Ζημιές σε Εσπεριδοειδή, Σταφύλια, Σύκα έφερε ο καύσωνας

Οι ζημιές από τις θερμοκρασίες που ξεπέρασαν και τους 40 βαθμούς σε ορισμένες περιοχές, δεν αφορούν μόνο την ελαιοκαλλιέργεια.

Όσο περνούν οι ημέρες φαίνονται και πιο ξεκάθαρα οι ζημιές στον πρωτογενή τομέα της παραγωγής, από το σφοδρό κύμα καύσωνα που σάρωσε τη χώρα εντός του Μαΐου.

Για παράδειγμα, όπως δήλωσε μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο κ. Γιάννης Μαυρογιάννης, παραγωγός εσπεριδοειδών από το Άργος «υπάρχουν ζημιές σε πολλά κτήματα με πορτοκάλια, που βρίσκονταν στην ανθοφορία λόγω του καύσωνα που χτύπησε και την περιοχή μας. Βέβαια, όσο ποτίσμα πριν και προσέξαμε τα δέντρα πολύ, τώρα δεν έχουμε πρόβλημα. Τα δέντρα, των οποίων η συγκομιδή ολοκληρώθηκε πριν ένα μήνα περίπου είχαν υψηλά ποσοστά ανθοφορίας, αλλά τώρα σίγουρα υπάρχει πρόβλημα που θα φανεί και στην πορεία».

Σύμφωνα με τον Ηλία Μαυράκη, γεωπόνο με κατάστημα αγροτικών εφοδίων στο Νεοχώρι Μεσολογγίου, εκτός της ελιάς, πρόβλημα από τις πολύ υψηλές θερμοκρασίες, που επικράτησαν στην περιοχή, θα αντιμετωπίσουν και τα ξινά, αφού πολλά κτήματα ήταν στο στάδιο της καρπόδεσης. Όπως μας εξηγεί ο ίδιος, πρόβλημα σίγουρα θα υπάρξει και από την απότομη μεταβολή της θερμοκρασίας-υγρασίας στα δέντρα, κάτι όμως που θα φανεί πιο καθαρά το επόμενο διάστημα και όχι τώρα. Όπως λέει ο κ. Μαυράκης, υπήρχε ένας τρόπος να μετριαστούν οι συνέπειες με ορμόνες και ποτίσματα, ωστόσο, δεν μπορεί όλοι οι παραγωγοί, να έχουν κινηθεί έτσι, οπότε θα υπάρχει θέμα.

Μειωμένη παραγωγή αναμένουν τη νέα χρονιά οι παραγωγοί εσπεριδοειδών στις πιο πολλές ζώνες παραγωγής

Σημειωτέον ότι ζημιές στα εσπεριδοειδή αναφέρονται και σε άλλες περιοχές της χώρας και ιδίως στην Πελοπόννησο.

Απώλειες σε πρώιμα σταφύλια και σύκα

Εκτός των παραπάνω, όπως ανέφεραν στον ΑγροΤύπο, αμπελουργοί διάφορες περιοχές της Κρήτης, φαίνεται πως υπάρχει μεγάλο πρόβλημα από τον καύσωνα που σάρωσε το νησί για μια βδομάδα και τα σταφύλια και συγκεκριμένα τις πρώιμες ποικιλίες.

Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες, εκφράζονται φόβοι ότι επιπτώσεις στην παραγωγή, θα έχουμε και στο σύκο, που οι υψηλότατες θερμοκρασίες το βρήκαν σε κρίσιμο στάδιο.

Επιβεβαιώνει τις ζημιές στην ελαιοπαραγωγή ο ΑΣ Πύργου

Την περασμένη Παρασκευή περιγράψαμε σε ρεπορτάζ μας (δείτε πατώντας εδώ), τις ζημιές που προξένησε ο καύσωνας στην ελαιοπαραγωγή.

Όσο μάλιστα περνούν οι ημέρες και νέες περιοχές, προστίθενται στον κατάλογο των πληγέντων.

Ανακοίνωση, στην οποία περιγράφει αναλυτικά τις ζημιές που έχουν ήδη διαπιστωθεί στην ελαιοπαραγωγή από τον καύσωνα των προηγούμενων ημερών εξέδωσε και ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Πύργου.

Στην ανακοίνωσή του ο ΑΣ αναφέρει τα ακόλουθα:

«Μεγάλες ζημιές διαπιστώθηκαν ήδη από τους ελαιοπαραγωγούς από τον καύσωνα 16-18 Μαΐου, ο οποίος καθώς φαίνεται επηρέασε σε μεγάλο βαθμό τα άνθη και την καρπόδεση στα ελαιόδεντρα με αποτέλεσμα μεγάλο οικονομικό πλήγμα στο αγροτικό εισόδημα. Τα διαφαινόμενα προβλήματα στην επερχόμενη σοδειά δημιουργούν εκρηκτικό περιβάλλον για τους παραγωγούς σε συνδυασμό με τις εξευτελιστικές τιμές του ελαιολάδου και την χαμηλή ζήτηση.

Ο Α.Σ. Πύργου και το διοικητικό συμβούλιο εκτιμούσε την φετινή παραγωγή σε ελαιόλαδο πριν τον καύσωνα σε 55.000-62000 τόνους αλλά από τις υψηλές θερμοκρασίες που σε κάποια σημεία της Ηλείας έφτασαν σύμφωνα με τις μετεωρολογικές μετρήσεις τους 40,3 – 40,6°C η ζημία στα άνθη και την καρπόδεση έφτασε το 82-88%. Παρ’ όλα αυτά δεν υπήρξε κανένα ενδιαφέρον από τις αρμόδιες αρχές να γίνει επιτόπιος έλεγχος για την εκτίμηση της ζημίας που υπέστη ο Ηλείος αγρότης. Ζητάμε από τον ΕΛΓΑ-ΠΣΕΑ να προβούν σε άμεσους επιτόπιους δειγματοληπτικούς ελέγχους ώστε οι παραγωγοί να είναι σε θέση να κάνουν άμεσα τις δηλώσεις τους και να αποζημιωθούν.

Ζητάμε την άμεση κινητοποίηση του διοικητή του ΕΛΓΑ Πάτρας, δημάρχους, Πέριφερειάρχες και βουλευτές του νομού να πάρουν θέση και να ξεκινήσουν ενέργειες προς την διαφύλαξη του αγροτικού εισοδήματος και την αποζημίωση των αγροτών. (Η ίδια αδιαφορία είχε παρατηρηθεί και το 2012 και ενώ από τις αρμόδιες αρχές διαπιστώθηκε ζημιά 50% στην παραγωγή οι αγρότες δεν έχουν αποζημιωθεί ακόμα). Ζητάμε άμεση κινητοποίηση και αποζημίωση για τους Ηλείους αγρότες».

ΠΗΓΗ

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις