Οι Ιταλοί αγρότες αντιμετωπίζουν ένα αβέβαιο μέλλον

Η γεωργία στην Ιταλία είναι μεγάλη επιχείρηση. Σύμφωνα με τη Confagricoltura, τη Γενική Ιταλική Συνομοσπονδία Γεωργίας, η βιομηχανία απασχολεί 1,13 εκατομμύρια άτομα, περισσότερα από οποιαδήποτε άλλη χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αξίζει 62,8 δισεκατομμύρια δολάρια για την οικονομία, ένα ποσοστό πίσω από τη Γαλλία και τη Γερμανία.

Αλλά η βιομηχανία εξαρτάται σχεδόν εξ ολοκλήρου από ξένους εργάτες, με περίπου 350.000 εποχιακούς εργαζόμενους που συνήθως προσλαμβάνονται από το εξωτερικό. Φέτος, λόγω της πανδημίας COVID-19, πολλοί δεν μπόρεσαν να ταξιδέψουν στην Ιταλία, αφήνοντας τη γεωργική βιομηχανία με μια καταστροφική έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού.

Μια επιχείρηση που αισθάνεται τον πόνο του αντίκτυπου του ιού είναι η φάρμα Bagolino Giuliana στη βόρεια περιοχή της Βερόνας της Ιταλίας, όπου ήρθε η ώρα να συλλέξουν φράουλες. Ο ιδιοκτήτης του αγροκτήματος, Roberto Bogoni, λέει ότι το συνηθισμένο προσωπικό του φτάνει κυρίως από τη Σερβία και την Κροατία.

"Εάν τα προϊόντα μου δεν συλλεχθούν, θα απορριφθούν. Θα έπρεπε να είχα 25 άτομα για να βοηθήσω και θα έπρεπε να είχαν έρθει, αλλά όλα μολύνθηκαν", είπε στο CGTN Europe.

"Ακόμα κι αν ήταν υγιείς, βρέθηκα την τελευταία στιγμή χωρίς προσωπικό."

Όπως πολλοί που είναι απελπισμένοι να βρουν νέους εργαζόμενους στη βιομηχανία, ο Μπογκόνι στράφηκε στους ντόπιους, αλλά λέει ότι οι άπειροι Ιταλοί αγωνίστηκαν στα χωράφια. Πολύ λίγοι από τους νεοεισερχόμενους έχουν συλλέξει στο παρελθόν και δεν έχουν συνηθίσει τις πρακτικές που εφαρμόζονται. Οι φράουλες, οι οποίες απαιτούν συγκομιδή από το έδαφος, είναι ιδιαίτερα δύσκολη για τη συγκομιδή.

Ο Μπογκόνι λέει ότι πολλοί Ιταλοί που έφτασαν στο αγρόκτημα εγκατέλειψαν μετά από μόλις δύο ημέρες εργασίας.

Ο Francesco Bussi, 31 ετών, είναι τεχνίτης δέρματος που δεν είχε εισόδημα κατά το lockdown. Αφού έψαξε για εναλλακτικές ευκαιρίες εργασίας, προσλήφθηκε στο αγρόκτημα Bagolino Giuliana. Ωστόσο, όπως και πολλοί άλλοι, δεν έχει εμπειρία συγκομιδής, παρά το ότι έχει συνηθίσει να εργάζεται με τα χέρια του.

"Η καθημερινή πρόκληση αυτής της εργασίας είναι ότι είναι απαιτητική σε σύγκριση με τις άλλες δουλειές που έχω κάνει. Απαιτεί συνεχή προσπάθεια από το πρωί έως το βράδυ", είπε στο CGTN Europe.

Η ιταλική κυβέρνηση ανακοίνωσε ένα πακέτο βοήθειας ύψους 109 εκατομμυρίων δολαρίων που περιλαμβάνει μικρές επιχειρήσεις στη γεωργική βιομηχανία, αλλά ο Μπογκόνι λέει ότι δεν κατάφερε να εξασφαλίσει βοήθεια, πράγμα που σημαίνει καταστροφικές επιπτώσεις για τις φετινές καλλιέργειες.

Δείτε επίσης