Ο αγροτουριστικός τομέας επλήγη από την κρίση COVID-19

Οι μικροί αγρότες σε ολόκληρη την ΕΕ στρέφονται όλο και περισσότερο στον αγροτουρισμό για να διαφοροποιήσουν τις οικονομικές τους δραστηριότητες, αλλά η εξειδικευμένη επιχείρηση, όπως και ολόκληρος ο τουριστικός τομέας, δεν έχει απαλλαγεί από τις καταστροφικές επιπτώσεις της κρίσης COVID-19.

Παρόλο που δόθηκε μεγάλη έμφαση στον αντίκτυπο της πανδημίας στον τομέα του τουρισμού τις τελευταίες εβδομάδες, έχει δοθεί πολύ λιγότερη προσοχή στον αγροτουρισμό, ο οποίος είναι συχνά μια οικονομική γραμμή για πολλά μικρότερα αγροκτήματα.

Μιλώντας στην πρόσφατη συνεδρίαση της επιτροπής AGRI, ο Επίτροπος Γεωργίας της ΕΕ Janusz Wojciechowski τόνισε ότι ο αγροτουρισμός είναι μια σημαντική αγροτική δραστηριότητα που αγωνίζεται κατά τη διάρκεια αυτής της κρίσης.

Πρότεινε ότι στον αγροτουρισμό πρέπει να προσφερθεί επιπλέον στήριξη στο πλαίσιο του ταμείου αγροτικής ανάπτυξης, του δεύτερου πυλώνα της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ).

Είπε επίσης ότι ο αγροτουρισμός θα μπορούσε να συνεχιστεί ακόμη και κατά τη διάρκεια της κρίσης, υπό ορισμένες προϋποθέσεις, υποδηλώνοντας ότι ο αγροτουρισμός πρέπει να εξεταστεί χωριστά από τον υπόλοιπο τουρισμό και υποσχέθηκε ότι θα «στραφεί στα κράτη μέλη και θα του ζητήσει να θεωρήσουν τον αγροτουρισμό ως ένα είδος τουρισμός που μπορεί να συνεχιστεί. 

Ο αγροτουρισμός ορίζεται ως ταξίδι που συνδυάζει τη γεωργία με μια τουριστική εμπειρία, επιτρέποντας στους επισκέπτες να έχουν μια γεύση της αγροτικής ζωής κατά τη διάρκεια του αγροτικού καταφυγίου τους.

Γίνεται όλο και πιο σημαντικό μέρος τόσο του τουρισμού όσο και της γεωργικής βιομηχανίας παγκοσμίως, καθώς επιφέρει πρόσθετα έσοδα για τους αγρότες, αλλά επίσης βοηθά στην αύξηση των γνώσεων για τη γεωργία και τις αγροτικές περιοχές, συμβάλλοντας στη διατήρηση της αγροτικής κληρονομιάς της Ευρώπης.

Ο αγροτουρισμός προσθέτει επίσης αξία στα τοπικά προϊόντα, λόγω της αύξησης της ζήτησης για φυσικά ή χειροποίητα περιφερειακά γεωργικά προϊόντα.

Η ένωση αγροτών COPA-COGECA επισήμανε πρόσφατα στις ανακοινώσεις τους σχετικά με το COVID-19 ότι ο τομέας έχει πληγεί σοβαρά και έχουν δηλώσει ότι ο αγροτουρισμός πρέπει να ληφθεί υπόψη σε οποιαδήποτε συζήτηση σχετικά με τη στήριξη του τουρισμού.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις