Η Επιτροπή αυξάνει τις δαπάνες του δεύτερου πυλώνα της ΚΑΠ για την επίτευξη της Πράσινης Συμφωνίας

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε την ενίσχυση του Ευρωπαϊκού Γεωργικού Ταμείου Αγροτικής Ανάπτυξης (ΕΓΤΑΑ) με επιπλέον 20 δισεκατομμύρια ευρώ για τη στήριξη του οικολογικού τομέα της ΕΕ, χρησιμοποιώντας την πρόσφατα αποκαλυφθείσα στρατηγική Farm to Fork (F2F) ως όχημα.

Την Τετάρτη (27 Μαΐου), η Επιτροπή πρότεινε αύξηση του ποσού που διατέθηκε στις επιδοτήσεις γεωργικής εκμετάλλευσης του μπλοκ κατά 24 δισεκατομμύρια ευρώ σε σύγκριση με την προσφορά της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚAΠ) που υποβλήθηκε τον Ιούνιο του 2018.

Η προσαρμογή επηρεάζει θετικά το ταμείο αγροτικής ανάπτυξης - τον δεύτερο πυλώνα της ΚΑΠ - με αύξηση 15 δισεκατομμυρίων ευρώ που παρέχεται από το σχέδιο διάσωσης «Next Generation EU» και 5 δισεκατομμύρια ευρώ από την ενημερωμένη πρόταση πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου (ΠΔΠ).

Η προτεινόμενη κατανομή του προϋπολογισμού για τον δεύτερο πυλώνα ανέρχεται τώρα σε 90 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ οι άμεσες πληρωμές σε γεωργούς και οι δαπάνες που σχετίζονται με την αγορά, οι οποίες μαζί αποτελούν τον πρώτο πυλώνα της ΚΑΠ, θα αυξηθούν κατά 4 δισεκατομμύρια ευρώ επιπλέον, για ένα συνολικό ποσό 258 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Η Επιτροπή έκανε μια στροφή σε σύγκριση με την πρόταση της ΚΑΠ για το 2018, όπου το ταμείο αγροτικής ανάπτυξης επλήγη από σοβαρές περικοπές, μειώνοντας κατά περίπου 30% σε σύγκριση με τον προϋπολογισμό της ΚΑΠ 2014-2020.

Ωστόσο, η νέα πρόταση εξακολουθεί να αντιπροσωπεύει μείωση περίπου 10% σε σύγκριση με τις δαπάνες του ΕΓΤΑΑ για την τρέχουσα περίοδο προγραμματισμού.

Ο πρόεδρος της επιτροπής γεωργίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο Γερμανός ευρωβουλευτής Norbert Lins, χαιρέτισε το πεζοπορωμένο ΕΓΤΑΑ καθώς οι υψηλότερες φιλοδοξίες και οι αυξημένες απαιτήσεις πρέπει να μεταφράζονται σε υψηλότερη χρηματοδότηση για μέτρα αγροτικής και αγροτικής ανάπτυξης.

«Η θέση μας δεν έχει αλλάξει: επιμένουμε ότι ο προϋπολογισμός μετά το 2020 για την αγροτική πολιτική της ΕΕ δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να είναι μικρότερος από τον τρέχοντα», δήλωσε ο Λινς.

Σύμφωνα με την Επιτροπή, η αύξηση του τομέα αγροτικής ανάπτυξης θα στηρίξει τους αγρότες και τις αγροτικές περιοχές στην πραγματοποίηση των απαραίτητων διαρθρωτικών αλλαγών για την εφαρμογή της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας και, ειδικότερα, θα στηρίξει τους φιλόδοξους στόχους που έθεσε η νέα βιοποικιλότητα και το Farm to Fork (F2F ).

Παρουσιάστηκε την περασμένη εβδομάδα, το F2F είναι η νέα ορόσημη πολιτική τροφίμων της ΕΕ που αποτελείται από 27 δράσεις που θα στοχεύουν στο να καταστήσουν το ευρωπαϊκό σύστημα τροφίμων παγκόσμιο πρότυπο βιωσιμότητας.

Το F2F έχει τεθεί «στην καρδιά της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας», αναφέρει η επίσημη ανακοίνωση, αλλά ο Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Frans Timmermans τόνισε ότι είναι επίσης «κεντρικό στοιχείο του σχεδίου ανάκαμψης της ΕΕ».

Η Κατερίνα Βρούμπλοβα, ανώτερη σύμβουλος πολιτικής της οργάνωσης αγροτών COPA-COGECA, χαιρέτισε στο Twitter την ώθηση των δαπανών αγροτικής ανάπτυξης, η οποία θα χρειαστεί πολύ τα επόμενα χρόνια καθώς θα προσαρμοστούν στη νέα πραγματικότητα μετά την κρίση.

Ωστόσο, για την Greenpeace, η προσθήκη στα ταμεία αγροτικής ανάπτυξης είναι "λίγο φιλικό" προς το περιβάλλον συγκριτικά με το τεράστιο πρόβλημα άμεσων πληρωμών.

«Για μια υγιή ανάκαμψη, η Επιτροπή θα πρέπει να καταργήσει την ΚΑΠ και να την αντικαταστήσει με ένα σύστημα που ξοδεύει δημόσια χρήματα με βάση τα δημόσια αγαθά που παράγουν οι αγρότες», δήλωσε ο Sini Eräjää, υπεύθυνος της Greenpeace για τα δάση και τη γεωργία της ΕΕ.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις