Β.Ελλάδα: Σε απόγνωση οι κτηνοτρόφοι λόγω των χαμηλών τιμών

Απογοητευτικό θα είναι το φετινό για τους κτηνοτρόφους της Θεσσαλονίκης και ευρύτερα της Βόρειας Ελλάδας, καθώς οι επιπτώσεις από την κρίση του κορονοϊού τινάζει στον αέρα την παραγωγή τους, μεγάλο μέρος της οποίας κινδυνεύει να μείνει αδιάθετη.

Οι χαμηλές τιμές, η υποτονική κίνηση στην αγορά σε συνδυασμό με το «λουκέτο» στις εξαγωγές, κυρίως σε Ιταλία και Ισπανία που απορροφούσαν σχεδόν το 50% της παραγωγής και από τη Βόρεια Ελλάδα, , έχουν οδηγήσει σε απόγνωση τους κτηνοτρόφους παραγωγούς, που δηλώνουν ότι η χρονιά σχεδόν χάθηκε.

«Προσπαθούμε να σώσουμε ότι σώζεται αλλά δυστυχώς η κατάσταση, εν μέσω της πανδημίας του κορονοϊού, είναι πολύ δύσκολη. Οι παραγωγοί αναγκάζονται να πωλούν σε εξευτελιστικές τιμές, το κατσίκι έναντι 2,50 και 3 ευρώ το κιλό, ενώ στο τσιγκέλι των κρεοπωλείων και των αλυσίδων σούπερ μάρκετ η τιμή εκτινάσσεται στα 8 και 8,5 ευρώ,. Το ίδιο βέβαια συμβαίνει και με το αρνί, παρότι είναι πιο φτηνό στην αγορά» δήλωσε ο πρόεδρος του Αγροκτηνοτροφικού Συλλόγου Λαγκαδά Δημήτρης Παπασινόπουλος.

Ο ίδιος περιγράφει τη δύσκολη κατάσταση που βιώνουν οι κτηνοτρόφοι, παραγωγοί με την κατάρρευση του εισοδήματός τους, που εντείνεται μέσω της πανδημίας του κορονοϊού.

«Οι προσφερόμενες τιμές παραγωγού των αμνοεριφίων στην εσωτερική αγορά είναι ήδη πολύ χαμηλές και δεν ξέρουμε τι θα την κάνουμε την αδιάθετη παραγωγή. Πόσο φτηνά να πουλήσουμε; Δεν μας παίρνει πιο κάτω γιατί την ίδια ώρα όλα τα έξοδα τρέχουν» επισήμανε ο κ. Παπασινόπουλος.

Μάλιστα δήλωσε πως οι κτηνοτρόφοι, είναι ένας εργασιακός κλάδος που πλήττεται, από την κρίση του κορονοϊού, αλλά δεν δικαιούται καμία οικονομική στήριξη, όπως το βοήθημα των 800 ευρώ.

Εργαζόμενοι στον ΕΛΓΟ ζητούν στήριξη των κτηνοτρόφων

Για μεγάλο οικονομικό πλήγμα που έχουν δεχθεί οι κτηνοτρόφοι της χώρας κάνει λόγο o εκπρόσωπος του Συλλόγου Εργαζομένων ΕΛΓΟ «Δήμητρα», Παναγιώτης Κάτσαρης, τονίζοντας πως παίρνουν πολύ χαμηλές τιμές από τους εμπόρους, ενώ δεν έχουν ελπίδα ανάκαμψης, λόγω και του «φρένου» στις εξαγωγές.

«Ο ΕΛΓΟ ως δημόσιος φορέας που καταγράφει και ελέγχει την παραγωγή γάλακτος και κρέατος στην χώρα, στη δύσκολη αυτή συγκυρία έχει υποχρέωση να στηρίξει τον Έλληνα αιγοπροβατοτρόφο. Κάθε χρόνο τέτοια εποχή οι παραγωγοί περιμένουν να πουλήσουν αρνιά και κατσίκια α σε μια λογική τιμή, που θα τους δώσει ανάσα ρευστότητας , αλλά φέτος με την υγειονομική κρίση η παραγωγή τους θα μείνει σχεδόν απούλητη» αναφέρει ο ίδιος.

Ο κ. Κάτσαρης υποστηρίζει ακόμη ότι στην φετινή συγκυρία, που ουσιαστικά το Πάσχα δεν θα γιορταστεί και η ζήτηση είναι ήδη πολύ μικρότερη, οι τιμές που δίνονται από τους εμπόρους είναι της τάξης των 1,9 με 2 ευρώ ανά κιλό ζώντος, τιμή, που όπως είπε, είναι εξευτελιστική και πολύ κάτω του κόστους παραγωγής.

Να απορροφηθούν αμνοερίφια σε δομές του κράτους

Δεδομένης της δύσκολη κατάστασης που διμαορφώνεται στους κόλπους των κτηνοτρόφων, οι εργαζόμενοι στον «ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ» ζητούν με ανακοίνωση τους, από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης να παρέμβει για την απορρόφησησημαντικώνποσοτήτων αμνοεριφίων, τουλάχιστον στις περσινές τιμές, που θα διατεθούν σε νοσοκομεία, στο στρατό, σε κοινωνικές υποστηρικτικές δομές και σε ευπαθείς ομάδες. «Αυτό θα είναι ένα ευεργετικό μέτρο για την άνοδο της τιμής, προκειμένου να εξασφαλιστεί ένα αξιοπρεπές εισόδημα για τους παραγωγούς» σημείωσε ο εκπρόσωπος των εργαζομένων στον ΕΛΓΟ.

ΠΗΓΗ 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις