Στη Ζιμπάμπουε ελπίζουν για κάποια ανακούφιση στις πωλήσεις καπνού

Με την πλειονότητα της οικονομικής δραστηριότητας να έχει σταματήσει από το κλείδωμα του ιού κορανοϊού, η Ζιμπάμπουε τον περασμένο μήνα άνοιξε επίσημα την εποχή πώλησης καπνού μετά από καθυστέρηση ενός μηνός.

Ο καπνός είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος κερδισμένος σε ξένο νόμισμα από τη Ζιμπάμπουε μετά το χρυσό και κέρδισε περίπου 750 εκατομμύρια δολάρια πέρυσι. Το να επιτρέπεται η πώληση καπνού δίνει στην κυβέρνηση την ευκαιρία να μειώσει τις σοβαρές ελλείψεις σε ξένο νόμισμα σε μια χώρα της οποίας η οικονομία είχε καταρρεύσει πολύ πριν από τον ιό.

Η απόφαση της κυβέρνησης ήρθε ως ανακούφιση σε χιλιάδες αγρότες που είχαν ήδη πληγεί σοβαρά από μια σοβαρή ξηρασία.

Άλλοι αγρότες είπαν ότι οι νέοι περιορισμοί ιών δυσκολεύουν τα πράγματα.

Η κυβέρνηση της Ζιμπάμπουε αργότερα διευκόλυνε τους περιορισμούς στην κυκλοφορία και στους αγρότες δόθηκε ειδική απαλλαγή για τη μετακίνηση των καλλιεργειών τους χωρίς εμπόδια.

«Δεν φοβόμαστε τον κοραναϊό», είπε ένας άλλος αγρότης, ο Walter Dangarembizi. «Ο κίνδυνος είναι ότι οι αγρότες θα μπορούσαν να εξαπατηθούν από τα χρήματά τους λόγω των νέων κατευθυντήριων γραμμών που λένε ότι πρέπει να δώσουμε τη σοδειά μας σε έναν εκπρόσωπο που θα έρθει εδώ για να πουλήσει εκ μερους μας.»

Οι νέοι κανόνες που ορίζουν ότι οι καλλιέργειες θα πωλούνται απουσία αγροτών αποσκοπούν στο να εμποδίσουν χιλιάδες αγρότες και τις οικογένειές τους, καθώς και πωλητές που επιδιώκουν να εξαργυρώσουν τις πληρωμές των αγροτών, από το στρατόπεδο σε ορόφους δημοπρασίας ως συνήθως.

Ο υπουργός Γεωργίας Perrance Shiri είπε ότι οι εταιρείες που αγοράζουν καπνό θα πρέπει να ιδρύσουν κέντρα σε περιοχές εκτός του Χαράρε για να αποφύγουν τους αγρότες να συσκευάζουν τα δάπεδα δημοπρασίας στην πρωτεύουσα ως μέρος των νέων μέτρων. Όπως μίλησε ο υπουργός, ένας δημοπράτης ανακοινώνει γρήγορα τις τιμές και ένας αξιωματούχος που χρησιμοποιεί ένα μεγάφωνο για να ενθαρρύνει την κοινωνική απόσταση ανταγωνίστηκε για την προσοχή μερικών αγοραστών που φορούσαν μάσκα που επέτρεπαν στο πάτωμα της δημοπρασίας.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις