Οι αγρότες της Δυτικής Αχαϊας δηλώνουν οριακά κατεστραμμένοι

Σε απόγνωση ο αγροτικός κόσμος (και) της Δυτικής Αχαϊας. Η συντριπτική πλειοψηφία ανήκει στους βαριά πληττόμενους. Κάποιοι, μάλιστα, δηλώνουν οριακά κατεστραμμένοι...

Η οικονομική λαίλαπα που προκαλεί ο κορονοϊός απειλεί να σαρώσει και το (αγροτικό) προϊόν τους και τους ίδιους! Εχουν χάσει τον ύπνο τους. Η παραγωγή κινδυνεύει να πάει στράφι, οι υποχρεώσεις τρέχουν, φως στο βάθος του τούνελ δεν φαίνεται ακόμα, οπότε όλοι οι αγρότες είναι σε «εμπόλεμη» κατάσταση.

Η «Π» μίλησε με τρία κεντρικά αγροτικά στελέχη της Δυτικής Αχαϊας, άκουσε τις ανησυχίες τους, τις προβλέψεις τους, τα αιτήματά τους.

-Γιώργος Βεσκούκης: Πρόεδρος Αγροτικού Συλλόγου Δυτικής Αχαϊας

-Χρήστος Μπεκίρης: Πρόεδρος Αγροτικού Συλλόγου Λακκόπετρας.

-Αλέκος Θανόπουλος: Πρόεδρος Αγροτικού Συλλόγου Ωλενίας

Γιώργος Βεσκούκης: «Πού θα πουληθούν

τα προϊόντα που παράγουμε;»

-«Το πρόβλημα είναι πολύ σοβαρό για τον αγροτικό κόσμο. Και δυστυχώς πολύ φοβάμαι πως θα διαρκέσει όλο το 2020. Ηδη έχουμε στείλει ένα ψήφισμα στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και ελπίζουμε πως η Πολιτεία θα κατανοήσει το πρόβλημα επιβίωσης που αντιμετωπίζουν οι αγρότες».

-«Το πρόβλημα έχει επεκταθεί σε όλες τις καλλιέργειες πλέον. Η αρχή έγινε με το λάδι και ακολουθούν η πατάτα, το καρπούζι, το σταφύλι… Η εγχώρια αγορά δεν μπορεί να απορροφήσει τις παραγωγές, οι εξαγωγές έχουν ελαχιστοποιηθεί, άρα τι κάνουμε; Θα το πω πολύ απλά: από τη στιγμή που εστιατόρια και ξενοδοχεία είναι κλειστά, πού να πουληθούν τα προϊόντα που παράγουμε; Το κρασί για παράδειγμα. Και μετά τα φρούτα, όλα, τα κηπευτικά, τα πάντα».

-«Ποιος ο λόγος πλέον να καλλιεργεί κάποιος όταν δεν θα βγαίνει ούτε το κοστολόγιο; Για να μπαίνει και μέσα; Ηδη οι παραγωγοί έχουν βάλει μπροστά για καρπούζια θερμοκηπίου. Σε μεγάλες ποσότητες. Πού θα διατεθούν αυτά; Και σε τι τιμές; Θα βγουν διπλά χαμένοι, φοβάμαι…».

-«Και τις εισφορές στον ΕΦΚΑ, στην Εφορία, πώς θα τις πληρώσουν χωρίς έσοδα; Δεν ζητάμε χάρη, ζητάμε από την Πολιτεία στοιχειώδη κατανόηση και συμπαράσταση».

Χρήστος Μπεκίρης: «Αν δεν παρέμβει η Πολιτεία,

πάμε για καταστροφή»

-«Μαύρα κι άραχνα… Αυτή είναι η πραγματικότητα. Μόνο η τιμή της πατάτας αυτό το διάστημα τα λέει όλα. Όταν η τιμή έχει πάει στα 20-22 λεπτά το κιλό, μια εξευτελιστική τιμή, τι άλλο να πεις. Είμαι πολύ απαισιόδοξος, δεν βλέπω φως…».

-«Οι αγρότες είμαστε σε απόγνωση. Στα πρόθυρα της εξαθλίωσης. Και βλέπω πως τα ίδια θα συμβούν και με τα φρούτα. Με το καρπούζι, με το ροδάκινο, με το κεράσι, με το πεπόνι. Αφού ο τουρισμός καταρρέει και υπάρχει τόση αβεβαιότητα, πού θα πουλήσουν οι αγρότες το προϊόν τους; Και η εγχώρια αγορά πόσο να καταναλώσει; Όταν δεν υπάρχει ζήτηση, η παραγωγή πάει χαμένη, ο αγροτικός κόσμος καταστρέφεται».

-«Οι περισσότεροι θα μπουν και μέσα. Το κόστος παραγωγής είναι μεγάλο. Η κατανάλωση μηδαμινή, οι τιμές προδιαθέτουν για ζοφερό καλοκαίρι. Αν δεν παρέμβει η Πολιτεία, πάμε για καταστροφή. Πιέζουμε κάθε μέρα, αλλά μέχρι τώρα δεν έχουμε βρει ανταπόκριση. Ελπίζω να μας καταλάβουν. Πώς ένας αγρότης, που κινδυνεύει να βγει χαμένος από τη φετινή παραγωγή του, θα πληρώσει τις υποχρεώσεις του; Πού θα τα βρει;».

Αλέκος Θανόπουλος: «Εμείς που πληγήκαμε,

δεν πήραμε τίποτα…»

-«Πολύ δύσκολη η κατάσταση, αρχίζει να γίνεται απελπιστική… Είμαστε στο χείλος του γκρεμού. Κάτι ότι οι λαϊκές αγορές δεν λειτουργούσαν όλες τις μέρες, κάτι ότι οι καταναλωτές δεν μπορούσαν να βγουν ελεύθερα για να ψωνίσου, και το εισόδημά μας έπεσε τουλάχιστον στο μισό και παραπάνω…».

-«Η ζημιά που πάθαμε είναι πολύ μεγάλη, αλλά εμείς δεν πήραμε τίποτα. Αλλοι πήραν 800 ευρώ, και ορθά τα πήραν γιατί επλήγησαν. Εμείς που πληγήκαμε, γιατί δεν πήραμε τίποτα;».

-«Από πού ν' αρχίσω… Το λάδι έμεινε στα αζήτητα. Οι τιμές στα κρέατα κατρακύλησαν το προηγούμενο διάστημα, όπως συνέβη και με τα γαλακτοκομικά. Πολύ φοβάμαι πως έρχεται και συνέχεια. Ηδη η τιμή στην ανοιξιάτικη πατάτα κατρακυλάει κάτω από το κόστος. Και στα καρπούζια το ίδιο θα συμβεί. Φοβάμαι πως όλο το καλοκαίρι έτσι θα πάει. Ούτε το κόστος θα καλύπτεται. Οι παραγωγοί είναι σε απόγνωση».

-«Θα πάμε σε δυναμικές κινητοποιήσεις. Μόνο αυτό μας μένει σαν άμυνα. Το χτύπημα που δεχόμαστε είναι πολλαπλό. Η ζημιά ανυπολόγιστη. Μπαίνει θέμα επιβίωσης. Θα ενταθούν οι κινητοποιήσεις μας, δεν γίνεται αλλιώς».

Πηγή : pelop.gr

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις