Οι Ιρλανδοί αγρότες επιτίθενται στην Ευρωπαική Επιτροπή

Υπήρξε ανάμικτη αντίδραση από τις οργανώσεις αγροτικών εκμεταλλεύσεων στο πακέτο βοήθειας που ετοιμάζεται για τον τομέα των γεωργικών προϊόντων διατροφής της ΕΕ από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Το πακέτο πιστεύεται ότι αξίζει 80 εκατομμύρια ευρώ. από αυτό, αναμένεται να περιλαμβάνει εγκαταστάσεις Aids to Private Storage αξίας 30 εκατομμυρίων ευρώ για γαλακτοκομικά προϊόντα και 45 εκατομμύρια ευρώ για βοδινό και αρνί.

Αντιδρώντας στην ανακοίνωση, ο πρόεδρος της Ιρλανδικής Ένωσης Προμηθευτών Γάλακτος Προμηθευτών γάλακτος (ICMSA) Pat McCormack δήλωσε ότι η χρηματοδότηση που διατίθεται είναι «τόσο ανεπαρκής που χαρακτηρίζεται ως προσβολή».

Ο McCormack είπε ότι το πακέτο δεν αναγνωρίζει εντελώς τις πιέσεις των αγροτών και την ευρύτερη βιομηχανία τροφίμων αυτή τη στιγμή.

«Ένα γρήγορο ποσό δείχνει ότι το πακέτο στήριξης ισοδυναμεί με 8 ευρώ ανά αγρότη στην ΕΕ σε μια εποχή που οι αγορές τροφίμων και οι τιμές βιώνουν ένα άνευ προηγουμένου σοκ, ο τομέας των υπηρεσιών τροφίμων έχει καταρρεύσει και πρόκειται να εισέλθουμε στην περίοδο αιχμής της παραγωγής μας για γάλα.

«Αυτό θα ερμηνευθεί ως προσβολή και η επιτροπή και τα κράτη μέλη θα έπρεπε να αναζητήσουν καλύτερα τον ορισμό τους ως« σημαντικό »και να επιστρέψουν με ένα πακέτο που υποδεικνύει ότι καταλαβαίνουν τι χρειάζεται και ότι το χρειάζεται τώρα», δήλωσε ο McCormack.

Ο πρόεδρος της Ιρλανδικής Ένωσης Αγροτών (IFA) Tim Cullinan δήλωσε ότι το πακέτο που ανακοινώθηκε την Τετάρτη 22 Απριλίου, από τον Ευρωπαίο Επίτροπο Γεωργίας Janusz Wojciechowski «δεν θα είναι αρκετό για να στηρίξει τη γεωργία, ιδίως τους βοοειδούς, από την τρέχουσα κρίση».

Ο πρόεδρος της Ιρλανδικής Ένωσης Βοοειδών και Προβάτων (ICSA), Edmond Phelan, χαιρέτισε την ανακοίνωση του Aids to Private Storage για βοδινό και αρνί, αλλά αναφέρει ότι η συνολική προσπάθεια της ΕΕ υπολείπεται των απαιτούμενων.

«Είναι πέρα από πεποίθηση ότι η ΕΕ συνεχίζει να υιοθετεί μια τόσο χαλαρή προσέγγιση στη μεγαλύτερη οικονομική καταστροφή από το 1929.

Η Meat Industry Ireland έδωσε επίσης μια σύντομη αντίδραση, λέγοντας: «Ενώ είναι σημαντικό η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να ασχολείται τώρα με την υποστήριξη για την αντιμετώπιση της μεγάλης διαταραχής της αγοράς που προκλήθηκε από το Covid-19, βάσει αρχικών πληροφοριών σχετικά με το επίπεδο των στηρίξεων στον τομέα του κρέατος , τα προτεινόμενα μέτρα υπολείπονται των απαιτούμενων για την αντιμετώπιση της έκτασης του προβλήματος και της κλίμακας της ανισορροπίας της αγοράς, ιδίως για το βόειο κρέας. "

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις