"Ο ΕΥΜΑΙΟΣ" για την Αφρικανική Πανώλη Χοίρων

Με αφορμή την πρόσφατη ανακοίνωση του ΥΠΑΑΤ, για την πλήρη εξάλειψη της Αφρικανικής Πανώλης των Χοίρων (ΑΠΧ) από την χώρα μας, θα θέλαμε κι εμείς με την σειρά μας να συγχαρούμε την πολιτεία,το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων καιτις κτηνιατρικές υπηρεσίες της χώρας.

 

Πέρα από τον αποτελεσματικό συντονισμό των υπηρεσιών,  αναμφίβολα, καταλυτική ήταν η συμβολή των ίδιων των χοιροτρόφων. Παρά το κόστος και τις συνέπειες, συνεργάστηκαν με τις αρχές, υποστήριξαν την προσπάθεια και τήρησαν με ευλάβεια τα μέτρα ασφαλείας.  Ειδικά για εμάς, τους εκτροφείς  του Αυτόχθονου  Μαύρου Χοίρου, η κατάσταση ήταν ακόμη πιο δύσκολη.


Οι εκτροφές μας – όπως είναι γνωστό- βασίζονται στην ελεύθερη βόσκηση. Τα μέτρα που λήφθηκαν για την αντιμετώπιση της νόσου, μας υποχρέωσαν να αλλάξουμε έστω και προσωρινά, το σύστημα εκτροφής.

Αναγκαστήκαμε να σταβλίσουμε τα ζώα μας, να αναστείλουμε ολοκληρωτικά την βόσκησή και να αναζητήσουμε άλλες εναλλακτικές λύσεις. Στην προσπάθεια να διατηρήσουμε τα ιδιαίτερα ποιοτικά χαρακτηριστικά των προϊόντων του Μαύρου Χοίρου, οδηγηθήκαμε σε σημαντική  αύξηση του κόστους εκτροφής/παραγωγής.


Οι συνέπειες από τα μέτρα για τον έλεγχο της Αφρικανικής πανώλης, Σε συνδυασμό με τα μέτρα για την πανδημία του covid-19, που μαστίζει και την χώρα μας, αποτελεί έναν επικίνδυνο συνδυασμό για τον κλάδο μας.  Το κλείσιμο των καταστημάτων εστίασης και η διαφαινόμενη τραγική τουριστική σεζόν, καθιστά την διάθεση των προϊόντων μας, σχεδόν αδύνατη.
 

Είναι επιβεβλημένο η πολιτεία, μέσω του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, λαμβάνοντας υπ΄ όψη τις συνθήκες που επικρατούν, να προβεί άμεσα στην λήψη μέτρων στήριξης των εκτροφών του Μαύρου Ελληνικού Χοίρου. Σε διαφορετική περίπτωση  η οικονομική μας καταστροφή είναι βέβαιη και αναπόφευκτη.

 

Για την

Πανελλήνια Ένωση Εκτροφέων Αυτόχθονου Μαύρου Χοίρου «Ο ΕΥΜΑΙΟΣ»

 

Ο Αντιπρόεδρος

Νίκος Τσίγκας

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις