Νέα χρηματοδότηση της ΚΑΠ για να δοθεί προτεραιότητα στη βιωσιμότητα

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε τις προτάσεις της την περασμένη εβδομάδα, προσθέτοντας 26,4 δισ. Ευρώ στην πρόταση προϋπολογισμού για την κοινή αγροτική πολιτική (ΚΑΠ) του 2018. Η πρόταση της ΚΑΠ στο πλαίσιο του αναθεωρημένου πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου 2021-27 (ΠΔΠ) προβλέπει τώρα συνολικά 391,4 δισ. Ευρώ σε τρέχουσες τιμές, δήλωσε ο Wojciechowski σε δημοσιογράφους, 6 δισ. Ευρώ περισσότερο από ό, τι στην προηγούμενη οικονομική περίοδο.

«Είναι 2% υψηλότερο από τα επίπεδα χρηματοδότησης του 2020. Αυτό σημαίνει ότι ο τομέας θα λαμβάνει 2% περισσότερα κεφάλαια κάθε χρόνο από ό, τι έλαβε το 2020 », είπε.

Παράλληλα, οι ευρωβουλευτές χαιρέτισαν τις ενισχυμένες προτάσεις προμήθειας την Τρίτη καθώς αντάλλαξαν απόψεις με τον Επίτροπο του προϋπολογισμού Johannes Hanh, ο οποίος πρότεινε ότι οι διαπραγματεύσεις για το μέγεθος του επόμενου ΠΔΠ θα βασίζονται στις τιμές του 2018, μειώνοντας ενδεχομένως τη συνολική χρηματοδότηση κάτω από το επίπεδο της τρέχουσας περιόδου.

Στην πρόταση της επιτροπής, τα μέτρα αγροτικής ανάπτυξης, γνωστά ως πυλώνας 2, αυξήθηκαν κατά 15 δισ. Ευρώ από το σχέδιο ανάκαμψης για την εκπλήρωση των φιλοδοξιών της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας και 5 δισ. Ευρώ από το ΠΔΠ.

Ο Wojciechowski είπε ότι ο δεύτερος πυλώνας πρόσθετων πόρων «πρέπει να δαπανηθεί για τις κύριες προτεραιότητες που είναι η πράσινη συμφωνία και η ψηφιοποίηση», μαζί με την υποστήριξη βιώσιμων γεωργικών πρακτικών, τη βιολογική γεωργία και την προστασία των αγροτών από φυσικές καταστροφές όπως η ξηρασία.

Ο Επίτροπος Περιβάλλοντος Virginijus Sinkevicius είπε ότι θα συζητηθούν διαφορετικές θέσεις στις διαπραγματεύσεις για το ΠΔΠ και η επιτροπή «θα παραμείνει πολύ σαφής στη θέση της να μην υποστηρίζει επιβλαβείς επιδοτήσεις, οι οποίες θα μας αποτρέψουν από τις προτεραιότητές μας που προβλέπονται στην πράσινη συμφωνία».

Η πρόσθετη χρηματοδότηση, είπε, θα πρέπει να υποστηρίξει τις πρόσφατα εγκριθείσες στρατηγικές «αγρόκτημα προς πιρούνι» και βιοποικιλότητα. «Η προστασία και αποκατάσταση της βιοποικιλότητας και των φυσικών οικοσυστημάτων είναι το κλειδί για την ενίσχυση της ανθεκτικότητάς μας και την πρόληψη της εμφάνισης και της εξάπλωσης μελλοντικών εστιών», πρόσθεσε.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις