Το lockdown αφήνει τους καπνοκαλλιεργητές στη μοίρα τους

Οι καπνοκαλλιεργητές στη Νότια Αφρική αντιμετωπίζουν ένα τεράστιο πρόβλημα ταμειακών ροών.

Αν και επιτράπηκε στους αγρότες καπνού της Νότιας Αφρικής να συνεχίσουν να συλλέγουν τον καπνό τους, καθώς είναι η περίοδος αιχμής για τους αγρότες, πρέπει να αποθηκεύσουν τα φύλλα καπνού σε υπόστεγα, καθώς δεν μπορούν να τα παραδώσουν για μεταποίηση, καθώς οι μονάδες μεταποίησης δεν κατηγοριοποιούνται ως βασική υπηρεσία.

Ο Christo van Staden, Διευθύνων Σύμβουλος της Limpopo Tobacco Processors στο Rustenburg, δήλωσε ότι δεν επιτρέπεται να αγοράζουν καπνό επί του παρόντος, καθώς δεν μπορούν να το επεξεργαστούν.

"Οι αγρότες τώρα, λόγω του ότι είναι η κορυφαία περίοδος συγκομιδής, αναγκάζονται να αποθηκεύουν τον καπνό τους, καθώς δεν μπορούμε να το αγοράσουμε. Αυτό οδηγεί σε ένα κρίσιμο πρόβλημα ταμειακών ροών για τους αγρότες. "

Ο Van Staden ανέφερε ότι απειλούνται τα μέσα διαβίωσης περίπου 100 εμπορικών και 150 μικρότερων καλλιεργητών καπνού, καθώς χρειάζονται μετρητά για να συνεχίσουν τις γεωργικές τους δραστηριότητες. «Οι μεγαλύτεροι εμπορικοί αγρότες μπορεί να έχουν τον κατάλληλο εξοπλισμό και εγκαταστάσεις για να αποθηκεύουν τον καπνό στην βέλτιστη περιεκτικότητα σε υγρασία που απαιτείται για τη διατήρηση της ποιότητας, αλλά οι μικρότεροι αγρότες έχουν μεγάλη πιθανότητα να υποστούν τεράστιες απώλειες καθώς δεν έχουν αυτές τις εγκαταστάσεις και μπορεί να χάσουν ολόκληρη τη σοδειά τους εάν οι υγρές καιρικές συνθήκες παραμένουν για λίγες ημέρες και ολόκληρη η συγκομιδή σαπίζει λόγω μούχλας.

Ο Van Staden είπε ότι πολλοί άλλοι αγρότες που καλλιεργούν άλλες καλλιέργειες βρίσκονται στο ίδιο δίλημμα. Ορισμένοι έχουν λάβει άδειες, για παράδειγμα, να μεταφέρουν τα προϊόντα τους δύο φορές την εβδομάδα μόνο σε αγορές, ενώ προηγουμένως το έκαναν καθημερινά, και αυτό οδηγεί σε μεγάλες απώλειες καθώς τα προϊόντα καταστρέφονται.

Μια μικρή παραχώρηση για την επεξεργασία του καπνού θα ήταν ευπρόσδεκτη, δήλωσε ο Van Staden.

Στους επεξεργαστές καπνού Limpopo περίπου 400 εργαζόμενοι κάνουν εποχιακή εργασία στο εργοστάσιο, δουλεύοντας δύο βάρδιες, 24 ώρες την ημέρα. Σήμερα κάθονται στο σπίτι, κατά τη διάρκεια του πιο περίεργου χρόνου των επεξεργαστών. "Θα μπορέσουμε να τους πληρώσουμε μόνο μέχρι το τέλος της επόμενης εβδομάδας, αλλά μέχρι τότε πραγματικά δεν το ξέρω."

Η Ανεξάρτητη Ένωση Καπνού Δίκαιου Εμπορίου (Fita) και η Συμμαχία Μετασχηματισμού Καπνού της Νότιας Αφρικής (Satta) έκαναν επείγουσα έκκληση προς την κυβέρνηση να άρει επειγόντως την απαγόρευση πώλησης προϊόντων καπνού που εφαρμόστηκε την παραμονή του εθνικού κλειδώματος. Και οι δύο ενώσεις έχουν εκδώσει δηλώσεις σχετικά.

«Η τρέχουσα απαγόρευση [για το νόμιμο εμπόριο προϊόντων καπνού] θα ενθαρρύνει την παράνομη δραστηριότητα, συμπεριλαμβανομένης της τροφοδοσίας του παράνομου εμπορίου, και οι άνθρωποι μπορεί να μπουν στον πειρασμό να παραβιάσουν τους κανονισμούς, όπως ορίζει το κλείδωμα. Οι αξιοπρεπείς πολίτες θέλουν να υπακούσουν στον αποκλεισμό [αλλά] που γίνεται όλο και πιο δύσκολο αν μπορούν να επισκεφθούν τα καταστήματα [όπου απαγορεύονται να αγοράζουν αγαθά που βλέπουν στα ράφια καθημερινά ", δήλωσε ο πρόεδρος του Satta Ntando Sibisi στη δήλωση.

«Η ανύψωση της απαγόρευσης θα, μεταξύ άλλων, θα σώσει θέσεις εργασίας, θα φέρει περισσότερα χρήματα στα κρατικά ταμεία, θα τονώσει την οικονομία και θα μειώσει τον ψυχολογικό αντίκτυπο στους Νοτιοαφρικανούς της περιόδου κλειδώματος», δήλωσε ο πρόεδρος της Fita Sinenhlanhla Mnguni.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις