Αμπέλια: Κατάθεση δικαιολογητικών  μόνο με email

Η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας Ηρακλείου ανακοινώνει, ότι όσοι παραγωγοί επιθυμούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα αναδιάρθρωσης και μετατροπής των αμπελουργικών εκτάσεων στη Ελλάδα για την περίοδο 2020-2021 μπορούν να υποβάλλουν αίτηση μέχρι τις 25 Μαΐου 2020.

Η αίτηση του παραγωγού θα αποστέλλεται στο e-mail [email protected] συνοδευόμενη με όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά. Στην συνέχεια μετά τον έλεγχο των δικαιολογητικών θα καλούνται οι παραγωγοί με αυστηρά ραντεβού για την υπογραφή του τελικού φακέλου.

Το πρόγραμμα αφορά αποκλειστικά οινάμπελα και προβλέπει ενίσχυση για την αναδιάρθρωση υφιστάμενων αμπελώνων ή την δημιουργία νέων  με στόχο την αύξηση της ανταγωνιστικότητας των αμπελουργικών εκμεταλλεύσεων μέσω της ποιοτικής αναβάθμισης του αμπελουργικού δυναμικού, της εγκατάστασης ποικιλιών αμπέλου με αυξημένο εμπορικό ενδιαφέρον, της εισαγωγής σύγχρονων καλλιεργητικών τεχνικών και της διαφύλαξης και προστασίας του περιβάλλοντος.

Οι δράσεις που καλύπτει το πρόγραμμα είναι η ποικιλιακή μετατροπή των αμπελώνων με επαναφύτευση ή επανεμβολιασμό και η βελτίωση των τεχνικών διαχείρισης τους (υποστύλωση), εφόσον συνδέονται με τους στόχους του προγράμματος. Δεν καλύπτεται η  ανανέωση των αμπελώνων που φτάνουν στο τέλος του κύκλου της φυσικής τους ζωής δηλαδή η αναφύτευση μη παραγωγικών αμπελώνων.

Η ελάχιστη έκταση αμπελοτεμαχίου για συμμέτοχή στο πρόγραμμα ορίζεται στο 0,5 (μισό) στρέμμα. Δεν είναι επιλέξιμα για ένταξη στο πρόγραμμα αμπελοτεμάχια που έχουν λάβει οικονομική ενίσχυση κατά τις δέκα προηγούμενες οικονομικές περιόδους. Η νέα φυτεία θα πρέπει να διατηρηθεί για χρονική περίοδο τουλάχιστον δέκα ετών από το οικονομικό έτος πληρωμής. Τονίζεται ότι τα αμπέλια με σουλτανίνα δεν μπορούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα και να μετατραπούν σε οινάμπελα.

Τέλος γίνεται σαφές ότι η έγκριση και η ένταξη στο πρόγραμμα των επιλέξιμων αιτήσεων και εκτάσεων ακολουθεί  την Υπουργική Απόφαση κατανομής των διαθέσιμων κονδυλίων του αρμόδιου υπουργείου.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις