Κορωνοίος: Ο γεωργικός τομέας της Γηραιάς ηπείρου  απειλείται με ολοκληρωτική καταστροφή

Ο γεωργικός τομέας της Γερμανίας απειλείται με ολοκληρωτική καταστροφή εξαιτίας του covid-19. Η κυβέρνηση αποφάσισε να επιτρέψει την είσοδο στη χώρα 40.000 εργαζομένων, κυρίως από την Ανατολική Ευρώπη ώστε να εργαστούν στις καλλιέργειες. Οι εργάτες θα ταξιδέψουν με αεροπλάνο και οι αρχές εγγυώνται ότι θα τηρηθούν όλοι οι κανόνες υγιεινής ώστε να αποφευχθεί η εξάπλωση της πανδημίας.

«Πρέπει να συνδυάσουμε την προστασία της δημόσιας υγείας με την ασφάλεια των σοδιών. Νομίζω πως μέχρι σήμερα, τα έχουμε καταφέρει. Υπάρχουν αυστηροί κανόνες για την προστασία της υγείας των πολιτών και αυτοί οι κανόνες εφαρμόζονται πιστά» δήλωσε η Τζούλια Κλόκνερ, υπουργός γεωργίας της Γερμανίας.

Κάθε χρόνο περίπου 300.000 εποχικά εργαζόμενοι πηγαίνουν στη Γερμανία για να εργαστούν την περίοδο της συγκομιδής. Όμως πρόβλημα υπάρχει και στη Νότια Ευρώπη.

Το κλείσιμο των συνόρων λόγω της πανδημίας θέτει σε κίνδυνο τις καλλιέργειες στη νότια Ιταλία. Τα τελευταία χρόνια περίπου 100.000 άνθρωποι εργάστηκαν στα χωράφια και τα θερμοκήπια στην περιφέρεια της Απουλίας. Πλέον, οι εργάτες είναι ελάχιστοι.

«Εδώ υπήρχαν τουλάχιστον δύο ή τρία άτομα σε κάθε θερμοκήπιο για να καλλιεργήσουν και για να μαζέψουν μανιτάρια. Πλεόν κάποιοι άνθρωποι φοβούνται, ενώ άλλοι δεν μπορούν να μετακινηθούν. Δεν έχουμε εργαζόμενους, αντιμετωπίζουμε μεγάλες δυσκολίες» δήλωσε ένας Ιταλός αγρότης.

Και χωρίς εργάτες τα μανιτάρια σαπίζουν και γίνονται λίπασμα. Οι αγρότες τα χρησιμοποιούν για την καλλιέργεια φασολιών και μπιζελιών.

«Καταρρέουμε. Κινδυνεύουμε να κλείσουμε. Δεν έχουμε καθόλου χρήματα, πουθενά δεν βλέπουμε φως» δήλωσε μια αγρότισσα.

Στην περιφέρεια της Απουλίας, τα συνδικάτα εκτιμούν ότι η ζημιά ξεπερνά το μισό δισεκατομμύριο ευρώ. Οι αγρότες ζητούν την άμεση στήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις