Την ελαιοπαραγωγή κατέστρεψε ο δάκος κατέστρεψε

Η προσβολή από το δάκο, με παράλληλη παρουσία πληθώρας μυκητολογικών αιτίων που ανήκουν κυρίως στα γένη, Βούλα, Κερκόσπορα, Αλτερνάρια, Γλοιοσπόριο και Φουζάριουμ, σε συνδυασμό με την υψηλή υγρασία και θερμοκρασία την περίοδο του Φθινοπώρου, έφεραν τα φετινά προβλήματα στην παραγωγή ελαιολάδου στην Κρήτη, με μικρή παραγωγή και υποβαθμισμένη ποιότητα.

Αυτό έδειξαν τα αποτελέσματα των εργαστηριακών αναλύσεων που έγιναν με πρωτοβουλία της Περιφέρειας Κρήτης, και τη συνεργασία του Ινστιτούτου Ελιάς- Υποτροπικών Φυτών- και Αμπέλου, του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου και του Μπενάκειου Φυτοπαθολογικού Ινστιτούτου.

Διευκρινίζεται ότι σε διαφορετικές κλιματολογικές συνθήκες, οι μολύνσεις από τους μικροοργανισμούς αυτούς θα περνούσαν σχεδόν απαρατήρητες, όπως σε προηγούμενες περιόδους.

Συγκεκριμένα οι ιδιαίτερες περιβαλλοντικές συνθήκες που επικράτησαν κατά τους φθινοπωρινούς μήνες- υψηλές τιμές σχετικής υγρασίας και θερμοκρασίας- ευνόησαν την ανεξέλεγκτη αύξηση των πληθυσμών του δάκου. Τα νύγματα του αποτέλεσαν πύλη εισόδου για τα περισσότερα από τα μυκητολογικά είδη που αναφέρθηκαν παραπάνω, κυρίως σε περιοχές του νησιού που επικράτησαν συνθήκες υψηλής σχετικής υγρασίας και θερμοκρασίας.

Παράλληλα η δακοπροσβολή επέφερε την πρόωρη ωρίμανση των καρπών καθιστώντας τους περισσότερο ευάλωτους σε επακόλουθες μυκητολογικές μολύνσεις κατά την κρίσιμη περίοδο του φθινοπώρου, με συνέπεια την πρόκληση δευτερογενών μυκητολογικών προσβολών του ελαιοκάρπου.

Συμπερασματικά, με βάση τις μέχρι σήμερα εργαστηριακές αναλύσεις, ο λόγος της ποιοτικής και ποσοτικής υποβάθμισης του ελαιοκάρπου εσοδείας 2019-2020 μπορεί να οφείλεται και στη δευτερογενή δράση μυκήτων και άλλων μικροοργανισμών, ωστόσο πρωταρχική αιτία αποτελούν τα υψηλά ποσοστά δακοπροσβολών σε συνδυασμό με τα αυξημένα επίπεδα υγρασίας και θερμοκρασίας που επικράτησαν κατά τη φθινοπωρινή περίοδο. Συνεπώς, το γλοιοσπόριο δεν είναι η βασική αιτία της υποβάθμισης του ελαιοκάρπου στην Κρήτη.

Για την προστασία του ελαιοκάρπου της επόμενης καλλιεργητικής περιόδου, ζωτικής σημασίας είναι ο αποτελεσματικός έλεγχος του δακοπληθυσμού και η μείωση των μυκητολογικών μολυσμάτων της τρέχουσας περιόδου, που επιτυγχάνεται με:

  • Επιμελημένα κλαδέματα ακόμη και στα ελαιόδεντρα που δεν πραγματοποιήθηκε η ελαιοσυλλογή.
  • Απομάκρυνση ή ενσωμάτωση στο έδαφος των μολυσμένων-μουμιοποιημένων καρπών.
  • Την εφαρμογή κατάλληλών σκευασμάτων όπου απαιτείται, σύμφωνα πάντα με τις Γεωργικές Προειδοποιήσεις του Περιφερειακού Κέντρου Προστασίας Φυτών, Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Ηρακλείου.
Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις