H γαλλική αγορά τροφίμων δεν παρουσιάζει καμία έλλειψη τροφίμων

Στη διαβεβαίωση ότι η γαλλική αγορά τροφίμων δεν παρουσιάζει καμία απολύτως έλλειψη τροφίμων και κανένα πρόβλημα ανεφοδιασμού, και ότι η ασφάλεια τροφίμων είναι εγγυημένη προέβησαν οι Γάλλοι Υπουργοί Γεωργίας και Τροφίμων κ. Didier Guillaume και Οικονομίας και Οικονομικών κ. Bruno Le Maire αμέσως μετά το πέρας της συνάντησης του Υπουργικού Συμβουλίου την Τετάρτη 8 τρέχ. Οι δύο Υπουργοί επαίνεσαν τις προσπάθειες που κατέβαλε ολόκληρη η οργάνωση της αλυσίδας αξίας, από τους παραγωγούς έως τις εταιρείες μεταποίησης αγροτικών ειδών διατροφής και τους διανομείς, οι οποίοι είναι κυρίως υπεραγορές, αλυσίδες λιανικού εμπορίου και υπαίθριες αγορές, ώστε να εξασφαλισθεί η συνέχεια του εφοδιασμού της αγοράς.

Παρά τις πρώτες δυσκολίες που αντιμετώπισε η αγορά, λόγω του γεγονότος ότι κατά την έναρξη της κρίσης πολλοί καταναλωτές έσπευσαν να δημιουργήσουν αποθέματα σε ορισμένα προϊόντα, πλέον παρατηρείται μεγαλύτερη διαφοροποίηση στην κατανάλωση, την οποία η γαλλική γεωργία είναι σε θέση να συνεχίσει να τροφοδοτεί, χάρη στις αξιοσημείωτες προσπάθειες που κατέβαλαν οι εταιρείες τροφίμων και οι υπάλληλοι τους, αλλά και στη σημαντική κινητοποίηση 240.000 ατόμων κατόπιν έκκλησης της Κυβέρνησης για ενίσχυση του εργατικού δυναμικού στον αγροτικό τομέα.

Από την άλλη πλευρά, δυσκολίες παρατηρούνται στον κλάδο της αλιείας, ιδίως λόγω του κλεισίματος των εστιατορίων που αποτελούν σημαντικό σημείο πώλησης και τη μείωση των εξαγωγών, με αποτέλεσμα ο κλάδος να έχει απολέσει άνω του 50% της δραστηριότητας του.

Επιπλέον, σημαντικές αλλαγές παρατηρούνται στις καταναλωτικές συνήθειες των Γάλλων, καθώς αυτοί προσαρμόζονται στους επιβεβλημένους περιορισμούς, με την κατανάλωση ορισμένων προϊόντων, όπως τα μη τυποποιημένα τυριά, να κινείται πτωτικά, και αυτή άλλων προϊόντων να εκτοξεύεται, όπως το αλεύρι (αύξηση 140%) και τα αυγά (αύξηση 150%).

Όσον αφορά στις τιμές των τροφίμων, ο Γάλλος Υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι συνολικά τον Μάρτιο παρατηρείται μία σταθερότητα (+0,01%), εκτός των νωπών προϊόντων, σύμφωνα με τα στοιχεία των καταστημάτων μεγάλης διανομής και της αρμόδιας Γεν. Δ/νσης Ανταγωνισμού, Καταναλωτή και Καταπολέμησης της Απάτης (DGCCRF). Ωστόσο, ορισμένες αυξήσεις που παρατηρούνται στις τιμές συγκεκριμένων φρέσκων φρούτων και λαχανικών οφείλονται στο γεγονός ότι τα προϊόντα αυτά προέρχονταν στο παρελθόν από άλλες χώρες και δεν ήταν της ίδιας ποιότητας με τα γαλλικά προϊόντα που διατίθενται αυτή τη στιγμή προς πώληση. Σε κάθε περίπτωση, οι αρμόδιες γαλλικές αρχές βρίσκονται σε πλήρη κινητοποίηση προκειμένου να εξασφαλίσουν ότι δεν θα υπάρξουν περιπτώσεις αδικαιολόγητης αύξησης των τιμών των τροφίμων στη χώρα.

Ωστόσο, δυσκολίες συναντούνται στον εφοδιασμό των υπερπόντιων εδαφών της Γαλλίας λόγω των αραιών αεροπορικών συνδέσεων. Σύμφωνα με τον Γάλλο Υπουργό Γεωργίας, υπάρχει σημαντικό πρόβλημα αποστολής αυγών και πουλερικών για εκτροφή στις περιοχές αυτές. Ταυτόχρονα, η παραγωγή (φρούτων κυρίως) των διαμερισμάτων αυτών δεν μπορεί να φτάσει στη μητροπολιτική Γαλλία, δημιουργώντας σειρά προβλημάτων για τους επιτόπιους παραγωγούς.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις