Ο τομέας των πουλερικών της Πολωνίας υποφέρει λόγω του Covid-19

Ο μεγαλύτερος παραγωγός κρεατοπαραγωγής στην Ευρώπη, η Πολωνία θα μπορούσε να δει τη βιομηχανία πουλερικών της να καταρρέει εξαιτίας της πανδημίας Covid-19, δήλωσε στο Πολωνικό Εθνικό Συμβούλιο Πουλερικών - Εμπορικό Επιμελητήριο (KRD-IG) στο λογαριασμό του στο Twitter.

Τα πιο πρόσφατα στατιστικά στοιχεία δείχνουν ότι από τα μέσα Μαρτίου έως τα μέσα Απριλίου η μέση τιμή της ΕΕ για το κρέας  μειώθηκε κατά 8,4%, ενώ στην Πολωνία μειώθηκε κατά 37%, ανέφερε η KRD-IG.

Οι περιορισμοί στις εξαγωγές οδήγησαν την εγχώρια αγορά να πλημμυρίσει από κοτόπουλα.

Οι περιορισμοί στις εξαγωγές που προκαλούνται από την πανδημία Covid-19 θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε απότομη προσγείωση 40 εκατομμυρίων κοτόπουλων το μήνα στην εγχώρια αγορά, προκαλώντας κρίση υπερπροσφοράς, προειδοποίησε το KRD-IG. Η πανδημία του κοροναϊού κατέστησε σχεδόν αδύνατο να πουλήσει αυγά, νεοσσούς ή πτηνά που εκτρέφονταν εκτός της Πολωνίας, γεγονός που θα μπορούσε να οδηγήσει σε κύμα πτώχευσης στον κλάδο, δήλωσε ο KRD-IG.

Μείωση της ζήτησης για πουλερικά

Πάνω από την εξαγωγική αγορά, η πολωνική βιομηχανία πουλερικών βλέπει επίσης μια πτώση της ζήτησης στην εγχώρια αγορά, δήλωσε ο Dariusz Goszczynski, διευθυντής του KRD-IG. Το KRD-IG έστειλε επιστολή στον Πολωνό Υπουργό Γεωργίας Jan Krzysztof Ardanowski ζητώντας να παρέχει επιδοτήσεις για την αποθήκευση κρέατος στους ντόπιους αγρότες που δεν είναι σε θέση να εξάγουν τα προϊόντα τους λόγω του Covid-19 κατά τη διάρκεια της περιόδου καραντίνας των 2 μηνών, δήλωσε ο Goszczynski. . Η χωρητικότητα αποθήκευσης απαιτείται για έως και 200.000 τόνους κρέατος πουλερικών συνολικά, εκτιμά. Το KRD-IG ζητά επίσης από την κυβέρνηση να εκδώσει κρατική ενίσχυση στα εκκολαπτήρια της χώρας, τα οποία αφέθηκαν χωρίς παραγγελίες τόσο από τοπικούς αγρότες όσο και από μη Πολωνικές επιχειρήσεις, δήλωσε ο Goszczynski. Το KRD-IG εκτιμά ότι η πολωνική βιομηχανία πουλερικών θα μπορούσε να επανέλθει στο επίπεδο παραγωγής πριν από την κρίση έως το φθινόπωρο του 2020, αρκεί να δοθεί κάποια μορφή στήριξης τώρα.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις