Σερβία: Οι υπαίθριες αγορές πρέπει να ανοίξουν το συντομότερο δυνατόν, η γεωργία σε κίνδυνο

Ο Αντιπρόεδρος του Λαϊκού Κόμματος (Narodna Stranka) και μέλος του κοινοβουλίου Μίροσλαβ Αλέσιτς κάλεσε σήμερα τη σερβική κυβέρνηση και τον Υπουργό Γεωργίας Μπράνισλαβ Νεντίμοβιτς να ανοίξουν επειγόντως υπαίθριες αγορές και μικρές πράσινες αγορές, ώστε οι αγρότες να μην αναγκάζονται να πετάξουν τα προϊόντα τους που έχουν επενδύσει πολλή δουλειά και προσπάθεια και για την εφαρμογή μέτρων για την πρόληψη της κατάρρευσης της γεωργίας στη Σερβία.

«Εάν οι αρχές δεν έχουν συμφωνήσει με μεγάλες αλυσίδες λιανικής και συστήματα να αγοράσουν πρώιμα εποχιακά φρούτα και λαχανικά από αγρότες στη Σερβία, τουλάχιστον μπορούν να ανοίξουν υπαίθριες αγορές. Δεν είναι φυσιολογικό οι άνθρωποι να αγοράζουν φρούτα και λαχανικά σε εσωτερικούς χώρους, χωρίς να μπορούν να το κάνουν σε υπαίθριες αγορές, λαμβάνοντας όλες τις απαραίτητες προφυλάξεις », δήλωσε ο Aleksic σε γραπτή σημείωση.

Είπε ότι το κράτος πρέπει ουσιαστικά να βοηθήσει τους αγρότες, γιατί «το κράτος έχει εισαγάγει ένα μέτρο που τους εμπόδισε να πουλήσουν τα προϊόντα τους και ως αποτέλεσμα, υπέστησαν σοβαρές ζημιές».

Ο Aleksic κάλεσε την κυβέρνηση να παράσχει επιδότηση 80.000-δηναρίων σε όλους τους καλλιεργητές οπωροκηπευτικών που έχουν θερμοκήπια.

«Εάν οι μικρές επιχειρήσεις λαμβάνουν 30.000 δηνάρια το μήνα για κάθε έναν από τους υπαλλήλους τους, δεν υπάρχει κανένας λόγος για τους καλλιεργητές φρούτων και λαχανικών να μην λάβουν το ίδιο είδος δημοσιονομικής στήριξης που συγχωρείται ότι υπέστησαν πολύ σοβαρές ζημιές, κυρίως λόγω του κλεισίματος εξωτερικών χώρων αγορές », είπε ο Aleksic.

Προέτρεψε το κράτος να πληρώσει όλες τις εκκρεμείς υποχρεώσεις του στους αγρότες από τα προηγούμενα χρόνια, επειδή αυτά τα κεφάλαια είναι πλέον πιο απαραίτητα από ποτέ.

«Η τιμή των καυσίμων ντίζελ για τους αγρότες πρέπει να είναι 100 δηνάρια ανά λίτρο. Συγκριτικά, ένα λίτρο ντίζελ στην Βόρεια Μακδεονία κοστίζει 85 ισοδύναμα, στη Βοσνία και Ερζεγοβίνη 88 δηνάρια και στη Σερβία, ανέρχεται σε 150 δηνάρια. Πώς μπορούν οι Σέρβοι αγρότες να είναι ανταγωνιστικοί εάν πληρώνουν 65 δηνάρια ανά λίτρο ντίζελ από τις γειτονικές χώρες; " Ρωτάει ο Aleksic.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις