Οι φόβοι για τα βιοκαύσιμα

Οι Copa και Cogeca εξέφρασαν τις ανησυχίες τους σχετικά με τις συνέπειες της κρίσης Covid-19 στους τομείς των φυτικών ελαίων, του βιοντίζελ, της ελαιοκράμβης και της αιθανόλης σε επιστολή τους προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Αντιμέτωποι με πτώση της ευρωπαϊκής παραγωγής και μέτρα κοινωνικής απόστασης στην ΕΕ και παγκοσμίως λόγω της πανδημίας, οι πλούσιες σε πρωτεΐνες αγορές φυτικών υποπροϊόντων κινδυνεύουν να εισέλθουν σε μια φάση μεγαλύτερης αστάθειας ως αποτέλεσμα της χαμηλότερης ζήτησης στον τομέα των βιοκαυσίμων και της χαμηλότερης παραγωγής της ΕΕ πρωτεϊνικές καλλιέργειες.

Σε αυτό το πλαίσιο, οι ευρωπαίοι αγρότες και οι οργανώσεις συνεταιρισμών ζητούν μια σειρά από ταχείες δράσεις που θα μπορούσαν να περιορίσουν τις μεγάλες διαταραχές. Ο πρόεδρος της ομάδας εργασίας Pedro Gallardo, Copa and Cogeca's Oilseeds and Protein, θεωρεί ότι «ο καλύτερος τρόπος για να αυξήσουμε την παραγωγή μας βραχυπρόθεσμα, είναι ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δέχεται προσωρινά την άρση ορισμένων περιορισμών στη χρήση φυτοπροστατευτικών προϊόντων (ΣΔΙΤ) για καλλιέργειες στερέωσης αζώτου σε περιοχές οικολογικής εστίασης. Αυτή η προσέγγιση θα αυξήσει την εγχώρια παραγωγή σόγιας, μπιζελιών, φασολιών και λούπινων στην ξηρά πέρα ​​από τις περιοχές που λαμβάνουν υποστήριξη με τη μορφή εθελοντικής συζευγμένης στήριξης ».

Λόγω της συγκράτησης, η κατανάλωση καυσίμου και η τιμή του αργού πετρελαίου έχουν καταρρεύσει και η ζήτηση για βιοκαύσιμα ακολουθεί. Εάν δεν ληφθούν μέτρα, τεράστιες ποσότητες αιθανόλης από την Αμερική και τη Βραζιλία θα πλημμυρίσουν την εσωτερική αγορά της ΕΕ, η οποία θα θέσει σε κίνδυνο όχι μόνο τον ευρωπαϊκό τομέα αιθανόλης, αλλά και τον τομέα ζωοτροφών εκτός ΓΤΟ της ΕΕ που τροφοδοτείται με φυτικά υποπροϊόντα πλούσια σε πρωτεΐνες όπως το DDGS.

Ο Alexander Bachler, Πρόεδρος της Ομάδας Εργασίας Bioenergy της Copa και Cogeca, πρόσθεσε: «Είναι σημαντικό η Επιτροπή να δράσει γρήγορα για να στηρίξει την εγχώρια παραγωγή βιοκαυσίμων. Από αυτήν την άποψη, θεωρούμε απαραίτητες τις άμεσες ενέργειες.

«Πρέπει να θεσπίσουμε αμέσως αποτελεσματικά μέτρα διασφάλισης κατά των εισαγωγών αιθανόλης από τις ΗΠΑ ή τη Βραζιλία. Πρέπει να απορρίψουμε αιτήματα για προσωρινή αναστολή των τιμολογίων για την αιθανόλη. Πρέπει να διατηρήσουμε τα μέτρα αντιντάμπινγκ και κατά των επιδοτήσεων που ισχύουν επί του παρόντος για τις εισαγωγές βιοντίζελ (B99) από τις ΗΠΑ. Τέλος, δεν πρέπει να υποκύψουμε στην πίεση να μειώσουμε την ενσωμάτωση πιστοποιημένων βιώσιμων βιοκαυσίμων που παράγονται από αροτραίες καλλιέργειες της ΕΕ και να εφαρμόσουμε αμέσως στα κράτη μέλη την κατ 'εξουσιοδότηση πράξη για τη μείωση των βιοκαυσίμων με υψηλό κίνδυνο ILUC.»

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις