Αγροτικοί Σύλλογοι: Για τις άδειες φύτευσης οινοποιήσιμων αμπελιών

Σε ανακοίνωση των Αγροτικών Συλλόγων Τυρνάβου, Αμπελώνα, Αργυρούπουλιου και Λυγαριάς τους επισημαίνουν:

«Σύμφωνα με την πρόσφατη απόφαση που εξέδωσε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, η οποία επισημοποιήθηκε με ΦΕΚ στις 15 Απριλίου 2020, η κυβέρνηση με μια πρωτοφανή ενέργεια και με συγκεκριμένο σκοπό μοριοδοτεί τους ήδη έχοντες μεγάλες εκμεταλλεύσεις οινοποιήσιμων αμπελιών στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, δηλαδή μια χούφτα μεγαλοαγροτών, αλλά κυρίως τους μεγαλοβιομήχανους της οινοποιίας οι οποίοι έχουν ήδη στην κατοχή τους μεγάλο ποσοστό οινοποιήσιμων αμπελώνων.

Ως εκ τούτου καταδικάζουν τους μικρομεσαίους αγρότες να μείνουν "στην απ' έξω" και στον αφανισμό! Παραθέτουμε το χαρακτηριστικό απόσπασμα της Υπουργικής Απόφασης που αναφέρεται στην Περιφέρεια Θεσσαλίας: Η αμπελουργική εκμετάλλευση του αιτούντος είναι μεγαλύτερη ή ίση των 75 στρεμμάτων: 3,5 µόρια. Η αμπελουργική εκμετάλλευση του αιτούντος είναι μεγαλύτερη ή ίση των 30 και μικρότερη των 75 στρεμμάτων: 2,45 µόρια. Να τονίσουμε εδώ ότι οι αιτούντες με αμπελουργική εκμετάλλευση κάτω των 30 στρεμμάτων παίρνουν μηδενική μοριοδότηση δηλαδή τους πετάνε απ' έξω από τη διαδικασία φύτευσης νέων οινοποιήσιμων αμπελιών.

Φαίνεται καθαρά και για ακόμη μια φορά ότι η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας υπηρετεί συγκεκριμένα συμφέροντα με την πολιτική της και δεν είναι άλλα από αυτά που θέλουν τη συγκέντρωση γης και παραγωγής σε όλο και λιγότερα χέρια. Μια Υπουργική Απόφαση που έρχεται έως συνέχεια των κυβερνητικών αποφάσεων που αφορούν την παραγωγή και τη διακίνηση του παραδοσιακού χύμα τσίπουρου των αμπελουργών, αποκαλύπτοντας ότι οι κυβερνώντες λειτουργούν ολοφάνερα υπέρ των μεγαλοβιομηχάνων οίνου και τσίπουρου.

Συνάδελφοι, είναι γνωστό ότι ενός κακού μύρια έπονται. Δεν γίνεται λοιπόν να μείνουμε με σταυρωμένα τα χέρια και να τους καμαρώνουμε που μας τελειώνουν για να ικανοποιήσουν τα συμφέροντα των αφεντικών τους. Είναι ευθύνη όλων μας όταν καλυτερέψουν οι επιδημιολογικές συνθήκες στη χώρα μας να τους απαντήσουμε αγωνιστικά, διότι αν κερδίσαμε κάτι όλοι έως τώρα είναι μέσα από τους αγώνες μας!».

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις