Η διεπαγγελματική οργάνωση ισπανικού ελαιολάδου ζητά απαντήσεις από τον πρωθυπουργό

Το διοικητικό συμβούλιο της διεπαγγελματικής οργάνωσης ισπανικού ελαιολάδου έγραψε επιστολή στον πρωθυπουργό Pedro Sánchez ζητώντας συνάντηση με τον ισπανό ηγέτη για να συζητήσει την κατάσταση "σοβαρότητας" που αντιμετωπίζει ο τομέας.

"Αντιμετωπίζουμε καταστροφικές συνέπειες για τον οικονομικό και κοινωνικό ιστό της χώρας μας, μια κατάσταση που απαιτεί επείγουσες και δυναμικές ενέργειες της κυβέρνησης της Ισπανίας", γράφει ο Διευθυντής στην επιστολή τους.

Αυτή η κρίση τιμών θέτει σε κίνδυνο την εγκατάλειψη ενός μεγάλου μέρους των ισπανικών ελαιώνων- Διεπαγγελματική Οργάνωση Ισπανικού Ελαιολάδου

Μεταξύ των θεμάτων που η επιτροπή  ελπίζει να συζητήσει είναι οι συνεχιζόμενες χαμηλές τιμές ελαιολάδου που κυμαίνονταν μεταξύ 1,80 και 2,20 ευρώ ανά λίτρο για μεγάλο μέρος του προηγούμενου έτους, επίπεδο που πολλοί παραγωγοί και ενώσεις έχουν είπε ότι είναι μη βιώσιμη.

"Η κατάσταση απαιτεί επείγουσες και βίαιες ενέργειες από την κυβέρνηση", έγραψε διεπαγγελματική. «Αυτή η κρίση των τιμών θέτει σε κίνδυνο την εγκατάλειψη ενός μεγάλου μέρους των ισπανικών ελαιώνων.»

Σε απάντηση στην διαρκή κρίση των τιμών, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ήδη εγκρίνει μέτρα για την άρση λιγοστού ελαιόλαδου από την αγορά και να επιτρέψει τις τιμές να σταθεροποιηθούν.

Ωστόσο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επέτρεψε να αποθηκευτεί μόνο το 3% του ισπανικού ελαιολάδου, κάτι που οι κριτικοί είπαν ότι είναι ελάχιστο.

Ο Juan Vilar, αναλυτής και σύμβουλος ελαιολάδου, δήλωσε  στο Olive Oil Times ότι η ανισορροπία μεταξύ παραγωγής και κατανάλωσης κατά την τελευταία δεκαετία έχει ασκήσει μεγάλη πτωτική πίεση στις τιμές του ελαιολάδου.

Καθώς οι ετήσιες συγκομιδές αυξάνονται σταθερά πέρα από τον δείκτη αναφοράς των τριών εκατομμυρίων τόνων, η κατανάλωση ελαιολάδου σταθεροποιήθηκε σε μικρές παραγωγικές και μη παραγωγικές χώρες, ενώ μειώθηκε σε μεγάλες παραγωγικές χώρες.

Αυτό δημιούργησε διαρθρωτικές ανισορροπίες στον τομέα και καθιστά απίθανο το σύστημα ιδιωτικής αποθεματοποίησης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να είναι σε θέση να αποφέρει μακροπρόθεσμη σταθερότητα στην ισπανική αγορά.

"Επίσης, δεδομένης της οικονομικής και οικονομικής κατάστασης της Ευρωπαϊκής Ένωσης , δεν φαίνεται δυνατό να διατεθούν περισσότερα κονδύλια για την αύξηση του ελαιολάδου στην πηγή του, ειδικά όταν υπάρχουν τομείς που βρίσκονται σε παρόμοιες και χειρότερες συνθήκες, όπως είναι τα γαλακτοκομικά προϊόντα , τα εσπεριδοειδή και το ψάρεμα ", δήλωσε ο Vilar.

Η  διεπαγγελματική σχεδιάζει επίσης να πιέσει τον πρωθυπουργό για το πώς η Ισπανία θα ανταποκριθεί στις δυνατότητες των Ηνωμένων Πολιτειών να επιβάλλουν πρόσθετους δασμούς στις εξαγωγές ισπανικού ελαιολάδου .

Σύμφωνα με τον οργανισμό, το 25% των τιμολογίων για εξαγωγές ελαιολάδου στις ΗΠΑ που έχει ήδη τεθεί σε ισχύ έχει ήδη επηρεάσει το 60% των ισπανικών εξαγωγών στην κύρια αγορά εκτός της ΕΕ

Ο Αμερικανός εμπορικός αντιπρόσωπος εξετάζει τώρα πρόσθετα τιμολόγια για τις μαζικές εξαγωγές ισπανικού ελαιολάδου, οι οποίες είχαν προηγουμένως εξοικονομηθεί.

"Το πιο ενοχλητικό είναι ότι η κυβέρνηση του Donald Trump έχει δείξει την προθυμία της να αναθεωρήσει τόσο το ποσό αυτών των τιμολογίων όσο και τα προϊόντα που επηρεάζονται". 

"Μια ποινή που, στο χειρότερο σενάριο, μπορεί να συνεπάγεται την εφαρμογή πρόσθετων τιμολογίων 100 τοις εκατό σε όλες τις ισπανικές εξαγωγές προς τις Ηνωμένες Πολιτείες, πράγμα που θα ισοδυναμούσε με την απόρριψή μας από την αμερικανική αγορά, τον πρώτο στον κόσμο στον αριθμό των καταναλωτών. "

Εάν επρόκειτο να συμβεί αυτό, η διεπαγγελματική ισχυρίζεται ότι 140.000 επιπλέον τόνοι ελαιολάδου θα προστεθούν στα προϋπάρχοντα αποθέματα, γεγονός που θα ασκήσει ακόμη πιο πιεστική πίεση στις τιμές.

Ωστόσο, η Vilar πιστεύει ότι είναι απίθανο η ισπανική κυβέρνηση να είναι σε θέση να ασκήσει οποιαδήποτε πίεση στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ακόμη και αν η Ισπανία ήταν σε θέση να το πράξει, η κατάργηση των τιμολογίων δεν θα καθορίσει τα προαναφερθέντα διαρθρωτικά ζητήματα που, κατά την άποψη της Vilar, αποτελούν πολύ σημαντικότερο πρόβλημα για τους παραγωγούς.

"Κάθε πίεση στην κυβέρνηση που σκοπεύει να επηρεάσει το Trump θα στερείται διαρθρωτικού στρατηγικού αποτελέσματος, επειδή είναι ένα παρηγορητικό εργαλείο", δήλωσε ο Vilar. "Η κατάργηση των τιμολογίων δεν θα λύσει - αν και βραχυπρόθεσμα θα βοηθούσε - ένα πολύ μεγαλύτερο πρόβλημα όπως η διαρθρωτική κατάσταση του ισπανικού τομέα της ελιάς".

Τη στιγμή της συγγραφής, ο Sánchez δεν απάντησε δημοσίως στην επιστολή που απέστειλε η  διεπαγγελματική, η οποία επίσης δεν παρείχε καμία ένδειξη για το πώς σκοπεύει να προωθήσει τις ανησυχίες του.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις