Η Τήνος ενάντια στα αιολικά με βίαια επεισόδια και συλλήψεις

Τεταμένο είναι το κλίμα στο νησί της Τήνου μετά τα βίαια επεισόδια μεταξύ ΜΑΤ και κατοίκων την Τετάρτη (20 Μαΐου), με τους τελευταίους να προσπαθούν για άλλη μια φορά να σταματήσουν τις εργασίες εγκατάστασης αιολικού πάρκου στην περιοχή Πράσα. Η ένταση των δύο πλευρών μεταφέρθηκε αργότερα έξω από το ΑΤ Τήνου όπου εκτυλίχθηκαν πρωτοφανείς σκηνές με κατοίκους να ζητούν την αποχώρηση των διαδηλωτών από το τμήμα.

Οι κάτοικοι τονίζουν ότι οι γιγαντιαίες ανεμογεννήτριες που σχεδιάζεται να τοποθετηθούν κοντά σε δύο χωριά εξαιρετικής ομορφιάς, Καρδιανή και Υστέρνια της Τήνου, θα αλλοιώσουν το φυσικό τοπίο του νησιού, ενώ ακόμα δεν έχουν υπολογιστεί άλλες επιπτώσεις όπως ο θόρυβος, τόσο στην άγρια ζωή όσο και στους κατοίκους.

Σχεδόν 16 χρόνια μετά το ξεκίνημα των αδειοδοτικών διαδικασιών για την εγκατάσταση αιολικών πάρκων στο νησί της Παναγίας  «έπεσαν» μέσα στην περίοδο της πανδημίας τα πρώτα μπετά για την κατασκευή της μίας από τις τρεις βάσεις για το αιολικό πάρκο, ενώ χθες οργανώθηκε αντίστοιχη επιχείρηση για την κατασκευή της δεύτερης βάσης.

«Είμαστε ενάντιοι σε κάθε μορφή ανεμογεννήτριας. Έχουμε μηδενική ανοχή σε ανεμογεννήτριες. Πιστεύουμε ότι θα βιάσουν και θα κακοποιήσουν το λιτό και απέριττο τηνιακό περιβάλλον», δήλωσε στο ehnos.gr ο δήμαρχος Τήνου, Ιώαννης Σιώτος με αφορμή και τις νέες κινητοποιήσεις των κατοίκων του νησιού οι οποίοι αντιδρούν στην εκτέλεση του έργου και πρόσθεσε: «Έχουμε ξεχάσει όλοι ότι βρισκόμαστε σε πανδημία, ότι έχουμε θωρακίσει το νησί και στέλνονται από την Ελληνική Αστυνομία ισχυρές δυνάμεις από τα γύρω νησιά για να περιφρουρήσουν το έργο. Πώς επιτρέπεται στην εταιρεία να ξεκινήσει εργασίες εν μέσω πανδημίας;». Μετα τα χθεσινά επεισόδια ο δήμαρχος Τήνου έστειλε και νέες επιστολές προς Βουλευτές του νομού Κυκλάδων ζητώντας την παρέμβασή τους ενώ διαμαρτυρία για την στάση της αστυνομίας εστάλη τόσο στον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη όσο και στον Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας.

«Ζητούμε αστυνομικές δυνάμεις το Δεκαπενταύγουστο ή το καλοκαίρι που δεκαπλασιάζεται ο κόσμος στα νησιά και δεν μπορούν να ρθουν. Και δύο φορές για να βοθηθεί ο επενδυτής και να γίνουν επενδύσεις έγινε ολόκληρη αστυνομική επιχείρηση» είπε στο ethnos.gr η έπαρχος Τήνου και πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Νοτίου Αιγαίου Αναστασία Δεληγιάννη – Άσπρου.

Από την Ελευθεριακή Πρωτοβουλία Νάξου

«Την Τετάρτη 20/05/20 το πρωί στην Τήνο η κυβέρνηση στέλνει για άλλη μια φορά αστυνομικές δυνάμεις για να αντιπαρατεθούν με τους κατοίκους που σύσσωμοι αντιστέκονται στην καταστροφή του νησιού τους. Συγκεκριμένα, η εταιρεία Ενεργειακή Κυκλάδων ΕΠΕ προκειμένου να συνεχίσει την εγκατάσταση ανεμογεννητριών, προχωράει στη σκυροδέτηση των βάσεών τους. Ας σημειωθεί ότι την πρώτη βάση την έριξαν εν μέσω καραντίνας και υπό τις απειλές των προστίμων.
Στην Τήνο, το κράτος όχι μόνο αδιαφορεί για το λαϊκό αίσθημα που έχει εκδηλωθεί ηχηρά ενάντια στη βιομηχανία των αιολικών, αλλά επιστρατεύει και την καταστολή για να επιβάλλει στην τοπική κοινωνία τα συμφέροντα των μεγαλοεπενδυτών και των πολυεθνικών της ενέργειας με τις θυγατρικές τους. Εξάλλου, η κυβέρνηση με την πρόσφατη ψήφιση του αντιπεριβαλλοντικού νόμου έχει αποδείξει ότι, όχι μόνο συσστρατεύεται, αλλά και διευκολύνει τους επενδυτές στη ληστρική εκμετάλλευση και τη λεηλασία της φύσης.
Διατρανώνουμε την αλληλεγγύη μας στους αγωνιζόμενους Τηνίους και θα συναντηθούμε στα μέτωπα του αγώνα για την υπεράσπιση της φύσης και του δημόσιου πλούτου.»

Απορρίφθηκαν την Πέμπτη (21.5) τα ασφαλιστικά μέτρα από το Πρωτοδικείου Σύρου 

Tο επόμενο επεισόδιο της διαμάχης κατοίκων του νησιού και Δήμου με την εταιρία «ανέβηκε» την Πέμπτη (21 Μαΐου) στο Μονομελές Πρωτοδικείο της Σύρου όπου απορρίφθηκε η αίτηση προσωρινών ασφαλιστικών μέτρων που κατέθεσε ο Δήμος Τήνου κατά του επενδυτή και των συνεργατών του προκειμένου να ανασταλούν οι εργασίες. Τα μέτρα στρέφονταν κατά της εταιρείας «ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΚΥΚΛΑΔΩΝ Ε.Π.Ε.» που διαχειρίζεται το έργο άλλα και κατά του ντόπιου επιχειρηματία και της εταιρείας του «ΒΙΔΑΛΗΣ ΜΠΕΤΟΝ Α.Β.Ε.Ε.», ο οποίος προμηθεύει με τσιμέντο την εταιρία. Σε αυτήν, ο Δήμος επικαλέστηκε καταπάτηση δημόσιας έκτασης κατά τη διάρκεια των εργασιών, παραθέτοντας μάλιστα και σχετικούς χάρτες.

Επιτόπιος έλεγχος από τη Διεύθυνση Δασών την Παρασκεύη (22.5)

Το πρωί της Παρασκευής (10π.μ.) θα πραγματοποιηθεί επιτόπιος έλεγχος από την Διεύθυνση Δασών του νησιού-με τη συμμετοχή κλιμακίου μηχανικών - μετά από κατεπείγουσα καταγγελία του Δήμου προκειμένου να διαπιστωθεί αν έχει γίνει καταπάτηση των όρων της άδειας που έχει εκδοθεί. Από την εξέλιξη του ελέγχου θα καθοριστούν και οι επόμενες νομικές ενέργειες του δήμου Τήνου. 

Σχεδόν 16 χρόνια μετά το ξεκίνημα των αδειοδοτικών διαδικασιών για την εγκατάσταση αιολικών πάρκων στο νησί της Παναγίας «έπεσαν» μέσα στην περίοδο της πανδημίας τα πρώτα μπετά για την κατασκευή της μίας από τις τρεις βάσεις για το αιολικό πάρκο, ενώ χθες οργανώθηκε αντίστοιχη επιχείρηση για την κατασκευή της δεύτερης βάσης.

«Είμαστε ενάντιοι σε κάθε μορφή ανεμογεννήτριας. Έχουμε μηδενική ανοχή σε ανεμογεννήτριες. Πιστεύουμε ότι θα βιάσουν και θα κακοποιήσουν το λιτό και απέριττο τηνιακό περιβάλλον», δήλωσε στο ehnos.gr ο δήμαρχος Τήνου, Ιώαννης Σιώτος με αφορμή και τις νέες κινητοποιήσεις των κατοίκων του νησιού οι οποίοι αντιδρούν στην εκτέλεση του έργου και πρόσθεσε: «Έχουμε ξεχάσει όλοι ότι βρισκόμαστε σε πανδημία, ότι έχουμε θωρακίσει το νησί και στέλνονται από την Ελληνική Αστυνομία ισχυρές δυνάμεις από τα γύρω νησιά για να περιφρουρήσουν το έργο. Πώς επιτρέπεται στην εταιρεία να ξεκινήσει εργασίες εν μέσω πανδημίας;». Μετα τα χθεσινά επεισόδια ο δήμαρχος Τήνου έστειλε και νέες επιστολές προς Βουλευτές του νομού Κυκλάδων ζητώντας την παρέμβασή τους ενώ διαμαρτυρία για την στάση της αστυνομίας εστάλη τόσο στον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη όσο και στον Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας.

«Ζητούμε αστυνομικές δυνάμεις το Δεκαπενταύγουστο ή το καλοκαίρι που δεκαπλασιάζεται ο κόσμος στα νησιά και δεν μπορούν να ρθουν. Και δύο φορές για να βοθηθεί ο επενδυτής και να γίνουν επενδύσεις έγινε ολόκληρη αστυνομική επιχείρηση» είπε στο ethnos.gr η έπαρχος Τήνου και πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Νοτίου Αιγαίου Αναστασία Δεληγιάννη – Άσπρου.

Να τοποθετηθούν σε ερημικά νησιά

Όλα αυτά τα χρόνια κάτοικοι και Δήμος έχουν προσφύγει σε δεκάδες νομικά και ένδικα μέσα προκειμένου να ακυρώσουν την τοποθέτηση των ανεμογεννητριών η οποία όπως υποστηρίζουν οι περισσότεροι κάτοικοι του νησιού θα καταστρέψει το φυσικό κάλος και θα τραυματίσει ανεπανόρθωτα τον παραδοσιακό χαρακτήρα του. Αγκάθι στην προσπάθειά τους αποτελεί η απορριπτική εισήγηση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) στο οποίο και είχαν προσφύγει νια να ακυρωθεί το έργο.

Σύμφωνα με τον υπουργό Περιβάλλοντος κ. Χατζηδάκη από την στιγμή που υπάρχει δεδικασμένο το υπουργείο οφείλει να σεβαστεί τις δικαστικές αποφάσεις και να μην σταματήσει το έργο. «Μπορούν να πάνε και να τις τποθετήσουν σε ερημικά νησιά, στη θάλασσα όχι σε κυκλαδίτικο τοπίο» πρότεινε ο κ. Σιώτος. Στη μακρά δικαστική διαμάχη των δύο πλευρών εκκρεμούν αποφάσεις εμπράγματων αγωγών και αγωγή νομής που έχει καταθέσει ο Δήμος κατά της εταιρείας προκειμένου να ματαιωθεί η δημιουργία του αιολικού πάρκου.

ΠΗΓΗ

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις