Η ΕΕ καλεί τις εθνικές κυβερνήσεις να αναλάβουν δράση στις «πράσινες» κρατικές ενισχύσεις

Ο ανώτερος αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Ένωσης ενθάρρυνε τις κυβερνήσεις τη Δευτέρα (11 Μαΐου) να προσδώσουν πράσινες προϋποθέσεις στη δημόσια υποστήριξη για εταιρείες που πλήττονται από τον ιό, αφού ο διευθυντής του μπλοκ επέλεξε να μην το πράξει σε επίπεδο ΕΕ.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία εγκρίνει τα καθεστώτα κρατικής στήριξης, ενημέρωσε τους προσωρινούς κανόνες της την Παρασκευή για τις επιχειρήσεις που λαμβάνουν κρατική ενίσχυση κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Οι νέοι κανόνες απαγορεύουν τα μερίσματα, τις εξαγορές μετοχών και τα μπόνους για τις εταιρείες με διάσωση, για όσο διάστημα το κράτος συμμετέχει σε αυτές.

Ωστόσο, σταμάτησαν να αποδίδουν όρους που σχετίζονται με το κλίμα στις εγκρίσεις της ΕΕ για κρατικές ενισχύσεις - παρά τις εκκλήσεις των νομοθέτων και των πράσινων ομάδων να το πράξουν - αντί να αφήσουν στις εθνικές κυβερνήσεις να επιλέξουν να προσθέσουν «πράσινες χορδές» στις υπηρεσίες διάσωσης.

Το στέλεχος της ΕΕ δήλωσε ότι το σχέδιο «Πράσινη Συμφωνία» για τη μείωση των καθαρών εκπομπών αερίων θερμοκηπίου στην ΕΕ στο μηδέν έως το 2050 θα καθοδηγήσει την οικονομική ανάκαμψη του μπλοκ.

Ωστόσο, αποδείχθηκε απρόθυμο να χρησιμοποιήσει κανόνες για τις κρατικές ενισχύσεις - που έχουν σχεδιαστεί για να αποφεύγουν στρεβλώσεις του ανταγωνισμού - για να συνδέσουν τα καθεστώτα στήριξης των χωρών με τους κλιματικούς στόχους.

Οι ρυθμιστικές αρχές του ανταγωνισμού της ΕΕ δήλωσαν ότι ο τρέχων στόχος ήταν να βοηθήσουν τις εταιρείες που έχουν προσβληθεί από ιούς να αντιμετωπίσουν τα ζητήματα ρευστότητας και φερεγγυότητας.

Στο πλαίσιο του αναθεωρημένου προσωρινού πλαισίου για τις κρατικές ενισχύσεις, που παρουσιάστηκε την Παρασκευή, οι μεγάλες εταιρείες πρέπει να αναφέρουν τον τρόπο με τον οποίο χρησιμοποιούν τα δημόσια κεφάλαια σύμφωνα με τους πράσινους στόχους της ΕΕ. Το πλαίσιο δεν απαιτεί από τις επιχειρήσεις να χρησιμοποιούν κρατικά κονδύλια για να γίνουν πιο πράσινα ή να υποχρεώνουν τις κυβερνήσεις να προσδίδουν στήριξη στις κλιματικές συνθήκες.

 

 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις