Παραπληροφόρηση: πώς να αναγνωρίζετε τις ψευδείς ειδήσεις για τον Covid-19

Από τον αρχικό ισχυρισμό ότι ο ιός εξαπλώθηκε μέσω μιας σούπας από νυχτερίδα, σε πιο “καυτές” αναφορές όπου χώρες της ΕΕ αντιμάχονται για τον ελάχιστο ιατρικό εξοπλισμό. Αυτές οι αναφορές είναι παντού.

 

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (WHO) δήλωσε ότι οι ψευδείς ισχυρισμοί “εξαπλώνονται ταχύτερα από τον ιό” και έχει ήδη ορίσει την κατάσταση ως “πανδημία πληροφοριών πλανητικών διαστάσεων”. Βασικές ηλεκτρονικές πλατφόρμες ενεργούν ήδη για να περιορίσουν την εμβέλειά τους.

 

Πώς μπορείτε να αναγνωρίσετε την παραπληροφόρηση και πώς μπορείτε να την αποτρέψετε τη διάδοση; Τι κάνει η ΕΕ για αυτό; Βρείτε τις απαντήσεις παρακάτω.

 

Τι κάνει η ΕΕ για την αντιμετώπιση της παραπληροφόρησης;
Για να υποστηρίξουμε πραγματικές και αξιόπιστες πληροφορίες, υπάρχει μια κοινή σελίδα της ΕΕ για την αντίδραση της Ευρώπης στον ιό, η οποία σύντομα θα περιλαμβάνει ειδικές πληροφορίες για τη διόρθωση των κοινών μύθων που συνδέονται με το ξέσπασμα.

 

Επιπλέον, ειδικοί και πολιτικοί από την ΕΕ και τα κράτη μέλη της πραγματοποιούν συχνά τηλεδιασκέψεις για να συζητήσουν το ζήτημα της παραπληροφόρησης και να μοιραστούν τρόπους για την ενημέρωση των ανθρώπων, σχετικά με τους κινδύνους και τον τρόπο αντιμετώπισής της. Ασκείται, επίσης, πίεση στις ηλεκτρονικές πλατφόρμες να λάβουν μέτρα κατά των διαδικτυακών απατών.

 

Γιατί οι άνθρωποι σκοπίμως διαδίδουν ψευδείς πληροφορίες;
Μερικοί άνθρωποι το κάνουν για το κέρδος. Θα μπορούσε να είναι η πώληση προϊόντων που δεν λειτουργεί ή η προσέλκυση περισσότερων επισκεπτών στις ιστοσελίδες τους, για να αυξήσουν τα έσοδα από διαφημίσεις.

Σύμφωνα με μια έκθεση της ειδικής ομάδας από την ΕΕ για την καταπολέμηση της παραπληροφόρησης, μερικοί ψευδείς ισχυρισμοί προέρχονται από συγκεκριμένες πολιτικές δυνάμεις, συμπεριλαμβανομένης της αμερικανικής ακροδεξίας, της Κίνας και της Ρωσίας. Σε αυτές τις περιπτώσεις, ο στόχος είναι πολιτικός, να υπονομεύσει την Ευρωπαϊκή Ένωση ή να δημιουργούν πολιτικές αλλαγές.

Ωστόσο, πολλοί άνθρωποι που διαδίδουν την παραπληροφόρηση το κάνουν, επειδή πιστεύουν ότι δε θα προκληθεί κάποια βλάβη.

Ανακαλύψτε, σε αυτό το blog, την αλήθεια πίσω από πολλούς δημοφιλείς μύθους για τον κορονοϊού


Είναι η παραπληροφόρηση για τον Covid-19 πραγματικά τόσο επικίνδυνη;
Σε μια εποχή που πολλοί άνθρωποι ανησυχούν και λαμβάνουν συγκλονιστικές ειδήσεις, είναι πιο δύσκολο να παραμείνεις ήρεμος και να ελέγξεις το γεγονός όπως χρειάζεται.

 

Στο παρελθόν, η παραπληροφόρηση για τα εμβόλια απέτρεψε γονείς από το να εμβολιάσουν τα παιδιά τους κατά της ιλαράς και άλλων επικίνδυνων ασθενειών, με αποτέλεσμα την έκρηξη νέων περιπτώσεων ιλαράς.

 

Ακόμη και αν οι άνθρωποι δεν πιστεύουν στην παραπληροφόρηση, αυτή μπορεί να υπονομεύσει τις έννοιες της αλήθειας και της εμπειρογνωμοσύνης. Έτσι ένα αυθόρμητο tweet χωρίς στοιχεία από κάποιον χωρίς, μπορεί να είναι ίσης αξίας όσο μια εμπεριστατωμένη ανάλυση από έναν εμπειρογνώμονα.

 

Τι μπορώ να κάνω για να αποτρέψω τη διάδοση της παραπληροφόρησης;

Η παραπληροφόρηση εξαρτάται από τους ανθρώπους που την πιστεύουν και την διαμοιράζονται. Και είναι εύκολο να ξεγελαστούν. Για να βεβαιωθείτε ότι δεν διαδίδετε παραπληροφόρηση, προσέξτε ιδιαίτερα όταν διαμοιράζετε ειδήσεις που προκαλούν έντονη αντίδραση ή που φαίνονται πολύ καλές ή πολύ κακές για να είναι αληθείς. Ένας εύκολος πρώτος έλεγχος είναι να ψάξετε στο διαδίκτυο για να δείτε αν υπάρχουν περισσότερες από μία αξιόπιστες πήγες που αναφέρουν το ίδιο πράγμα.

 

Εάν δεν είστε σίγουροι, υπάρχουν πολλοί οδηγοί ελέγχου γεγονότων εκεί έξω.

 

Τι μπορώ να κάνω εάν βλέπω ή ακούω κάποιον να διαμοιράζεται παραπληροφόρηση;

Μπορείτε να αναφέρετε την παραπληροφόρηση στην πλατφόρμα κοινωνικών μέσων όπου την βρήκατε. Πολλές εταιρίες κοινωνικών μέσων έχουν δεσμευτεί να εργαστούν εναντίον της παραπληροφόρησης που σχετίζεται με τον κορωνοϊό.

 

Επίσης, μιλήστε με το άτομο που την διαδίδει: πρόκειται πιθανώς για ακούσια διάδοση. Οι ερευνητές λένε ότι ο καλύτερος τρόπος να πείσουν τους ανθρώπους που πιστεύουν στις θεωρίες συνωμοσίας είναι να δείξουν ενσυναίσθηση, επικαλούμενοι την κριτική σκέψη και αποφεύγοντας να τους γελοιοποιήσουν.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις