καλλιεργούνται νόμιμα ως αγροτικές. Επίσης ετέθη το ζήτημα της παράλειψης ενσωμάτωσης στο δασικό χάρτη όλων των πράξεων της Διοίκησης (αποφάσεων Επιτροπών Απαλλοτριώσεων, Αναδασμών και Διανομών) με τις οποίες αποδεικνύεται τόσο η ιδιοκτησία, όσο και η σύννομη αλλαγή χρήσης σύμφωνα με την Αγροτική Νομοθεσία.

Δεδομένου ότι το ζήτημα της ολοκλήρωσης των δασικών χαρτών είναι εξαιρετικά σοβαρό θέμα και θα επιφέρει προβλήματα τόσο στην ταυτοποίηση των στοιχείων του κτηματολογίου όσο και στις επιδοτήσεις ΟΣΔΕ, όχι μόνο στον Ν. Μαγνησίας αλλά και σε εξαιρετικά μεγάλο μέρος της Επικράτειας, ο Γενικός Γραμματέας έχει προγραμματίσει άμεσα τη συγκρότηση και σύγκληση μίας νομοπαρασκευαστικής επιτροπής, η οποία θα συγκροτείται από τους εκπροσώπους των καθ’ ύλην αρμοδίων οργανισμών και επιμελητηρίων, προκειμένου να θεραπεύσει τα προβλήματα που έχουν ανακύψει.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις