Η Ζιμπάμπουε ανοίγει ξανά τις αγορές καπνού

Οι αγρότες της Ζιμπάμπουε άρχισαν να πωλούν την καλλιέργεια καπνού τους την Τετάρτη, αφού το ξέσπασμα του κοροναϊού καθυστέρησε το άνοιγμα δημοπρασιών, οι οποίες παρέχουν ζωτικές εισροές σε ξένο νόμισμα, για περισσότερο από ένα μήνα.

Ο καπνός είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος κερδιστής συναλλάγματος μετά από χρυσό και πέρυσι δημιούργησε 747 εκατομμύρια δολάρια σε εξαγωγές κυρίως προς την Κίνα και την Ευρώπη, σύμφωνα με στοιχεία της κεντρικής τράπεζας.

Η ρυθμιστική αρχή της βιομηχανίας καπνού Βιομηχανία και Μάρκετινγκ (TIMB) δήλωσε ότι η παραγωγή αναμένεται περίπου 230 εκατομμύρια κιλά μετά τη βροχή που έκοψε την έκταση που φυτεύτηκε κατά 12% και λιγότεροι καλλιεργητές φύτεψαν την καλλιέργεια σε σύγκριση με πέρυσι.

Οι αγρότες, οι οποίοι παρήγαγαν πέρυσι 259 εκατομμύρια κιλά καπνού, πωλούν τη σοδειά τους σε εμπόρους καπνού, οι οποίοι επεξεργάζονται τη συγκομιδή για εξαγωγή.

Μετά από ξηρασία πέρυσι, πολλές βροχές αυτή τη σεζόν και το ξέσπασμα του κοροναϊού, ομάδες ανθρωπιστικής βοήθειας λένε ότι η Ζιμπάμπουε αντιμετωπίζει μια καταστροφή, καθώς περισσότεροι από τους μισούς πληθυσμούς χρειάζονται επισιτιστική βοήθεια.

Για να αποφευχθεί η εξάπλωση του κοροναϊού, η TIMB απαγόρευσε στους άτυπους εμπόρους να πωλούν αγαθά σε ορόφους δημοπρασίας.

Δεν θα επιτρέπεται στους αγρότες να κοιμούνται έξω από τα δάπεδα των πλειστηριασμών, ενώ περιμένουν να πουλήσουν τη σοδειά όπως συνέβη στο παρελθόν.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις