Σε απόγνωση οι τευτλοπαραγωγοί της Ορεστιάδας με το κλείσιμο του εργοστασίου

Οι τευτλοπαραγωγοί του Έβρου, που βλέπουν το εργοστάσιο ζάχαρης Ορεστιάδας εκτός παραγωγικής διαδικασίας, αλλά να τίθεται και εκτός δυνατότητας συγκέντρωσης ζαχαρότευτλων. Η ομάδα τευτλοπαραγωγών Έβρου, θέτει το θέμα στον υπουργό αγροτικής ανάπτυξης και τροφίμων Μάκη Βορίδη, όπου με επιστολή της αναφέρει:

Θέμα: «Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την εκμίσθωση εργοστασίων και λοιπών εγκαταστάσεων της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης ΑΕ»

Αξιότιμε κύριοι υπουργοί,

Μετά τις παλινωδίες και όλα όσα συνέβησαν καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους όσον αφορά την τευτλοκαλλιέργεια και την ΕΒΖ ειδικότερα, έρχεται έστω και αργοπορημένα η εταιρία (ΕΒΖ ΑΕ) να προκηρύξει διαγωνισμό για την εκμίσθωση των εργοστασίων της για διάστημα 28 μηνών προκειμένου και η φετινή παραγωγή (του 2019) να απορροφηθεί στις εγκαταστάσεις της από τον επικρατέστερο κατά τον διαγωνισμό μισθωτή, αλλά και τη συνέχιση της καλλιέργειας για την επόμενη καλλιεργητική περίοδο. Διαβάζοντας όμως την προκήρυξη μετά λύπης διαπιστώνουμε ότι δεν περιλαμβάνεται στον διαγωνισμό το εργοστάσιο της Ορεστιάδας (αλλά μόνο αυτά των Σερρών και του Πλατέως) γεννώντας έτσι τα παρακάτω ερωτήματα:

Από την στιγμή που δεν θα μισθωθούν οι εγκαταστάσεις της Ορεστιάδας, θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν από τον επενδυτή τις μέρες που απαιτούνται ώστε να απορροφηθεί η φετινή παραγωγή και στη συνέχεια να μεταφορτωθούν τα τεύτλα για το Πλατύ; (όπως γινόταν σε ανάλογες περιπτώσεις ως σήμερα).

Έχει προβλεφθεί ο τρόπος μεταφοράς του προϊόντος από την Ορεστιάδα χωρίς να επιβαρυνθεί ο παραγωγός με το κόστος μεταφοράς, εξεύρεση μεταφορικού μέσου και τα λοιπά; (Τα έξοδα μεταφοράς καλύπτονται ως σήμερα από τον μεταποιητή χωρίς την εμπλοκή του παραγωγού σε όποιο εργοστάσιο ήταν σε λειτουργία).

Θα μπορέσουν οι αγρότες Έβρου-Ροδόπης να σπείρουν τεύτλα κατά την νέα καλλιεργητική περίοδο (2020) με τους όρους που ίσχυαν μέχρι σήμερα για τα έξοδα μεταφοράς σε έτερο εργοστάσιο εκτός της Ορεστιάδας σε περίπτωση που δεν τεθεί αυτό σε λειτουργία;

Από την πλευρά μας θεωρούμε σκόπιμο να μην αποκλειστεί η περιοχή του Έβρου και της Ροδόπης από την δυνατότητα καλλιέργειας τεύτλων η οποία αποτελεί μια δυναμική καλλιέργεια για την περιοχή, όταν μάλιστα υπάρχει η εκφρασμένη βούληση της κυβερνήσεως για τη συνέχεια της καλλιέργειας ζαχαροτεύτλων στη χώρα διασφαλίζοντας τη συνέχιση της συνδεδεμένης ενίσχυσης για το επόμενο έτος (80€/στρ).

Εν κατακλείδι είναι αναγκαίο να σημειωθεί το έντονο ενδιαφέρον από την πλευρά των παραγωγών για την εν λόγω καλλιέργεια. Για αυτόν τον λόγο ευελπιστούμε για την ενασχόληση σας με τα παραπάνω δίνοντας λύσεις έτσι ώστε να αποφευχθεί αυτή κατάφωρη αδικία σε βάρος των αγροτών του Έβρου και της Ροδόπης. Παρακαλούμε όπως μας κρατήσετε ενήμερους για τις όποιες εξελίξεις.

Με εκτίμηση,
ο Γενικός Γραμματέας της Ομάδος
Πρόδρομος A. Προϊκάκης

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις