Θανάσης Παιδής: Να λάβουν την αποζημίωση των 800 ευρώ όλοι οι δασεργάτες

Την αναγκαιότητα να προχωρήσει άμεσα η τροποποίηση της σχετικής Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ) ώστε να λάβουν την αποζημίωση ειδικού σκοπού των 800 ευρώ όλοι οι δασεργάτες–υλοτόμοι - είτε είχαν επιλέξει τη δίμηνη επιδότηση της ανεργίας το 2019, είτε το εποχικό επίδομα - θέτει με παρέμβασή του ο Θανάσης Παιδής.

Μετά από επικοινωνία που είχαν με τον κ. Παιδή εκπρόσωποι τοπικών Δασικών Συνεταιρισμών προκύπτει ότι ακόμη δεν έχει αρθεί ο διαχωρισμός που αντιμετωπίζουν οι δασεργάτες – υλοτόμοι, με αποτέλεσμα σημαντικός αριθμός εργαζομένων στον κλάδο να μην μπορεί να λάβει την αποζημίωση ειδικού σκοπού των 800 ευρώ.

Σχετικά με το ιστορικό του συγκεκριμένου θέματος, μετά την έκδοση της Κοινής Υπουργικής Απόφαση 16073/287/2020 (ΦΕΚ 1547/Β/22-4-2020), των Υπουργών Οικονομικών και Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, η οποία έχει τίτλο «Μέτρα στήριξης εργαζομένων ειδικών κατηγοριών, οι οποίοι πλήττονται σημαντικά λόγω των αρνητικών συνεπειών της εμφάνισης κορωνοϊού COVID -19», επεκτάθηκε η καταβολή της αποζημίωσης ειδικού σκοπού των 800 ευρώ και σε άλλες κατηγορίες εργαζομένων, μεταξύ των οποίων και οι δασεργάτες - υλοτόμοι.

Σύμφωνα με όσα προβλέπει η παραπάνω ΚΥΑ, δικαιούχοι της αποζημίωσης ειδικού σκοπού ορίζονται όσοι έλαβαν το ειδικό εποχικό βοήθημα του άρθρου 22 του ν. 1836/1989 κατά το χρονικό διάστημα Σεπτεμβρίου 2019 - Νοεμβρίου 2019, ενώ αποκλείονται οι δασεργάτες-υλοτόμοι που αντί για το εποχικό δικαίωμα επέλεξαν - όπως άλλωστε είχαν δυνατότητα - την δίμηνη επιδότηση ανεργίας το 2019.

Μετά από αυτόν τον διαχωρισμό προκύπτει πως σημαντικός αριθμός δασεργατών – υλοτόμων δεν μπορεί να λάβει την αποζημίωση ειδικού σκοπού των 800 ευρώ, ενώ θα πρέπει να καλύψει αυξημένες ανάγκες σ’ αυτήν την δύσκολη συγκυρία.

Παρά το γεγονός ότι έχει εκφραστεί η πολιτική βούληση να αντιμετωπιστεί η συγκεκριμένη ανισότητα, ακόμη δεν έχει προχωρήσει η τροποποίηση της Κοινής Υπουργικής Απόφαση. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα δασεργάτες – υλοτόμοι της Π.Ε. Λάρισας να ανησυχούν καθώς δεν μπορούν να προχωρήσουν τις διαδικασίες ώστε τελικά να λάβουν τα απαραίτητα, για την επιβίωση των ιδίων και των οικογενειών τους, 800 ευρώ.

Σε δήλωσή του ο Θανάσης Παιδής, καθώς έγινε δέκτης αυτών των ανησυχιών, επισημαίνει τα εξής: «Η χώρα μας - με την καθοδήγηση των επιστημόνων, τις αποφάσεις της Κυβέρνησης και την συμβολή των πολιτών – καταφέρνει να αντιμετωπίζει την υγειονομική κρίση που προκαλεί η πανδημία. Παράλληλα, με τα κυβερνητικά μέτρα που έχουν ληφθεί, εξελίσσεται η προσπάθεια ανάσχεσης των συνεπειών σε Κοινωνία και Οικονομία.

Στο πλαίσιο αυτό γίναμε δέκτες της αγωνίας που εκπέμπουν δασεργάτες – υλοτόμοι, οι οποίοι διαπιστώνουν ότι δεν μπορούν να λάβουν την αποζημίωση ειδικού σκοπού των 800 ευρώ, όπως άλλοι συνάδελφοί τους, για έναν καθαρά τεχνικό λόγο.

Καλούμε τα συναρμόδια Υπουργεία, τα οποία έχουν αποδείξει στην πράξη ότι αντιμετωπίζουν αντίστοιχες περιπτώσεις, να προχωρήσουν στην τροποποίηση της ΚΥΑ και να θέσουν τέρμα στον διαχωρισμό μεταξύ δασεργατών – υλοτόμων.

Άλλωστε θα πρέπει να σημειωθεί πως οι εργαζόμενοι στον συγκεκριμένο κλάδο διαμένουν ως επί το πλείστον σε ορεινές κοινότητες, στηρίζοντας τις τοπικές οικονομίες, σε κρίσιμες για τη χώρα περιοχές.

Από την πλευρά μας είμαστε και θα συνεχίσουμε να είμαστε πάντα κοντά στους δασεργάτες – υλοτόμους, όπως και σε όλους τους κατοίκους των ορεινών περιοχών, οι οποίοι παραμένουν στις εστίες τους και δίνουν ζωή στις κοινότητές τους» τόνισε ο Θανάσης Παιδής .

 

 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις