Οι αγρότες των ΗΠΑ ανησυχούν καθώς οι τιμές των καλλιεργειών μειώνονται

Ο Dave Burrier οδήγησε το τρακτέρ του σε ένα χωράφι, ακολουθώντας ένα χάρτη GPS καθώς προσπάθησε να φυτέψει όσο το δυνατόν περισσότερο καλαμπόκι εν μέσω της κίτρινης και πράσινης σίκαλης που καλύπτει το έδαφος.

Η προσπάθεια να πάρει μια τεράστια απόδοση από τις καλλιέργειές του στην αγροτική Μέριλαντ είναι πώς ο Burrier ελπίζει να περάσει ακόμη μια ακόμη αβέβαιη χρονιά, γεμάτη από διαταραχές της αγοράς που προκαλούνται από την πανδημία COVID-19 και τις νέες εμπορικές εντάσεις μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Κίνας.

«Είχαμε τόσο μεγάλη διάβρωση των τιμών που ουσιαστικά είμαστε κάτω από το κόστος παραγωγής. Πρέπει να καταλάβουμε πώς να διαχειριστούμε και να αυξήσουμε το κέρδος», δήλωσε ο Burrier στο AFP.

«Αυτό είναι πιο δύσκολο από το να φυτέψεις αυτό το καλαμπόκι.»

Οι Αμερικανοί αγρότες που καλλιεργούν καλαμπόκι και σόγια - οι μεγαλύτερες καλλιέργειες στη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου - ήλπιζαν να ανακάμψουν φέτος αφού η Ουάσινγκτον και το Πεκίνο κατέληξαν σε ανακωχή στον πολυετή εμπορικό τους πόλεμο, η οποία περιελάμβανε τη δέσμευση να αγοράσουν περισσότερα αμερικανικά αγροτικά αγαθά.

Αλλά ο κοροναϊκός χτύπησε πριν γίνουν αισθητές τα οφέλη αυτής της συμφωνίας, διαταράσσοντας τη μεταφορά και τις εργασίες στα σφαγεία, μειώνοντας τη ζήτηση, ενώ η παγκόσμια πτώση της τιμής του πετρελαίου έκλεισε τα εργοστάσια αιθανόλης και βιοκαυσίμων.

«Είναι κάπως απαίσιο», είπε η σύζυγος του Dave, Linda Burrier, αγρότης σόγιας που υπηρετεί στο United Soybean Board, το διοικητικό όργανο της σοδειάς στις ΗΠΑ.

«Οι αγρότες είναι ένας από τους πιο πιστούς ανθρώπους εκεί», είπε. «Βάζεις έναν σπόρο στο έδαφος, περιμένεις να βγάλεις μια σοδειά από αυτό».

Αντιμετωπίζοντας μια έλλειψη προσφοράς, το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ προβλέπει ότι η μέση τιμή γεωργικής εκμετάλλευσης για το καλαμπόκι θα μειωθεί στο χαμηλότερο επίπεδο σε 14 χρόνια κατά την καλλιεργητική περίοδο 2020-2021. Οι τιμές της σόγιας αναμένεται επίσης να μειωθούν.

Και μια μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Ιλινόις και το κρατικό πανεπιστήμιο του Οχάιο νωρίτερα αυτό το μήνα προέβλεψε ότι ακόμη και με πληρωμές από κυβερνητικά προγράμματα δικτύων ασφαλείας, οι αγρότες καλαμποκιού και σόγιας αντιμετωπίζουν συνολικές απώλειες εσόδων από 8,5 δισεκατομμύρια δολάρια έως 10,2 δισεκατομμύρια δολάρια εν μέσω της πανδημίας.

Η διοίκηση του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ ξόδεψε 28 δισεκατομμύρια δολάρια το 2018 και το 2019 για να βοηθήσει τους αγρότες να πληγωθούν από τον εμπορικό πόλεμο και δεσμεύτηκε άλλα 16 δισεκατομμύρια δολάρια φέτος για να αντισταθμίσει τις διαταραχές της αγοράς.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις