Η ΕΕ σχεδιάζει την ανάπτυξη της βιολογικής γεωργίας για την ενίσχυση της βιοποικιλότητας

Η ΕΕ θα μπορούσε να θέσει ως στόχο το ένα τέταρτο της γεωργικής γης στην Ευρώπη να καλλιεργηθεί βιολογικά έως το 2030, με επιπλέον στόχο τη μείωση της χρήσης χημικών φυτοφαρμάκων κατά 50%.
 
Το σχέδιο αύξησης της ποσότητας της βιολογικής γεωργίας στην Ευρώπη θεωρείται ότι περιλαμβάνεται στο τελευταίο σχέδιο της στρατηγικής της ΕΕ για τη βιοποικιλότητα έως το 2030, το οποίο έχει προγραμματιστεί να δημοσιευθεί αργότερα αυτόν τον μήνα.
 
Η πρόταση για μείωση της χρήσης φυτοφαρμάκων και αζώτου, με παράλληλη αύξηση της χρήσης ολοκληρωμένων μεθόδων διαχείρισης επιβλαβών οργανισμών, έχει συμπεριληφθεί σε ένα σχέδιο στρατηγικής Farm to Fork (F2F), το οποίο θα συνοδεύεται από τη στρατηγική για τη βιοποικιλότητα.
 
Η Επιτροπη επισημαίνει ότι η βιολογική γεωργία είναι η «πιο γνωστή και καλύτερα ρυθμιζόμενη αγρο-οικολογική πρακτική», αλλά αναγνωρίζει ότι θα χρειαστούν επίσης μέτρα για την αύξηση της ζήτησης για βιολογικά προϊόντα μέσω ενός σχεδίου δράσης.
 
Το έγγραφο προτείνει επίσης ότι τουλάχιστον το 10% της γεωργικής έκτασης που χρησιμοποιείται πρέπει να αποκατασταθεί ως τοπία υψηλής ποικιλομορφίας.

Οργανική πρόοδος

Μολονότι υπήρξε έντονη ανάπτυξη της βιολογικής γεωργίας στην Ευρώπη την τελευταία δεκαετία, η έκταση του τομέα ποικίλλει σημαντικά μεταξύ των περιφερειών της ΕΕ, οπότε ένας τέτοιος στόχος θα ήταν μια σημαντική αλλαγή.

Σε ολόκληρη την ΕΕ των 28 το 2018, η βιολογική γεωργία αντιπροσώπευε μόλις το 7,5% της συνολικής χρησιμοποιημένης γεωργικής έκτασης, ή 13,4 εκατομμύρια εκτάρια.
 
Σύμφωνα με τη Eurostat, η συνολική οργανική έκταση στην ΕΕ αυξήθηκε κατά 25% μεταξύ του 2012 και του 2017.
 
Το υψηλότερο μερίδιο της βιολογικής γεωργίας αναφέρθηκε στην περιοχή του Σάλτσμπουργκ της Αυστρίας, όπου περίπου το ήμισυ (52%) της συνολικής γεωργικής έκτασης χρησιμοποιήθηκε για τη βιολογική γεωργία το 2016 (το τελευταίο έτος για το οποίο διατίθενται περιφερειακά στοιχεία).
 
Υπήρχαν άλλες επτά περιοχές όπου η βιολογική γεωργία αντιπροσώπευε πάνω από το ένα τέταρτο της συνολικής χρησιμοποιημένης γεωργικής έκτασης: Severozápad στην Τσεχική Δημοκρατία (30%), Norra Mellansverige στη Σουηδία (29%), Καλαβρία στην Ιταλία (29%), Mellersta Norrland στη Σουηδία (28%), Burgenland στην Αυστρία (27%), Sicilia στην Ιταλία (26%) και Moravskoslezsko στην Τσεχική Δημοκρατία (25%).

Τα τελευταία στοιχεία του Ηνωμένου Βασιλείου δείχνουν ότι η βιολογική γεωργία αντιπροσωπεύει λιγότερο από το 3% της συνολικής καλλιεργούμενης έκτασης στις γεωργικές εκμεταλλεύσεις.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις