Η επιδημία του κορωναϊού δημιουργεί «σημαντικές δυσκολίες» στους Ουαλούς αγρότες

Ο John Davies, πρόεδρος της NFU Cymru (Εθνική Ένωση Αγροτών), έχει γράψει στην κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ουαλίας, καθησυχάζοντας τους Ουαλούς αγρότες ότι έχουν δεσμευτεί να διατηρήσουν το έθνος που τροφοδοτείται λόγω σημαντικών αλλαγών στη ζήτηση και τις καταναλωτικές συνήθειες.

Οι αγρότες αντιμετωπίζουν αυξημένη ζήτηση από τους εμπόρους λιανικής πώλησης τροφίμων και μια τεράστια πτώση της ζήτησης από τη βιομηχανία ειδών διατροφής, λόγω του κλεισίματος πολλών εστιατορίων, μπαρ και καφετεριών στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Ο κ. Davies δήλωσε ότι οι αλυσίδες εφοδιασμού των αγροτών ήταν «πολύ σύνθετες και ευάλωτες σε διαταραχές».

Πρόσθεσε: «Ως πρωτογενείς παραγωγοί στηρίζουμε όχι μόνο την εξεύρεση εξαγωγής για αυτό που παράγουμε, αλλά και την ικανότητα να εισάγουμε βασικές εισροές στο αγρόκτημα, όπως τα καύσιμα, τα λιπάσματα, τα κτηνιατρικά είδη και οι ζωοτροφές. Αν η ικανότητά μας να μεταφέρουμε οποιαδήποτε από αυτές τις βασικές εισροές στην εκμετάλλευση διαταράσσεται, είναι αυτονόητο ότι αυτό θα έχει αντίκτυπο στην ικανότητά μας να παράγουμε προϊόντα όπως το γάλα, τα ζώα και οι καλλιέργειες».

Οι γαλακτοπαραγωγοί έχουν χτυπήσει σκληρά από τις επιπτώσεις της επιδημίας του κοροναϊού, είπε. Το πρώτο εξάμηνο του Μαρτίου, η NFU σημείωσε μείωση 70% της ζήτησης γάλακτος στον τομέα των υπηρεσιών διατροφής, καθώς το κοινό παρέμεινε μακριά από καφετέριες και εστιατόρια. Και παρόλο που ο τομέας του λιανικού εμπορίου σημείωσε αύξηση της ζήτησης κατά 15-20% την ίδια περίοδο - όπως οι αγοραστές επιδίωξαν να αποθεματοποιήσουν - αυτό δεν ήταν αρκετό για να αντισταθμίσει τις οικονομικές απώλειες από τον τομέα των υπηρεσιών τροφίμων.

Ο κ. Davies δήλωσε ότι οι τιμές των αρνιών έχουν επίσης μειωθεί σημαντικά καθώς «οι αγοραστές ανησυχούν ολοένα και περισσότερο για τη ζήτηση των καταναλωτών και για την ικανότητα παραγωγής προϊόντων στις εξαγωγικές αγορές. Οι κύκλοι παραγωγής στη γεωργία είναι βέβαια μακρύς και σύνθετος και δεν μπορεί να προσαρμοστεί εύκολα ή γρήγορα λόγω της ταχέως μεταβαλλόμενης ζήτησης, γεγονός που καθιστά τον κλάδο μας ιδιαίτερα εκτεθειμένο σε μια τόσο ασταθή αγορά».

Ο Πρόεδρος της NFU δήλωσε ότι η Ένωση δέχθηκε τα «λογικά και ευπρόσδεκτα βήματα» που έγιναν στο Westminster και το Senedd αλλά ζήτησε διευκρινίσεις σχετικά με το αν οι επιχορηγήσεις της κυβέρνησης της Ουαλίας για ορισμένους εμπόρους θα επεκταθούν σε διαφοροποιημένες αγροτικές επιχειρήσεις στον τομέα του τουρισμού ή της φιλοξενίας.

Η Ένωση κάλεσε επίσης την κυβέρνηση της Ουαλίας να καταβάλει στους γεωργούς όλες τις εκκρεμείς πληρωμές άμεσης στήριξης και αγροτικής ανάπτυξης. Ένας εκπρόσωπος δήλωσε ότι η κυβέρνηση της Ουαλίας «εργάστηκε για να θέσει σε εφαρμογή μια σειρά μέτρων για να στηρίξει τους αγρότες σε αυτήν την δύσκολη εποχή και μια ανακοίνωση θα γίνει σύντομα. Η στήριξη είναι διαθέσιμη για τις γεωργικές επιχειρήσεις μέσω της Ουαλίας των επιχειρήσεων και υπάρχουν πολλές φιλανθρωπικές οργανώσεις για την ψυχική υγεία που υποστηρίζουν τους αγρότες».

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις