Συνάντηση Agribator με τον Περιφερειάρχη Παναγιώτη Νίκα

Ένα βήμα πιο κοντά σε δράσεις οι οποίες θα ενισχύσουν την καινοτομία στον πρωτογενή τομέα και τον εκσυγχρονισμό της αγροτικής οικονομίας έγινε μετά τη συνάντηση που είχαν στην Τρίπολη, την Παρασκευή 14 Φεβρουαρίου, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας και οι εκπρόσωποι της αστικής-μη κερδοσκοπικής- εταιρείας «Agribator». Στη συνάντηση από την πλευρά της περιφέρειας συμμετείχαν επίσης ο αντιπεριφερειάρχης Αρκαδίας Χρήστος Λαμπρόπουλος και ο εντεταλμένος περιφερειακός σύμβουλος Γιάννης Μπουντρούκας.

 

Περιφερειάρχης και «Agribator» συμφώνησαν ότι ο πρωτογενής τομέας αποτελεί έναν τομέα της οικονομίας με μεγάλη δυναμική. Τονίστηκε, ωστόσο, ότι η ανάπτυξή του θα προκύψει μόνο μέσα από την ενσωμάτωση της έρευνας και της καινοτομίας στην παραγωγική διαδικασία, ώστε να παραχθούν ποιοτικότερα και διεθνώς εμπορεύσιμα προϊόντα, με χαμηλότερο κόστος για τον παραγωγό. Υπογραμμίστηκαν μάλιστα τα παραδείγματα χωρών όπως το Ισραήλ και η Ολλανδία, οι οποίες παρά το γεγονός ότι έχουν πολύ μικρή έκταση, μικρότερη από την Ελλάδα, αποτελούν παγκόσμιες δυνάμεις στον τομέα της αγροτικής οικονομίας, ακριβώς εξαιτίας της υιοθέτησης  σύγχρονων καλλιεργητικών μοντέλων.

 

Στη συνάντηση συμμετείχαν ο πρύτανης και ο αντιπρύτανης του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Σπύρος Κίντζιος και Ιορδάνης Χατζηπαυλίδης, αντίστοιχα, και ο καθηγητής Ευάγγελος Χριστοφόρου ως εκπρόσωπος του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, οι οποίοι στηρίζουν τις προσπάθειες του «Agribator» να εκσυγχρονίσει την αγροτική οικονομία της Περιφέρειας και θα συμμετέχουν ενεργά σε αυτόν.  Με τον τρόπο αυτό η «Agribator» γίνεται ο πρώτος φορέας, ο οποίος μέσα από τη συνεργασία με τα δύο κορυφαία πανεπιστημιακά ιδρύματα, ενώνει την καλλιέργεια με την τεχνολογία. Ταυτόχρονα, μέσα από τη συνεργασία με την Περιφέρεια, δημιουργείται ένα ισχυρό τρίπτυχο από τον Ιδιωτικό Τομέα, την Αυτοδιοίκηση και την Ακαδημαϊκή Κοινότητα, που εγγυάται θετικά αποτελέσματα.

 

Το πρώτο από αυτά τα θετικά αποτελέσματα αποτελεί η συμφωνία «Agribator» - Περιφέρειας για την χρηματοδότηση της υλικοτεχνικής υποδομής του φορέα, την  δημιουργία και στήριξη προγραμμάτων για καινοτόμες επιχειρήσεις και προϊόντα και τέλος την συνεισφορά στην βιοκυκλική δράση «από το χωράφι στο ράφι».

 

Όπως επισημάνθηκε στη συνάντηση, «ο αγρότης και οι επιχειρήσεις στον αγροδιατροφικό χώρο θα μπορέσουν να λαμβάνουν τις πιο προηγμένες σε πανευρωπαϊκό επίπεδο υπηρεσίες και προϊόντα ευφυούς γεωργίας, έτσι ώστε να δημιουργήσουν διεθνώς εμπορεύσιμα προϊόντα υψηλής προστιθέμενης αξίας, με χαμηλό περιβαλλοντικό αποτύπωμα και ολοκληρωμένη αειφορική διαχείριση».

 

Όλες οι πλευρές συμφώνησαν πως «θα είναι αναπόφευκτη η αλλαγή της αντίληψης για το επιχειρείν στον πρωτογενή τομέα, με προσήλωση σε νέες στρατηγικές, σε όλη την αλυσίδα παραγωγής. Τελικός στόχος πρέπει να είναι ένα νέο πρότυπο βιωσιμότητας, το οποίο θα υπηρετεί τους 17 στόχους βιώσιμης ανάπτυξης, οι οποίοι υιοθετήθηκαν από τα Ηνωμένα Έθνη. Στην ίδια κατεύθυνση είναι πλέον και η «Πράσινη Συμφωνία» της Ε.Ε. (Green Deal), η οποία θα επιδράσει και διαμορφώσει τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική(2021-2027)».

 

 

 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις