Σύσκεψη με τον Ανδρέα Λυκουρέντζο στην Περιφέρεια  Πελοποννήσου

Τα προβλήματα που δημιούργησε στις καλλιέργειες ο πρόσφατος πρόωρος καύσωνας και τρόποι αντιμετώπισής τους θα αποτελέσουν το αντικείμενο σύσκεψης που θα γίνει στην έδρα της Περιφέρειας Πελοποννήσου, στην Τρίπολη, αύριο Τρίτη 2 Ιουνίου, στη 1 το μεσημέρι, υπό τον περιφερειάρχη Παναγιώτη Νίκα και παρουσία του προέδρου του Οργανισμού Ανδρέα Λυκουρέντζου. Στη σύσκεψη, στην οποία θα μετάσχουν στελέχη του ΕΛΓΑ και οι διευθυντές των ΔΑΟΚ από όλες τις Περιφερειακές Ενότητες, θα συζητηθούν μεταξύ άλλων, τα προβλήματα στην ελαιοκαλλιέργεια, όπως επίσης στις καλλιέργειες κερασιάς και βυσσινιάς.

Για το θέμα αυτά, ο περιφερειάρχης απέστειλε επιστολή προς τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ, στην οποία επισημαίνεται η ιδιαίτερα δυσχερής θέση στην οποία έχουν βρεθεί οι παραγωγοί κερασιών και βύσινων στην Π.Ε. Αρκαδίας. ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΑΡΓΑΛΙΑΝΩΝ Εξ άλλου, στο σοβαρό πρόβλημα που έχει δημιουργήσει ο πρόωρος καύσωνας στην ελαιοκαλλιέργεια στην περιοχή της Τριφυλίας αναφέρεται σε ανακοίνωσή του ο Αγροτικός Σύλλογος Γαργαλιάνων, στην Π.Ε. Μεσσηνίας. Σημειώνει χαρακτηριστικά ο Α.Σ. Γαργαλιάνων στη σχετική ανακοίνωσή του: “Ο Αγροτικος Συλλογος Γαργαλιανων, αφουγκραζόμενος την αγωνια χιλιαδων αγροτων, με την παρουσα ανακοινωση, θέλει να απευθυνθεί προς ολους οσους σχετιζονται με την αγροτικη πολιτικη (υπουργείο Γεωργιας, ΕΛΓΑ. , Διευθύνσεις Αγροτικης Οικονομιας) και ν’ αναδειξει την τεραστια ζημια που προκληθηκε στους ελαιώνες απο τις πρόσφατες ακραιες υψηλές θερμοκρασίες.

Επειδή οι ελαιώνες ηταν στο κρίσιμο σταδιο της καρποδεσης και γεννιόνται εύλογες αμφιβολιες για την παράγωγη του προσεχους χειμωνα, ζητουμε απο τον ΕΛΓΑ -καθότι τον πληρώνουμε με την Ενεργοποιηση της Επιδοτησης- να αποστείλει τάχιστα κλιμάκια καταγραφης κσι εκτιμησης των ζημιών και να προβει σε αποζημιωσεις προς ολους τους πληγέντες αγρότες. Επίσης, να υπενθυμισουμε προς την ηγεσια του ΕΛΓΑ οτι ο οργανισμός συντηρείται αποκλειστικά και μόνο με χρήματα των αγροτών, οι παρεχόμενες υπηρεσίες ειναι κατώτερες του αναμενομενου και εαν δεν πληρωθει στην ωρα του το χρεος αποστελλεται στην Εφορία, στερωντας απο τον αγρότη φορολογική ενημερότητα.

Οι ακραίες κλιματολογικες συνθήκες, σε συνδυασμό με το υψηλο κόστος παραγωγης και τις χαμηλες τιμες του ελαιολαδου καθιστουν το μελλον του αγροτη εξαιρετικα αβεβαιο. Χαμηλες τιμες αγροτικων προϊοντων, μειωση Κοινοτικων Ενισχυσεων, υψηλη φορολογια και ασφαλιστικο, Δασικοι χαρτες αισχροκερδεια εμπορων, υψηλο κοστος παραγωγης (τιμες λιπασματων, αγροεφοδιων, ημερομισθια) συνομολογουν οτι σε λιγα χρονια απο σημερα ο αγροτης θα εχει εξαφανισθει απο προσωπου γης. Απευθυνομαστε προς τα συναρμόδια υπουργεία που έχουν ευθύνη στην χαραξη αγροτικης πολιτικης να προχωρήσουν προς επιλυση των πασης φυσεως προβληματων των αγροτων, γιατί πολύ άπλα σε λιγα χρονια απο σημερα ο αγροτης δεν θα υπαρχει, η πρωτογενης παραγωγη θα εχει καταρρεύσει και εταιρειες θα αγοραζουν τα προϊοντα μας σ’ εξευτελιστικες τιμες και θα πωλουνται στους καταναλωτες πανακριβα.

Σταματήστε τον εμπαιγμό των αγροτών διοτι η καταστροφή μας θα ισοδυναμεί με καταστροφή του αγροτοδιατροφικου τομέα της Ελλάδας»

Πηγή: http://www.drt915.gr

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις