Ισραήλ: Αγρότες επέστρεψαν στο Αμάν τα καλλιεργήσιμα εδάφη που τους είχαν παραχωρηθεί δωρεάν

Οι Iσραηλινοί αγρότες επέστρεψαν επισήμως  στην Ιορδανία την τελευταία γεωργική έκταση που τους είχε παραχωρηθεί δωρεάν για καλλιέργεια για περισσότερο από ένα τέταρτο του αιώνα, στο πλαίσιο μιας ειρηνευτικής συμφωνίας που είχε συναφθεί μεταξύ των δύο χωρών, μετέδωσε φωτογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου.

Στα παραρτήματα της Συνθήκης Ειρήνης του 1994 μεταξύ Ιορδανίας-Ισραήλ προστίθεται πως επιτρέπεται η "δωρεάν διάθεση" γαιών σε Ισραηλινούς ιδιώτες καλλιεργητές στις περιοχές Μπακούρα/Ναχαραγίμ και Γουμάρ/Τζοφάρ κατά μήκος της κοινής μεθορίου, για μια αρχική περίοδο 25 ετών. Η ισχύς της συμφωνίας αυτής έληξε τον περασμένο Νοέμβριο και η Ιορδανία δεν θέλησε να την ανανεώσει.

Όμως, στην περίπτωση της τοποθεσίας Γουμάρ, (νοτίως των συνόρων), οι Ισραηλινοί αγρότες είχαν εξασφαλίσει μία παράταση έως τις 30 Απριλίου να συνεχίσουν την καλλιέργεια των εδαφών αυτών, που καταλαμβάνουν μία έκταση περίπου τέσσερα τετραγωνικά χιλιόμετρα.

Η προθεσμία έληγε την περασμένη και οι ισραηλινές δυνάμεις ήσαν παρούσες γύρω από τις καλλιεργήσιμες εκείνες εκτάσεις για να εμποδίσουν την πρόσβαση στους Ισραηλινούς αγρότες, όπως τεκμαίρει ο ίδιος δημοσιογράφος που βρισκόταν επιτόπου.

Οι αγρότες, οι οποίοι στα χωράφια αυτά καλλιεργούσαν πιπεριές, εγκατέλειψαν τον χώρο στις 14:30 τοπική ώρα και ώρα Ελλάδος, δήλωσε ο αγρότης της περιοχής Ερέζ Γκιμπόρι, για τον οποίο η επιστροφή των εδαφών αυτών στην Ιορδανία είναι "αντίθετη με το πνεύμα της ειρηνευτικής συμφωνίας" ανάμεσα στις δύο χώρες.

Η απόφαση της Ιορδανίας να ανακτήσει τα εδάφη αυτά, η οποία ανακοινώθηκε τον Οκτώβριο του 2018 από τον βασιλιά Αμπντάλα Β' λίγες μέρες πριν από την προθεσμία ενός έτους που προβλεπόταν για την όποια καταγγελία των συγκεκριμένων παραρτημάτων της συνθήκης, προκάλεσε μεγάλο αντίκτυπο στο εσωτερικό του Ισραήλ. Η Ιορδανία είναι, μαζί με την Αίγυπτο, η μία από τις δύο αραβικές χώρες που έχουν συνάψει συμφωνίες με το εβραϊκό κράτος.

Στο Αμάν, το υπουργείο Εξωτερικών της Ιορδανίας επιβεβαίωσε σήμερα πως έληξε ο επιπλέον χρόνος που είχε δοθεί στους Ισραηλινούς αγρότες για να καλλιεργήσουν εδάφη στο Γουμάρ. "Σήμερα (Πέμπτη) λήγει ο επιπλέον χρόνος που είχε παραχωρηθεί από το βασίλειο στους Ισραηλινούς αγρότες για να σοδιάσουν ό,τι είχαν σπείρει στην περιοχή Γουμάρ", αναφέρεται στην ανακοίνωση του υπουργείου.

Ο Αμπντάλα είχε διακηρύξει ενώπιον του Κοινοβουλίου στις 10 Νοεμβρίου του περασμένου έτους "το πέρας της ισχύος των παραρτημάτων της ειρηνευτικής συμφωνίας σχετικά με την Μπακούρα και τη Γουμάρ και την αποκατάσταση της συνολικής κυριαρχίας μας σε αυτά τα εδάφη". Τότε το Ισραήλ είχε εκφράσει την "λύπη του" για την απόφαση αυτή της Ιορδανίας.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις