Ελασσόνα: Διαμαρτυρία αγροτών και κτηνοτρόφων για τα νέα τιμολόγια άρδευσης

Τη νέα τιμολογιακή πολιτική άρδευσης στο Δήμο Ελασσόνας με την οποία «εισήχθη ένα άδικο και αντιπεριβαλλοντικό τεκμαρτό σύστημα τιμολόγησης, που έχει ως αποτέλεσμα το κόστος για την τσέπη της συντριπτικής πλειοψηφίας των μικρομεσαίων αγροτοκτηνοτρόφων του δήμου να εκτινάσσεται στα ύψη», κατήγγειλαν σήμερα, Τετάρτη 29 Απρίλη, με παράσταση διαμαρτυρίας που πραγματοποίησαν στο Δημαρχείο -μετά από κάλεσμα των Αγροτοκτηνοτροφικών Συλλόγων της περιοχής- εκπρόσωποι από τους συλλόγους και τα χωριά.

Στην κινητοποίηση παραβρέθηκαν οι δημοτικοί σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Ελασσόνας, Νίκος Βακράτσας και Γιάννης Παπαδημητρίου, εκφράζοντας την ολόπλευρη στήριξη του συνδυασμού στα αιτήματα του αγροτοκτηνοτροφικού κόσμου της περιοχής.

Μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης, και με δεδομένη την άρνηση της δημοτικής αρχής να επανατοποθετηθεί στο ζήτημα αυτό, οι παρευρισκόμενοι αποφάσισαν να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους με τη συλλογή υπογραφών στα χωριά, όπου μεταξύ άλλων θα αιτούνται και τη σύγκληση ανοιχτού Δημοτικού Συμβουλίου για το θέμα.

Το ψήφισμα των Αγροτικών Συλλόγων

Οι Αγροτοκτηνοτροφικοί Σύλλογοι του Δήμου Ελασσόνας που συσπειρωνόμαστε στην ΕΟΑΣΝΛ καταγγέλλουμε την απόφαση της δημοτικής αρχής για τροποποίηση των τελών άρδευσης για την αρδευτική περίοδο 2020, που προβλέπει πως η βεβαιωθείσα χρέωση, κατά έτος ανά καλλιέργεια και χρήση, θα γίνεται με βάση το στρέμμα και τον αριθμό των ζώων αντίστοιχα, με προκαταβολή του τέλους άρδευσης ως εγγύησης. Έτσι λοιπόν την καταγγέλλουμε ως:

 1. Άδικη, γιατί η οριζόντια χρέωση που επιβάλλει έχει καθαρά εισπρακτικό σκοπό, ώστε να βγει ο προϋπολογισμός, χωρίς να λαμβάνει υπόψη μια σειρά από ιδιαιτερότητες (κυρίως στις δενδρώδεις πολυετείς καλλιέργειες), όπως:
 • Το είδος της δενδρώδους καλλιέργειας (άλλες απαιτήσεις έχει η ελιά, άλλες η αμυγδαλιά, άλλες η καρυδιά, η ροδακινιά και κ.ο.κ.).
 • Την ηλικία της δενδρώδους καλλιέργειας (άλλες απαιτήσεις έχει στον πρώτο χρόνο, άλλες στο δεύτερο κ.ο.κ.).
 • Δεν λαμβάνει υπόψη τις καιρικές συνθήκες (βροχοπτώσεις, ξηρασία), που διαμορφώνουν σε μεγάλο βαθμό τις ανάγκες άρδευσης.
 1. Αντιπεριβαλλοντική, καθώς καθιστά ελκυστική την αλόγιστη χρήση, κυρίως από καλλιέργειες με μεγάλες απαιτήσεις σε νερό (καλαμπόκι, τριφύλλι), με συνέπεια την κατασπατάληση νερού και τη μείωση των αποθεμάτων.

Για την αποφυγή των παραπάνω δυσμενών επιπτώσεων και την κάλυψη των αναγκών σε νερό κατά την αρδευτική περίοδο, προτείνουμε:

 1. Ενιαία χρέωση με βάση το κυβικό μέτρο σε χαμηλή τιμή για όλο το δήμο.
 2. Γενικευμένη χρήση υδρόμετρων σε γεωτρήσεις, παροχές, φράγματα, λιμνοδεξαμενές κλπ.
 3. Κατάργηση των ηλεκτρονικών συστημάτων μέτρησης.
 4. Η μέτρηση της χρέωσης των κυβικών μέτρων να καταγράφεται σε βιβλίο που θα ελέγχεται σε τακτά χρονικά διαστήματα από τους υδρονομείς.
 5. Στελέχωση υπηρεσιών του δήμου με μόνιμο, εξειδικευμένο προσωπικό, για τη συντήρηση, επισκευή βλαβών, επεκτάσεις δικτύων, έλεγχο αποθεμάτων κλπ.
 6. Έγκαιρη προμήθεια σε χαμηλές τιμές υλικών, τα οποία είναι απαραίτητα για τη σωστή λειτουργία του δικτύου.
 7. Η δημοτική αρχή να απαιτήσει μείωση της τιμής του αγροτικού ρεύματος που αυξήθηκε κατά 50% με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και κατά 10% με ΝΔ.

Στην οργάνωσή μας είναι η Δύναμη - Στους αγώνες μας η Ελπίδα.

Αγροτοκτηνοτροφικοί Σύλλογοι Ολύμπου - Σαρανταπόρου - Αραδοσιβίων - Ποταμιάς - Τσαριτσάνης

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις