Γιατί η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία χρειάζεται ισχυρούς κανονισμούς μεθανίου

Οι εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου σε όλη την αλυσίδα εφοδιασμού πρέπει να κάνουν πολύ περισσότερα για να μειώσουν αμέσως τις εκπομπές μεθανίου. Και μπορούν, γράφει ο Maarten Wetselaar.

Ο Maarten Wetselaar είναι ο διευθυντής φυσικού αερίου και νέων ενεργειών στη Shell.

Πολλά είναι αβέβαια στον κόσμο από το COVID-19, αλλά ένα πράγμα παραμένει σταθερό - η ανάγκη περιορισμού της παγκόσμιας μέσης αύξησης της θερμοκρασίας στους 1,5 ° Κελσίου.

Πολλές κυβερνήσεις έχουν καταστήσει σαφές ότι θα συνεχίσουν να επιδιώκουν αυτόν τον στόχο και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συνεχίζει να προωθεί την Πράσινη Συμφωνία. Αυτό είναι ένα σύνολο πολιτικών και κανονισμών που επικεντρώνονται στην επίτευξη καθαρών μηδενικών εκπομπών στην ΕΕ έως το 2050.

Οι κυβερνήσεις δεν μπορούν να το αντιμετωπίσουν μόνοι τους. Οι εταιρείες πρέπει επίσης να αναλάβουν δράση. Από την πλευρά της, η Shell έχει θέσει μια νέα φιλοδοξία να είναι ενεργειακή επιχείρηση με εκπομπές μηδενικών εκπομπών έως το 2050 ή νωρίτερα.

Είτε προέρχονται από κυβερνήσεις είτε από εταιρείες, οι πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής επικεντρώνονται συνήθως στο διοξείδιο του άνθρακα (CO2). Η μείωση του CO2 είναι σωστή, πρέπει να συνεχιστεί… και δεν αρκεί.

Οι εκπομπές μεθανίου (CH4) πρέπει επίσης να αποτελούν βασικό μέρος ολιστικού σχεδίου για τον επιτυχημένο περιορισμό της υπερθέρμανσης του πλανήτη. Είναι ένα ισχυρό αέριο θερμοκηπίου που έχει πολύ υψηλότερη βραχυπρόθεσμη επίδραση στην υπερθέρμανση του πλανήτη από το CO2 όταν απελευθερώνεται στην ατμόσφαιρα.

Γι 'αυτό οι εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου σε όλη την αλυσίδα εφοδιασμού πρέπει να κάνουν πολλά περισσότερα για να μειώσουν αμέσως τις εκπομπές μεθανίου. Και μπορούν. Οικονομικές τεχνολογίες είναι διαθέσιμες για τον εντοπισμό και τη διόρθωση διαρροών μεθανίου, για παράδειγμα, για ολόκληρη τη βιομηχανία. Οι ενέργειες μπορούν - και πρέπει - να ληφθούν τώρα.

Ορισμένα τμήματα της βιομηχανίας ενέργειας σημειώνουν πρόοδο. Η Shell έθεσε τον δικό της στόχο για να διατηρήσει την ένταση των εκπομπών μεθανίου, για ενεργητικά πετρελαίου και φυσικού αερίου (συμπεριλαμβανομένου του υγροποιημένου φυσικού αερίου), κάτω από 0,20% έως το 2025. Οι εθελοντικές ενέργειες όπως αυτές είναι σωστές, πρέπει να συνεχιστούν… και εξακολουθούν να μην είναι αρκετές.

Αυτός είναι ο λόγος που τον περασμένο μήνα, η Shell - μαζί με την BP, το Ταμείο Περιβαλλοντικής Άμυνας, η Eni, η Equinor, η Σχολή Κανονισμών της Φλωρεντίας, η Repsol, το Rocky Mountain Institute, η Total και η Wintershall Dea - μοιράστηκαν συστάσεις με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, προτείνοντας πολιτικές μείωσης εκπομπές μεθανίου από τη βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Η ηγεσία της ΕΕ έχει σημασία. Δεδομένου ότι σχεδόν το ήμισυ του διεθνούς εμπορίου φυσικού αερίου στον κόσμο εισάγεται από την Ευρώπη, υπάρχει μια επιτακτική ευκαιρία για την Ευρώπη να μειώσει σημαντικά τις εκπομπές μεθανίου παγκοσμίως - εντός των συνόρων της καθώς και από τις εισαγωγές φυσικού αερίου.

Κατ 'αρχάς, οι πολιτικές είναι πιο αποτελεσματικές εάν είναι σαφές ακριβώς ποιο είναι το πρόβλημα. Επομένως, απαιτούνται υψηλής ποιότητας, επαληθευμένα δεδομένα για τις εκπομπές μεθανίου. Γι 'αυτό, από τώρα έως το 2023, εμείς - όλες οι εταιρείες και οι οργανισμοί πίσω από τις συστάσεις - προτείνουμε την καθιέρωση ενός ισχυρού προτύπου για την παρακολούθηση, την αναφορά και την επαλήθευση αυτών των εκπομπών.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις