Η αφρικανική πανώλη των χοίρων πλήττει τον τομέα του καλαμποκιού της Κίνας


Η ταχεία εξάπλωση της αφρικανικής πανώλης των χοίρων συνέβαλε στη μείωση των τιμών των εταιρειών που δραστηριοποιούνται στον τομέα του καλαμποκιού της Κίνας, όπου οι τιμές μειώθηκαν σημαντικά μετά από έντονη πτώση της ζήτησης για τη διατροφή των χοίρων, την κύρια χρήση της καλλιέργειας.

Οι τιμές των συμβολαίων καλαμποκιού ενός μηνός στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων του Dalian έχουν χάσει 10 τοις εκατό σε Rmb1.859 ανά τόνο από τον Μάιο.

Η μείωση δείχνει ότι οι επιπτώσεις της αφρικανικής πανώλης των χοίρων, η οποία είναι ανίατη και έχει προκαλέσει μαζικές σφαγές στην Κίνα, κυμαίνονται σε άλλους τομείς που εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τη χοιροτροφία.

Σχεδόν το ένα τρίτο της ετήσιας παραγωγής καλαμποκιού της Κίνας χρησιμοποιείται για τη διατροφή των χοίρων, σύμφωνα με την Sublime China Information, μια συμβουλευτική για τα βασικά προϊόντα, αλλά ο πληθυσμός των χοίρων μειώθηκε κατά 41% από τότε που άρχισε η επιδημία τον περασμένο Αύγουστο, χτυπώντας τη ζήτηση.

"Η κατανάλωση ζωοτροφής χοιρινού κρέατος θα μπορούσε να παραμείνει αδύναμη τους μήνες ή ακόμα και τα επόμενα χρόνια", δήλωσε ο Zou Jun, αναλυτής της SCI, ο οποίος εκτιμά ότι η πανώλη των χοίρων θα μειώσει την κατανάλωση καλαμποκιού της χώρας κατά 40 εκατομμύρια τόνους το 2019.

Οι επίσημες στατιστικές δείχνουν ότι η παραγωγή ζωοτροφών του γουρουνιού του έθνους μειώθηκε κατά 14% το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους και ότι οι αγέλες χοιριδίων μειώθηκαν λίγο περισσότερο από το ένα τέταρτο κατά την ίδια περίοδο.

Στη βόρεια επαρχία Liaoning, η Liujia Tongfeng Grain Trading Co, ένας έμπορος καλαμποκιού, ανακοίνωσε πτώση άνω των 50 τοις εκατό στις παραγγελίες από εργοστάσια παραγωγής χοιρινού κρέατος φέτος μετά από κλιμάκωση της πανώλης των χοίρων στις κεντρικές επαρχίες, γνωστή για τη βιομηχανία εκτροφής χοίρων.
Πολλοί έμποροι καλαμποκιού ελπίζουν ότι οι ζωοτροφές πουλερικών, μια άλλη σημαντική χρήση της καλλιέργειας, θα πάρουν το χαλαρό. Με τις τιμές χοιρινού κρέατος στις μεγάλες πόλεις κατά 84% υψηλότερες σε σχέση με πριν από ένα χρόνο, οι Κινέζοι καταναλωτές στρέφονται προς το κοτόπουλο, ενισχύοντας τις εκμεταλλεύσεις πουλερικών και προσφέροντας ελπίδες στους προμηθευτές ζωοτροφών για καλαμπόκι.

Καθώς οι τιμές κοτόπουλου έχουν αυξηθεί λόγω της έντονης ζήτησης, οι αγρότες έχουν αγωνιστεί να αυξήσουν το απόθεμά τους. Ο κ. Lei, της Shunxing Animal Feed, αγόρασε πρόσφατα 80.000 ταχέως αναπτυσσόμενα κοτόπουλα μωρών με την ελπίδα να κάνει "γρήγορο buck" όταν το κοπάδι του ωριμάσει σε δύο μήνες. Το αποτέλεσμα είναι ένα άλμα 11,5 τοις εκατό στην παραγωγή ζωοτροφών πουλερικών της Κίνας κατά τους πρώτους έξι μήνες του τρέχοντος έτους σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι.

Ωστόσο, τα εργοστάσια ζωοτροφών λένε ότι η αύξηση της παραγωγής ζωοτροφών για πουλερικά δεν είναι αρκετή για να αντισταθμίσει τη μείωση της ζήτησης για ζωοτροφές χοίρων.

Ο Liu Chunlin, γενικός διευθυντής ενός άλλου εργοστασίου ζωοτροφών στο Jiangxi, είπε τι τρώει ένας χοίρος κατά τη διάρκεια της ζωής του είναι αρκετός για να τροφοδοτήσει έως και 30 κοτόπουλα. Αυτό σημαίνει ότι το κοπάδι κοτόπουλου της Κίνας πρέπει να αναπτυχθεί με "ταχύτατο ρυθμό" για να αντισταθμίσει τις τεράστιες απώλειες του πληθυσμού των χοίρων.

"Δεν μπορώ να σκεφτώ τίποτα αρκετά μεγάλο ώστε να σταματήσει η κατανάλωση καλαμποκιού από την ολίσθηση", δήλωσε ο κ. Liu.

πηγη: ft.com

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις