Κακάο: Περικόπτεται η δραστηριότητα επεξεργασίας εξαιτίας της μείωσης ζήτησης για σοκολάτα

Η δραστηριότητα επεξεργασίας κακάο μειώθηκε στο α' τρίμηνο του 2020, κυρίως λόγω της μείωσης της ζήτησης για σοκολάτα από τα μεγάλα καταστήματα λιανικών πωλήσεων, εν μέσω της παγκόσμιας πανδημίας του κορονοϊού, σύμφωνα με έρευνα του πρακτορείου Bloomberg.

Στην Ευρώπη, η οποία καταναλώνει την μερίδα του λέοντος, η επεξεργασία κακάο αναμένεται να υποχωρήσει περί το 3% στο α' τρίμηνο σε ετήσια βάση, με βάση τις εκτιμήσεις αναλυτών και επιχειρήσεων. Οι εκτιμήσεις για την πτώση κινούνται στο εύρος από 1% έως 11%.

Η Βόρεια Αμερική θα δει πτώση στη σχετική δραστηριότητα κατά 5,3%, με τις εκτιμήσεις για την πτώση εκεί να κυμαίνονται από 3% έως 7,5%.

Στην Ασία η πτώση ενδέχεται να αγγίξει το 9%, σύμφωνα με τέσσερις εκτιμήσεις.

Οι τιμές του κακάο έχουν υποχωρήσει κατά 20% τους τελευταίους δύο μήνες.

Η Ακτή Ελεφαντοστού και η Γκάνα, οι δύο μεγαλύτεροι παραγωγοί κακάο στον κόσμο, επέβαλαν premium 400 δολαρίων ανά μετρικό τόνο στη σοδειά του 2020-2021 για ενίσχυση του βιοτικού επιπέδου του πληθυσμού τους. Τα futures του κακάο στη Νέα Υόρκη έχουν υποχωρήσει κατά 9,9% το τρέχον έτος.

"Η ζήτηση για σοκολάρα θα πέσει ως αποτέλεσμα των αυξανόμενων τιμών και της έντονης συρρίκνωσης της οικονομικής δραστηριότητας", αναφέρει ο Eric Bergman, αντιπρόεδρος της JSG Commodities στο Norwalk του Connecticut, μιλώντας στο Bloomberg. Πέραν του δυτικοαφρικανικού premium, "η πανδημία επιταχύνει την πτώση της κατανάλωσης, καθώς το διαθέσιμο εισόδημα για προϊόντα πολυτελείας συνεχίζει να μειώνεται".

ΠΗΓΗ

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις