Χαμηλό τιμολόγιο σε αρδευτικές καλλιέργειες του Δήμου Αιγιάλειας

Τη νέα πραγματικότητα με την άρδευση των αγροκτημάτων σε όλη την έκταση του Δήμου, που διαμορφώνεται με προοδευτικό και παράλληλα δίκαιο και τίμιο τιμολόγιο για όλους τους δημότες, παρουσιάζει με ειδικό φυλλάδιο η ΔΕΫΑ Αιγιαλείας, διασκεδάζοντας φημολογίες και λαθεμένες αξιολογήσεις που έχουν εκφραστεί το τελευταίο διάστημα από διάφορες πλευρές. Από τις πρώτες μέρες ανάληψης καθηκόντων, ο δήμαρχος Αιγιαλείας και πρόεδρος της ΔΕΫΑΑ κ. Δημήτρης Καλογερόπουλος μαζί με τους συνεργάτες του, σχεδίασαν όπως είχαν υποχρέωση, ένα σύγχρονο σύστημα διαχείρισης άρδευσης βασισμένο σε δικαιοσύνη και ισότητα, έτσι ώστε κάθε δημότης να πληρώνει για όσο καταναλώνει και να μην φορτώνει τα δικά του βάρη στις πλάτες των υπολοίπων δημοτών, ακόμα και εκείνων που δεν διαθέτουν αγροκτήματα και καλλιέργειες που χρειάζονται πότισμα.

Σε αυτή την κατεύθυνση, ξεκίνησε και συνεχίζεται από η ΔΕΫΑΑ η διαδικασία καταγραφής των καλλιεργειών προς άρδευση, ζητώντας από τους ιδιοκτήτες να είναι ειλικρινείς στις δηλώσεις τους και ταυτόχρονα σημειώνοντας πως όσοι δεν προχωρήσουν σε δήλωση, δεν θα μπορούν να αξιοποιούν νερό για πότισμα.

Μέχρι σήμερα, ο Δήμος Αιγιαλείας δεν είχε σαφή εικόνα για το πόσα στρέμματα γης είναι καλλιεργήσιμα και πόσο νερό χρειάζονταν για άρδευση. Ο Δήμος πλήρωνε γι’ αυτό το σκοπό περισσότερα από 1 εκατομμύριο ευρώ το χρόνο, με τα έσοδα από την άρδευση να είναι μόλις 200.000 ευρώ, δημιουργώντας τεράστιο έλλειμμα στα δημοτικά ταμεία που επιβαρύνει όλους τους δημότες, είτε έχουν είτε δεν έχουν καλλιέργειες που χρήζουν άρδευσης. Επίσης, παρατηρείται η αδικία να ισχύουν διαφορετικά τιμολόγια σε διαφορετικές περιοχές για το ίδιο προϊόν, δηλαδή το νερό, ένα αγαθό που οφείλουμε όλοι, δήμος και δημότες, να προστατεύσουμε.

«Κάποιοι έχουν συνηθίσει σε αλόγιστη χρήση του νερού, χωρίς να πληρώνουν. Δεν είναι όμως δίκαιο οι 40.000 κάτοικοι του Δήμου που δεν ποτίζουν, να πληρώνουν το κόστος για όσους ποτίζουν» σημειώνεται σχετικά.

Το φυλλάδιο, μαζί με διάφορες χρήσιμες πληροφορίες και απαντήσεις σε συχνά ερωτήματα, περιλαμβάνει έναν πίνακα με το ενδεικτικό τιμολόγιο άρδευσης, το οποίο όμως είναι προσωρινό, μιας και το ενδιαφέρον των ιδιοκτητών υπήρξε σημαντικό και οι δηλώσεις καλλιεργήσιμων εκτάσεων συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό. Έτσι, το προσεχές διάστημα αναμένεται να δημοσιοποιηθεί νέο, μειωμένο τιμολόγιο, καταδεικνύοντας την αμφίδρομη σχέση εμπιστοσύνης της δημοτικής αρχής με τους δημότες, στοιχείο απαραίτητο για τη συνεχή βελτίωση της καθημερινότητας στο Δήμο. Άλλωστε και στο φυλλάδιο αναφέρεται ρητά ότι «Στόχος και δέσμευσή μας είναι να προσδιοριστεί χαμηλότερο κόστος για τους κατ’επάγγελμα αγρότες. Το τιμολόγιο άρδευσης μπορεί να βελτιωθεί, αρκεί να είμαστε ειλικρινείς».

Όπως υπογραμμίζεται, το τιμολόγιο άρδευσης είναι φθηνότερο από αυτό που εφαρμόζουν άλλοι πάροχοι νερού (ΤΟΕΒ, αρδευτικοί συνεταιρισμοί), ενώ η αύξηση που αφορά σε κάποιες κοινότητες και περιοχές του Δήμου ουσιαστικά εξισορροπεί με δίκαιο τρόπο το κόστος που έως τώρα υπήρξε πολύ χαμηλό, επιβαρύνοντας τους υπόλοιπους πολίτες του Δήμου μας.

Πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο δήλωσης καλλιεργήσιμων εκτάσεων υπάρχουν στην ιστοσελίδα της ΔΕΥΑ Αιγιαλείας www.deyaaigialeias.gr

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις