Ημαθία: Εργάτες γης για τρίμηνη απασχόληση από Αλβανία ζητούν οι αγρότες

Ξεκίνησαν να έρχονται εργάτες γης από την γειτονική χώρα, την Αλβανία, με τη διαδικασία της μετάκλησης ώστε να εργαστούν στα χωράφια των Ελλήνων παραγωγών.. Καθώς οι εργασίες έχουν αρχίσει ,οι αγρότες αναμένουν από τον υπουργό κ. Βορίδη να ανακοινώσει την επίσημη εγκύκλιο ώστε να μπορούν να πληρώνονται με εργόσημο οι εργάτες γης.

Οι μετακλητοί εργάτες γης από το εξωτερικό έρχονται για τρίμηνη απασχόληση καθώς μπορεί να επεκταθεί και σε εξάμηνη με αποτέλεσμα αυτό να μην δικαιολογεί την έκδοση εργοσήμων. Όμως, τα πρόστιμα για τη μη δηλωμένη εργασία είναι εξοντωτικά και υψηλά για τον κάθε εργαζόμενο, σε αυτόν που τους απασχολεί.

Μετά  από επικοινωνία του agrocapital.gr με τους αγρότες λένε: « Αρχικά ο Υπουργός κ. Βορίδης υποσχέθηκε σε αγρότες και ομάδες παραγωγών ότι η πληρωμή των εργατών γης από τις γειτονικές χώρες θα γίνεται με εργόσημα. Από την άλλη πλευρά όμως δεν έχει εκδοθεί καμία επίσημη εγκύκλιος που να επιβεβαιώνει την υπόσχεση του κ. Βορίδη με αποτέλεσμα οι αγρότες να συνεχίζουν να έχουν ανησυχητικές σκέψεις για την πληρωμή των εργατών γης με εργόσημα ή ΙΚΑ και να γίνονται άσκοπες κινήσεις.Πρέπει άμεσα η κυβέρνηση να ξεκαθαρίσει το θέμα. Ξεκινά η περίοδος συγκομιδής για τα κεράσια, βερίκοκα,το αραίωμα ροδάκινων και οσονούπω το μάζεμα τους αλλά δεν υπάρχουν χέρια»

Μόνο στην περιοχή της Ημαθίας και Πέλλας οι ανάγκες για εργάτες για τους απομένουν μήνες αγγίζουν τους 10.000 σε σχέση με άλλες περιοχές.

Οι αγρότες ζητούν άμεση και σύντομη απάντηση διότι η συγκεκριμένη χρονική περίοδος είναι σημαντική για την παραγωγή και τους παραγωγούς.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις