Ξεκίνησε το παρατηρητήριο αγοράς για τα φρούτα και τα λαχανικά

Το νέο ευρωπαϊκό παρατηρητήριο της αγοράς για τα φρούτα και τα λαχανικά, που ξεκίνησε χτες επίσημα  με μια εναρκτήρια συνάντηση, θα προσφέρει μεγαλύτερη διαφάνεια και βραχυπρόθεσμη ανάλυση σε έναν τομέα-κλειδί για την ευρωπαϊκή γεωργία.

Τα οπωροκηπευτικά αντιπροσωπεύουν περίπου το 24% της γεωργικής αξίας της ΕΕ. Το παρατηρητήριο της αγοράς θα ενημερώνεται τακτικά με ένα ευρύ φάσμα δεδομένων της αγοράς, όπως οι τιμές, η παραγωγή και το εμπόριο. Αυτά θα συμπληρωθούν από την ανάλυση της αγοράς, τις βραχυπρόθεσμες προοπτικές, τις μεσοπρόθεσμες προοπτικές και τις τακτικές συνεδριάσεις του διοικητικού συμβουλίου, αποτελούμενες από εμπειρογνώμονες της αγοράς. 

Το Παρατηρητήριο θα επικεντρωθεί στους καρπούς (μήλα και αχλάδια), τα εσπεριδοειδή, τα φρούτα (ροδάκινα και νεκταρίνια) και τις τομάτες. Μετά την έναρξη των παρατηρητηρίων για τις καλλιέργειες, τη ζάχαρη, το κρέας και το γάλα, ο τομέας των οπωροκηπευτικών είναι ο τελευταίος που επωφελείται από μια τέτοια δομή. Στις 4 Νοεμβρίου θα ξεκινήσει να λειτουργεί και το παρατηρητήριο της αγοράς του κρασιού.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχεδίασε αυτά τα παρατηρητήρια για να βοηθήσει τον ευρωπαϊκό γεωργικό τομέα να αντιμετωπίσει αποτελεσματικότερα την αστάθεια της αγοράς και να εξασφαλίσει περισσότερη διαφάνεια.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις