Ο Επίτροπος Γεωργίας της ΕΕ προειδοποιεί για τις κρατικές ενισχύσεις στον αγροτικό τομέα

Η υπερβολική χρήση κρατικής ενίσχυσης για τη διάσωση αγωνιζόμενων αγροτών κατά τη διάρκεια της κρίσης COVID-19 θα μπορούσε να προκαλέσει ανησυχία για την ενιαία αγορά και τον θεμιτό ανταγωνισμό στα κράτη μέλη, σύμφωνα με τον Ευρωπαίο Επίτροπο για τη γεωργία, Janusz Wojciechowski.

Οι κανόνες της ΕΕ για τις κρατικές ενισχύσεις για τη γεωργία χαλαρώθηκαν προσωρινά κατά τη διάρκεια της πανδημίας για να βοηθήσουν τους τομείς που δεν καλύπτονται από τα μέτρα στήριξης που θεσπίζονται στον κανονισμό για την κοινή οργάνωση αγοράς. Η ΚΟΑ αποτελεί το δίχτυ ασφαλείας για τους αγρότες σε περίπτωση κρίσεων στην αγορά, αντισταθμίζοντας, για παράδειγμα, τις καταρρέουσες τιμές.

Το νέο χαλαρό αντιμονοπωλιακό πλαίσιο αύξησε τις κρατικές ενισχύσεις στους αγρότες έως και 100.000 ευρώ, ποσό που μπορεί να συμπληρωθεί από τη λεγόμενη ενίσχυση de minimis, ένα είδος εθνικής στήριξης ειδικά για τον γεωργικό τομέα που μπορεί να χορηγηθεί χωρίς προηγούμενη έγκριση από το Επιτροπή.

Πρόσφατα, το ανώτατο όριο αυτής της ενίσχυσης αυξήθηκε σε 20.000 ευρώ και έως 25.000 ευρώ σε συγκεκριμένες περιπτώσεις. Αυτό σημαίνει ότι η συνολική εθνική στήριξη που μπορεί να χορηγηθεί ανά αγρόκτημα ανέρχεται σε 120.000 ευρώ ή 125.000 ευρώ.

Την Τετάρτη του Συμβουλίου Αγροτικής ΕΕ της ΕΕ (13 Μαΐου), ο Wojciechowski ενημέρωσε τον υπουργό ότι, μέχρι στιγμής, οκτώ κράτη μέλη έχουν επωφεληθεί από το νέο προσωρινό πλαίσιο, θέτοντας σε εφαρμογή ειδικά σχέδια για τη γεωργία για περίπου 1,23 εκατομμύρια ευρώ.

Ωστόσο, μόνο μία χώρα - η Ολλανδία - αντιπροσωπεύει περίπου το ήμισυ του συνολικού ποσού των κρατικών ενισχύσεων στον γεωργικό τομέα που έχει εγκριθεί από τον εκτελεστικό φορέα της ΕΕ.

Τη Δευτέρα (11 Μαΐου), η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έδωσε το προβάδισμα σε ένα ρεκόρ καθεστώτος κρατικών ενισχύσεων ύψους 650 εκατομμυρίων ευρώ για να αποζημιώσει τις ολλανδικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τομέα της ανθοκομίας, της κηπουρικής και της πατάτας για τις ζημίες που υπέστησαν λόγω του κοροναϊού.

Το ολλανδικό καθεστώς ενισχύσεων, ένα από τα υψηλότερα επιτρεπόμενα στον τομέα της γεωργίας, θα διαθέσει 600 εκατομμύρια ευρώ σε αγρότες και εμπόρους στον τομέα της ανθοκομίας και εταιρείες στον ειδικό τομέα της κηπουρικής για την αγορά υπηρεσιών τροφίμων.

Ο ολλανδικός διακοσμητικός τομέας έχει κύκλο εργασιών 7 δισεκατομμυρίων ευρώ ετησίως, εκ των οποίων 6,2 ευρώ είναι εξαγωγές, αντιπροσωπεύοντας το 10% της συνολικής εξαγωγής γεωργικών αγαθών στην Ολλανδία. Ο τομέας εκτιμά ότι θα χαθούν τουλάχιστον 1,3 δισεκατομμύρια ευρώ ως αποτέλεσμα της πτώσης των εξαγωγών.

Αν και η αγορά λουλουδιών έχει ήδη καταρρεύσει, δεν λαμβάνει επιδοτήσεις και δεν έχει πρόσβαση στο δίχτυ ασφαλείας της ΚΟΑ σε περίπτωση κρίσης της αγοράς. Ο διακοσμητικός τομέας της ΕΕ απασχολεί 760.000 άτομα και έχει κύκλο εργασιών 48 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Η «ολλανδική ανισορροπία» στον τομέα των γεωργικών ειδών διατροφής δημιουργεί το ίδιο αμφισβητούμενο μοτίβο που έχει δει τη Γερμανία να εκμεταλλεύεται στο έπακρο το πλαίσιο κρατικών ενισχύσεων έκτακτης ανάγκης, το οποίο επικρίθηκε διότι θέτει σε κίνδυνο ανταγωνιστικούς όρους στην ενιαία αγορά.

Στην ερώτηση για το εάν αυτή η ανισορροπία θα μπορούσε να είναι ένας λόγος ανησυχίας στον ανταγωνισμό μεταξύ των αγροτών σε διαφορετικά κράτη μέλη, ο Wojciechowski απάντησε ότι πρόκειται για «ειδική κατάσταση» και πρόσθεσε: «Πρέπει να παρακολουθούμε την κατάσταση, επειδή υπάρχει κίνδυνος να μην είναι καλό για τον θεμιτό ανταγωνισμό και την κοινή αγορά.»

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις