«Κουμπωμένοι» & σε στάση αναμονής οι τευτλοκαλλιεγητές του Έβρου

Σε μονάδες παραγωγής βιοαερίου επιδιώκεται να προωθηθεί η φετινή παραγωγή τεύτλων του Έβρου, αφού το εργοστάσιο της Ορεστιάδας βρίσκεται, προς το παρόν, έξω από τους σχεδιασμούς του επενδυτικού σχήματος που ανέλαβε την Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης.

Μέχρι στιγμής δεν έχει εκδηλωθεί επίσημα ενδιαφέρον από κάποια μονάδα να απορροφήσει την παραγωγή, ωστόσο οι επαφές συνεχίζονται, με τους ίδιους τους παραγωγούς, πάντως, να εμφανίζονται απαισιόδοξοι για θετική κατάληξη. Όσον αφορά την επόμενη καλλιεργητική περίοδο, οι νέοι επενδυτές αναμένεται σύντομα να ανακοινώσουν τα νέα τιμολόγια και να επισκεφθούν την Ορεστιάδα για την υπογραφή νέων συμβάσεων με όσους τευτλοκαλλιεργητές της Θράκης αποφασίσουν να παραμείνουν στην καλλιέργεια και την επόμενη χρονιά. Εν τω μεταξύ, όπως διευκρίνισε μιλώντας στην ΕΡΤ Ορεστιάδας ο γραμματέας του συλλόγου τευτλοπαραγωγών Έβρου, Πρόδρομος Προϊκάκης, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης έχει υποβάλει αίτημα προς την Ε. Ε. για τη διασφάλιση της συνδεδεμένης ενίσχυσης, ακόμα κι αν η παραγωγή του 2019 διατεθεί τελικά για βιοαέριο και όχι για ζάχαρη.

Ο κ. Προϊκάκης διευκρίνισε επίσης ότι η όποια συζήτηση έχει γίνει για τη μεταφορά τεύτλων από την Ορεστιάδα και τη Λάρισα στο εργοστάσιο του Πλατέος με τρένα, αφορά την παραγωγή του 2020, «εφόσον υπογραφούν συμβάσεις με τον νέο επενδυτή και υπάρξει τευτλοκαλλιέργεια την επόμενη χρονιά», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε στις δηλώσεις του. «Προσπάθειες μπορεί να γίνονται, αλλά κρατάμε πολύ μικρό καλάθι. Τα πράγματα για εμάς στον Έβρο δεν είναι τόσο αισιόδοξα…», εκτίμησε ο ίδιος, σημειώνοντας ωστόσο ότι οι τευτλοπαραγωγοί τηρούν στάση αναμονής εν όψει ανακοινώσεων του τιμολογίου και του συνολικού σχεδιασμού του νέου επενδυτικού σχήματος που ανέλαβε την Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις