Κτηνοτρόφοι: Σχέδιο «σφαγής» των κτηνοτρόφων

Η αγορά τροφίμων, σε επίπεδο λιανεμπόριου, σε είδη όπως η Φέτα ΠΟΠ, το Γάλα και τα Γαλακτοκομικά, σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΝΕΑ ΠΑΣΕΓΕΣ και του ΑΓΣ Καλαβρύτων Παύλο Σατολιά, δεν έχει δεχθεί σημαντικό πλήγμα, ακόμη καθώς οι πωλήσεις στα σούπερ-μάρκετ, πάνε καλά και ενισχύονται μάλιστα.

Σε κάθε περίπτωση όμως, όσο η πανδημία του κορονοϊού πλήτει εσωτερική αγορά και εξαγωγές, απαιτείται απο την κυβέρνηση και το ΥπΑΑ&Τ, ειδική μέριμνα για τα ζητήματα που έχουν να κάνουν με την πρωτογενή παραγωγή και την αγροτική επιχειρηματικότητα, προκειμένου να αντιμετωπιστούν έγκαιρα τα προβλήματα που έχουν προκύψει.

"Επιπτώσεις ήδη καταγράφονται, για μεγάλη μερίδα παραγωγών αλλά και των κτηνοτρόφων καθώς η καραντίνα στην Ιταλία και άλλες χώρες, Καθολικών και Ορθοδόξων, παρατηρείται κάθετη πτώση, σε ποσοστό έως και 80%, στις εξαγωγές σε αμνοεριφια, μια αγορά παραδοσιακά κορυφώνεται κατά την πασχαλινή περίοδο" αναφέρει ο κ. Σατολιάς.

Στο εσωτερικό, ήδη, μέσω της ΝΕΑΣ ΠΑΣΕΓΕΣ έγιναν οι απαραότητες παρεμβάσεις προς την ηγεσία του ΥπΑΑΤ προκειμένου να ληφθούν άμεσα μέτρα στήριξης της κτηνοτροφίας "με στόχο κυρίως την συγκράτηση της τιμής παραγωγού" 'οπως τονίζει ο κ. Σατολιάς, επισημαίνοντας: "Θεωρούμε ότι ο θόρυβος, πριν το Πάσχα και η απειλή ανατροπής αγοραστικών συνηθειών των Ελλήνων, έχει... υπόβαθρο καθώς το συμφέρον κάποιων είναι να δημιουργήσουν τεχνητές συνθήκες μείωσης της ζήτησης, για να ρίξουν την τιμή αγοράς στα αμνοεριφια από τον παραγωγό". Η ΝΕΑ ΠΑΣΕΓΕΣ και ο ΑΓΣ Καλαβρύτων πρότεινε το τρόπτυχο:

> στήριξη των τιμών παραγώγου με σωστή ενημέρωση για την ποιότητα των τροφίμων,

> διαφημιστική καμπάνια για τη στήριξη της Ελληνικής Κτηνοτροφίας και

> αύξηση ελέγχων στα σύνορα, πριν το Πάσχα, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα με την 'ελληνοποίηση' εισαγόμενων κρεάτων.

"Οι ετήσιες αθρόες εισαγωγές επηρεάζουν τόσο την τιμή ποαραγωγού όσο και τις ποσότητες των προμηθειών από τον Ελληνα κτηνοτρόφο" σύμφωνα με τον κ. Σατολιά.

Ο Σατολιάς, μέσω της ΝΕΑΣ ΠΑΣΕΓΕΣ, απέστειλε ήδη σχετική επιστολή στους υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάκη. Βορίδη, Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρα και Ανάπτυξης και Επενδύσεων Αδ. Γεωργιάδη.

 

"Σε δεύτερη φάση που είναι το πιο κρίσιμο για μας, μετά το Πάσχα, με βάση την εξέλιξη της πανδημίας, θα πρέπει να δούμε, σε συνεργασία Συνεταιρισμών και Ενώσεων Παραγωγών, τις πραγματικές ζημιές σε κλάδους της παραγωγής και το θέμα με την αποζημίωση των πληγέντων" σχολιάζει ο κ. Σατολιάς.

"Γνωρίζουμε ότι κλάδοι όπως Αλιείς, Ανθοπαραγωγοί, Φράουλα, καταγράφουν σημαντικές ζημιές. Με την απαραίτητη καταγραφή της μείωσης σε τζίρους και πωλήσεις, θα δοθούν οι ειδικές επιχορηγήσεις με τα 150 εκατ. Ευρώ που ήδη ανακοινώθηκαν από το Υπ. Α.Α.&Τ. στο πλαίσιο των μέτρων των συναρμόδιων υπουργείων για την πανδημία για εργαζόμενους, επιχειρήσεις και αγρότες", καταλήγοντας στην 'Καλ. Λαύρα': "Σε περίπτωση που οι ζημιές είναι σημαντικές, είμαστε ήδη σε ετοιμότητα προκείμενου να διεκδικήσουμε αποζημιώσεις, όχι όμως οριζόντια μέτρα που δε θα καλύπτουν τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες και παραγωγούς που θα πληγούν ιδιαίτερα".

ΠΗΓΗ

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις