FAO: για την απώλεια τροφίμων και τη μείωση της σπατάλης

Να ανανεώσουν και να ενισχύσουν τη σχέση τους με στόχο τη μείωση της σπατάλης τροφίμων, συμφώνησαν ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) και η Παγκόσμια Ένωση Χονδρεμπορικών Αγορών (WUWM). Αναπόσπαστο μέρος της συμφωνίας αποτελεί επίσης η κοινή προσπάθεια των δύο εταίρων στην κατεύθυνση της εξασφάλισης υγιεινών και φρέσκων τροφίμων σε έναν όλο και περισσότερο αστικοποιημένο κόσμο.

Η νέα τριετής συμφωνία που υπεγράφη θεσπίζει ένα πλαίσιο για την υποστήριξη των πρωτοβουλιών και των προγραμμάτων του FAO για την απώλεια τροφίμων και τη μείωση της σπατάλης, καθώς και τη βελτίωση των διατροφικών συστημάτων ειδικότερα στο επίπεδο της διανομής.

«Έχουμε δεσμευτεί να εργαστούμε από κοινού ώστε να βρούμε καινοτόμους και αποτελεσματικούς τρόπους για να ξεπεράσουμε την τεράστια πρόκληση που θα βρούμε μπροστά μας στον αγροδιατροφικό τομέα, εάν θέλουμε να εξασφαλίσουμε διατροφή, με βιώσιμο τρόπο, για τον παγκόσμιο πληθυσμό τις επόμενες δεκαετίες» δήλωσε ο αντιπρόεδρος της WUWM, Στέφαν Λάγιαν, συμπληρώνοντας ότι οι χονδρεμπορικές αγορές είναι βασικοί παράγοντες αφενός για την υγιεινή και θρεπτική διατροφή και αφετέρου για να έχουν οι μικροί και τοπικοί αγρότες την κατάλληλη πλατφόρμα για να πωλούν την παραγωγή τους όλο το χρόνο.

«Οι χονδρεμπορικές αγορές είναι κρίσιμες για τους παραγωγούς και τους καταναλωτές. Επιτρέπουν στους παραγωγούς να συγκεντρώνουν αυτό που παράγουν, να αυξάνουν την πρόσβασή τους στις αγορές και να διασφαλίζουν τα στάνταρ και την ασφάλεια τροφίμων. Από την άλλη, παρέχουν στους καταναλωτές πρόσβαση σε διαφοροποιημένες δίαιτες και σε προσιτές τιμές. Επιπλέον, οι χονδρεμπορικές αγορές είναι η τελευταία φάση μιας σειράς δραστηριοτήτων όπου μπορούν να υπάρξουν απώλειες τροφίμων, κι έτσι αποκτούν κεντρική σημασία για τη μείωση αυτής της απώλειας. Συνεπώς, είναι ανάγκη να βρούμε τρόπους να συνεργαστούμε», σημείωσε από την πλευρά του ο Μάξιμο Τορέρο Κούγιεν, Βοηθός Γενικός Διευθυντής του FAO.

Πεδία συνεργασίας

Τα προγραμματισμένα πεδία συνεργασίας μεταξύ του FAO και της WUWM περιλαμβάνουν την ανταλλαγή γνώσης, την υποστήριξη και την ικανότητα για μείωση της απώλειας και της σπατάλης τροφίμων στις αγορές και στα συστήματα διανομής.

Η συνεργασία θα συμβάλει προκειμένου ο FAO να αναπτύξει έναν Κώδικα Δεοντολογίας σχετικά με την απώλεια και τη σπατάλη τροφίμων. Η απώλεια τροφίμων συμβαίνει μετά τη συγκομιδή και πριν τη λιανική, ενώ η σπατάλη τροφίμων εμφανίζεται στο επίπεδο της λιανικής και της κατανάλωσης και συνδέεται με την περιορισμένη διάρκεια ζωής των προϊόντων και συγκεκριμένες καταναλωτικές συμπεριφορές.

Σε αυτό το πλαίσιο, η μείωση της απώλειας τροφίμων στην αλυσίδα παραγωγής και διανομής προσφέρει μια κρίσιμη ευκαιρία προκειμένου να αυξηθεί η αποτελεσματικότητα και η βιωσιμότητα των συστημάτων διατροφής και συνεπώς η καλύτερη διατροφή και η επισιτιστική ασφάλεια.

Σημειώνεται ότι η WUWM είναι μη κερδοσκοπική ένωση που εκπροσωπεί περισσότερες από 160 χονδρεμπορικές αγορές σε όλες τις ηπείρους, κι έχει στόχο να διασφαλίσει την αναγνώριση του σημαντικού ρόλου που έχουν οι αγορές χονδρικής και λιανικής -ειδικά για τα νωπά προϊόντα- όσον αφορά τις τοπικές, εθνικές και διεθνείς αλυσίδες διανομής τροφίμων, την ασφάλεια τροφίμων και την υποστήριξη των μικρών επιχειρήσεων.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις