Βρέθηκαν ζώα βιζόν να έχουν κοροναϊό σε δύο ολλανδικά αγροκτήματα

Δύο εκμεταλλεύσεις βιζόν στις Κάτω Χώρες τέθηκαν σε καραντίνα αφού βρέθηκε ότι τα ζώα μολύνθηκαν με τον νέο κοροναϊό, δήλωσε το υπουργείο Γεωργίας την Κυριακή (26 Απριλίου), προτρέποντας τους ανθρώπους να αναφέρουν τυχόν άλλες πιθανές περιπτώσεις στα ζώα.

Το βιζόν, το οποίο δοκιμάστηκε αφού έδειξε σημάδια δυσκολίας στην αναπνοή, πιστεύεται ότι είχε μολυνθεί από υπαλλήλους που είχαν τον ιό, ανέφερε το υπουργείο σε δήλωση.

Η πιθανότητα ότι θα μπορούσαν να διαδώσουν περαιτέρω τον ιό σε ανθρώπους ή άλλα ζώα στα αγροκτήματα ήταν "ελάχιστη", ανέφερε το υπουργείο, επικαλούμενη συμβουλές από τις εθνικές υγειονομικές αρχές.

Ωστόσο, η κίνηση των θηλαστικών που μοιάζουν με κουνάβι και η κοπριά τους απαγορεύτηκε και το υπουργείο είπε ότι μελετά προσεκτικά την εστία, συμπεριλαμβανομένης της δοκιμής του αέρα και του εδάφους. Οι άνθρωποι συμβουλεύθηκαν να μην ταξιδέψουν σε απόσταση 400 μέτρων από τα αγροκτήματα.

Ήταν τα πρώτα κρούσματα που αναφέρθηκαν σε ζώα στις Κάτω Χώρες της νόσου, η οποία έχει βρεθεί σε ορισμένα κατοικίδια ζώα και ζωολογικούς κήπους σε όλο τον κόσμο μετά την εξάπλωση μεταξύ των ανθρώπων.

Οι πόλεις όπου βρίσκονται τα αγροκτήματα, οι Germert-Bakel και Laarbeek, είναι και οι δύο στη νότια επαρχία Noord Brabant των Κάτω Χωρών, η οποία έχει δει το χειρότερο ξέσπασμα κοροναϊού της χώρας.

Το βιζόν εκτρέφεται για τη γούνα τους, το οποίο πωλείται στην Κίνα, την Κορέα, την Ελλάδα και την Τουρκία. Μετά την πίεση από ακτιβιστές για τα δικαιώματα των ζώων, η ολλανδική κυβέρνηση απαγόρευσε τις νέες εκμεταλλεύσεις βιζόν το 2013 και είπε ότι οι υπάρχουσες θα πρέπει να κλείσουν έως το 2024.

 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις