2η τροποποίηση του μέτρου «Εναλλακτική καταπολέμηση ζιζανίων στους ορυζώνες»

 Η ΔΑΟΚ Π.Ε Ημαθίας ενημερώνει ότι εκδόθηκε η 2η τροποποίηση γτια την εναλλακτική καταπολέμηση ζιζανίων στους ορυζώνες

Εφαρμογή της καλλιεργητικής πρακτικής της ψευδοσποράς στην ορυζοκαλλιέργεια, με στόχο τη μείωση της χρήσης των χημικών ζιζανιοκτόνων στους ορυζώνες, η πλειοψηφία των οποίων εντοπίζεται σε σημαντικούς για την ορνιθοπανίδα υγροτόπους της χώρας, συμβάλλοντας με τον τρόπο αυτό αφενός στη βελτίωση της ποιότητας των υδατικών πόρων και αφετέρου στη βελτίωση της περιβαλλοντικής κατάστασης των ορυζώνων λόγω της μειωμένης παρουσίας φυτοπροστατευτικών στην τροφική αλυσίδα της άγριας ζωής.

Οι δικαιούχοι της δράσης δεσμεύονταν να εφαρμόζουν την καλλιεργητική τεχνική της ψευδοσποράς στην ορυζοκαλλιέργεια στο σύνολο των ενταγμένων στη δράση αγροτεμαχίων, δηλαδή:

  • να εξασφαλίζουν την κατάκλυση των ενταγμένων στη δράση αγροτεμαχίων με μικρή ποσότητα αρδευτικού νερού εντός μηνός Απριλίου εκάστου έτους εφαρμογής.
  • να εξασφαλίζουν την απομάκρυνση του νερού κατάκλυσης και τη διοχέτευσή του σε γειτονικούς υδάτινους αποδέκτες (ποτάμια, έλη, αποστραγγιστικά κανάλια κλπ.)
  • να προβαίνουν σε μηχανική καταστροφή των ζιζανίων που έχουν αναπτυχθεί, μέσω επιφανειακής κατεργασίας του εδάφους, πριν τη σπορά του ρυζιού.

Το ύψος ενίσχυσης για τη δράση ορίζεται σε 210€ ανά εκτάριο (Ha) ανά έτος.

Η οικονομική ενίσχυση χορηγείται ετησίως ώστε να αποζημιώνει τους δικαιούχους για τις πρόσθετες δαπάνες (πρόσθετο κόστος) που συνεπάγεται η τήρηση των δεσμεύσεων της δράσης, και ειδικότερα τις δαπάνες για την εφαρμογή της καλλιεργητικής πρακτικής της ψευδοσποράς στην ορυζοκαλλιέργεια.

 

Με αριθμ. πρωτ. 946 /21-02-2020 ( ΑΔΑ:ΩΑ074653ΠΓ-Ν74 ), της υπ΄αριθμ. 8739/08-10-2018 απόφασης ένταξης πράξεων και ανάκληση ένταξης πράξεων στο πλαίσιο της υπ΄αριθμ. 5217/20-06-2018 1ης Πρόσκλησης της δράσης 10.1.07  "Εναλλακτική καταπολέμηση ζιζανίων στους ορυζώνες" του Μέτρου 10.
Δείτε εδώ όλη την απόφαση εδώ

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις