Εθιμοτυπικές επισκέψεις Πρέσβεως Σλοβακίας στα Χανιά

Εθιμοτυπική επίσκεψη στον Δήμαρχο Χανίων, Παναγιώτη Σημανδηράκη, πραγματοποίησε την Τετάρτη 9/10/2019, η Πρέσβης της Σλοβακίας στην Ελλάδα, Ιβέτα Χρίκοβα, συνοδευόμενη από τον Επίτιμο Πρόξενο της Σλοβακίας στην Κρήτη, Σταύρο Πατεράκη.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης εξετάστηκαν οι προοπτικές συνεργασίας, με έμφαση στους τομείς του τουρισμού, του πολιτισμού, της εκπαίδευσης και της καινοτομίας. Μάλιστα, ιδιαίτερη αναφορά έγινε από την Πρέσβη της Σλοβακίας στη διοργάνωση επιχειρηματικού φόρουμ στα Χανιά το 2020, με τη συμμετοχή του Υπουργείου Τουρισμού και του Ε.Ο.Τ., καθώς και στην αδελφοποίηση του Δήμου Χανίων με πόλη της Σλοβακίας.
Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Χανίων δεσμεύτηκε ότι θα στηρίξει την πρόταση για τη διοργάνωση του επιχειρηματικού φόρουμ, καθώς επίσης θα συνδράμει στην ανάπτυξη συνεργασιών μεταξύ εκπαιδευτικών ιδρυμάτων της Σλοβακίας και των Χανίων, αλλά και στην προώθηση των ποιοτικών αγροτικών προϊόντων του νησιού.

 


Με την ολοκλήρωση της συνάντησης έγινε ανταλλαγή αναμνηστικών δώρων.

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΑΙ ΜΕ ΜΟΡΦΩΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΟ ΠΡΕΣΒΕΙΑΣ ΙΡΑΝ

Παράλληλα, εθιμοτυπική επίσκεψη στον Δήμαρχο Χανίων πραγματοποίησε και ο Μορφωτικός Σύμβουλος της Πρεσβείας της Ι.Δ. του Ιράν, Δρ. Αλί Μ. Χελμί, στο περιθώριο της συνεργασίας, που έχει αναπτυχθεί μεταξύ του Δήμου Χανίων και του Μορφωτικού Κέντρου της Πρεσβείας.

Ο κ. Χελμί αναφέρθηκε στους μακραίωνους ιστορικούς δεσμούς, που διατηρεί η χώρα μας με το Ιράν, τονίζοντας ότι οι σχέσεις των δύο χωρών βρίσκονται σε πολύ καλό επίπεδο. Από την πλευρά του ο κ. Σημανδηράκης χαρακτήρισε τις δύο χώρες κοιτίδες δύο μεγάλων πολιτισμών, που οφείλουν να προστατεύουν την πλούσια πολιτιστική τους κληρονομιά.
Ο Δήμαρχος Χανίων με την ολοκλήρωση της συνάντησης προσέφερε στον Μορφωτικό Σύμβουλο το συλλεκτικό φωτογραφικό λεύκωμα του Δήμου Χανίων: “Χανιά, Ταξίδι στο Όνειρο”, ενώ από την πλευρά του ο κ. Χελμί προσέφερε στον κ. Σημανδηράκη έκδοση για το Ιράν.
Υπενθυμίζεται ότι ο Δήμος Χανίων, το Μορφωτικό Κέντρο της Πρεσβείας της Ι.Δ του Ιράν στην Αθήνα σε συνεργασία με την ΚΕΠΠΕΔΗΧ – ΚΑΜ και τη Δημοτική Βιβλιοθήκη Χανίων διοργανώνουν τριήμερο εκδηλώσεων αφιερωμένο στον πολιτισμό του Ιράν. Στο πλαίσιο του τριημέρου, σήμερα, Τετάρτη 9 Οκτωβρίου 2019, στις 20.00, στον χώρο της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Χανίων θα πραγματοποιηθεί πολιτιστική εκδήλωση με τίτλο: «Το Ιράν και η Ελλάδα, από τα βάθη της ιστορίας έως σήμερα – γνωριμία με τον πολιτισμό και την τέχνη του Ιράν». Η εκδήλωση περιλαμβάνει έκθεση φωτογραφίας, καλλιγραφίας, χειροτεχνίας, προβολή ντοκιμαντέρ από τα αξιοθέατα της Περσίας. Παράλληλα, θα πραγματοποιηθεί συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με ερωτήσεις από το κοινό σχετικά με τον πολιτισμό και την τέχνη του Ιράν.
Αύριο, Πέμπτη 10 και την Παρασκευή 11 Οκτωβρίου το αφιέρωμα συνεχίζεται στο Μεγάλο Αρσενάλι (Κέντρο Αρχιτεκτονικής Μεσογείου) με προβολή κινηματογραφικών ιρανικών ταινιών μεγάλου μήκους.

ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ

Τον Αντιπεριφερειάρχη Χανίων, κ. Νικόλαο Καλογερή, επισκέφτηκε σήμερα Τετάρτη 9 Σεπτεμβρίου 2019, η Πρέσβης της Σλοβακίας στην Ελλάδα, κα Iveta Hricová, συνοδευόμενη από τον Επίτιμο Πρόξενο της Σλοβακίας στην Κρήτη, κ. Σταύρο Πατεράκη.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης μεταξύ του κ. Καλογερή και της κας Hricová, η οποία ανέλαβε καθήκοντα στη χώρα μας πριν από δύο χρόνια, αναφέρθηκαν οι προοπτικές συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Σλοβακίας, ιδιαίτερα στους τομείς του τουρισμού και της εργασίας.

 

Συγκεκριμένα όσον αφορά στον τουρισμό, η Πρέσβης επεσήμανε την άφιξη περίπου 100.000 Σλοβάκων τουριστών ετησίως στη χώρα μας, υπογραμμίζοντας ότι η Ελλάδα κατατάσσεται στους τρείς πρώτους προορισμούς προτίμησης για τους Σλοβάκους. Επίσης τόνισε τη μεγάλη φοιτητική κινητικότητα από την Ελλάδα προς τη Σλοβακία, υπογραμμίζοντας ότι περίπου 500 Έλληνες φοιτητές εγγράφονται κάθε χρόνο στις Σχολές Ιατρικής και Φαρμακευτικής της χώρας της.

Όσον αφορά στον τομέα της εργασίας, η Πρέσβης αναφέρθηκε στη συνεργασία της Σλοβακίας με την Ελλάδα σχετικά με την προσφορά εργασίας στους Έλληνες. Επεσήμανε την ανάγκη σε προσωπικό διαφόρων τομέων της σλοβακικής οικονομίας. Μεταξύ αυτών, ο τομέας της αυτοκινητοβιομηχανίας, που αποτελεί τη ραχοκοκαλιά της σλοβακικής οικονομίας, ο τομέας της υγείας, όπου υπάρχει μεγάλη έλλειψη σε γιατρούς και σε νοσηλευτικό προσωπικό, και ο τομέας των υπηρεσιών σε μεγάλες ξένες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στη Σλοβακία.

Η Πρέσβης υπογράμμισε ότι μέλημά της είναι να ενισχυθεί η ήδη υπάρχουσα καλή συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών, και ενημέρωσε τον Αντιπεριφερειάρχη ότι προχωρούν οι διαδικασίες αδελφοποίησης μεταξύ Περιφέρειας Τέρναβα (Trnava Region) και Περιφέρειας Κρήτης που είχαν ξεκινήσει στο παρελθόν, γεγονός για το οποίο ο Αντιπεριφερειάρχης εξέφρασε την ευχαρίστησή του, τονίζοντας την υποστήριξή του.

Τέλος η κα Hricová συνεχάρη τον κ. Καλογερή για την εκλογή του και του ευχήθηκε καλή επιτυχία στα νέα του καθήκοντα. Η συνάντηση έληξε με ανταλλαγή αναμνηστικών δώρων.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις