Τώρα είναι η ώρα να στηρίξετε τη την αγροτική τοπική κοινότητα

 Τώρα, κατά τη διάρκεια της πανδημίας Covid-19, η ενίσχυση των τοπικών συστημάτων τροφίμων είναι ιδιαίτερα επείγουσα - και διακυβεύονται περισσότερα από τις πραγματικά καλές ντομάτες.

Σύμφωνα με πρόσφατη ανάλυση από τον Εθνικό Σύστημα Βιώσιμης Γεωργίας, το οικονομικό κόστος της επιδημίας του κοροναϊού σε τοπικά και περιφερειακά συστήματα τροφίμων - όπως οι αγορές αγροτών, τα προγράμματα αγροκτήματος-σχολείου και τα εστιατόρια - θα μπορούσε να ανέλθει συνολικά σε 1,3 δισεκατομμύρια δολάρια μεταξύ Μαρτίου και Μαΐου . Αυτό ενδέχεται να σημαίνει την απώλεια πολλών εκμεταλλεύσεων, με μικρές και νέες εκμεταλλεύσεις, και εκείνων που ανήκουν σε κοινωνικά μειονεκτούντες αγρότες, σε συγκεκριμένο κίνδυνο. Αυτή η οικονομική κρίση θα επιδεινώσει μόνο τις δυσκολίες που οδήγησαν τις αμερικανικές αγροτικές πτωχεύσεις σε υψηλό βαθμό, 8 ετών το 2019, όπως χαμηλές τιμές των εμπορευμάτων και πλημμύρες και πυρκαγιές που προκλήθηκαν από την κλιματική αλλαγή.

Μπορείτε να κάνετε δωρεές απευθείας σε τοπικούς αγρότες ή να παρέχετε την επιλογή να εργάζεστε σε ένα αγρόκτημα, σε στυλ συνεργασίας.

Τα σημερινά στοιχεία δείχνουν ότι το Covid-19 δεν απλώνεται εύκολα στην επιφάνεια των φρούτων και των λαχανικών. 

Οι ντόπιοι αγρότες έχουν επίσης αποδειχθεί πιο αξιόπιστοι σε μια κρίση από τη βιομηχανική αλυσίδα εφοδιασμού τροφίμων. Όσο περισσότερο συνεχίζεται η επιδημία, τόσο πιο πιθανό οι καταναλωτές θα πρέπει να υπολογίζουν στη μείωση της προσφοράς γεωργικών προϊόντων, ιδίως για τα εισαγόμενα προϊόντα και εκείνα που μεταποιούνται σε μεγάλα φυτά με εκατοντάδες εργαζόμενους στο πάτωμα που δεν μπορούν να ασκήσουν αποτελεσματικά την κοινωνική απόσταση.

Μια αλυσίδα εφοδιασμού που βασίζεται σε σχετικά μικρό αριθμό μεγάλων εργοστασίων για την επεξεργασία και τη συσκευασία τροφίμων είναι εύθραυστη. Τα αποκεντρωμένα και τοπικά συστήματα είναι πιο ανθεκτικά ενόψει της διαταραχής - που σημαίνει ότι περισσότερες μικρής κλίμακας εκμεταλλεύσεις που παράγουν περισσότερα τρόφιμα θα μπορούσαν να είναι ακριβώς αυτό που χρειαζόμαστε για να προστατεύσουμε τις κοινότητές μας από μελλοντικές κρίσεις.

Δεν έχουν όλοι πρόσβαση σε τοπικά εκτρεφόμενα τρόφιμα, ειδικά σε αστικές περιοχές. Πρέπει να επεκτείνουμε και να χρηματοδοτήσουμε πρωτοβουλίες όπως αστικές εκμεταλλεύσεις, κοινοτικούς κήπους και αγορές κινητών τροφίμων.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις